Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Piękny spec.
745 też fajna opcja bo to hybryda na b58, tylko nie wiem jak tam z bagażnikiem 😬

Opublikowano (edytowane)

W 745e największym problemem jest mały bak paliwa bo raptem 45l. Tu niestety się nie popisali bo poza tym taka wersja gdzie sterownik jest jeszcze łatwy do odblokowania to niesamowity potencjał na modyfikację. 

750d to popis inżynieryjny. Jest ich tak malo,że każda awaria może zostać wyolbrzymiona jak na załączonym filmie. Dokładając do tego właściciela serwisującego wedle aso i nie dbającego to efekty mogą być opłakane. Z drugiej strony szczególnie na Polskim rynku można znaleźć g11 w dieslu od kogoś kto silnik dotarł i zmieniał olej co 10/15 tys km. 

Utrata wartości jest już spora więc to najlepszy moment na tego typu luksusowego flagowca,ale trzeba mieć na uwadze mniejsze większe bolączki jak np gumy na wale rozsadzane od dużego momentu czy zawieszenie pneumatyczne,które nie grzeszy wybitną trwałością,ale poza tym… to spektakularne auto i idealne w trasy. Z całym szacunkiem,ale nie porównywałbym tego z żadnym elektrykiem. Limuzyna luksusowa czy to BMW Merc czy Audi to inna liga niż jakikolwiek nawet 2000hp elektryk. 

a jak ktoś się boi kosztów,gwarancji i go stać to można przecież brać obecne 740d czy s400d.  Taki diesel trasę 7000km potrafi zrobić na 7/8 tankowań ropy także tego…. 😅 I tracimy z życia może godzinę na tankowanie… no ale trzeba pamiętać o rękawiczce by się nie ubrudzić pistoletem,który mógł być dotykany przez jakiegoś brudasa grzebiącego w tyłku jak to kiedyś było w tym wątku przytaczane ;).

Edytowane przez eSzet94
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nowa Skoda Octavia Combi zyska innowacyjne zarządzanie akumulatorem i ładowaniem z technologią 800 V. A to zapewni uzupełnienie energii od 10 do 80 proc. w zaledwie 12 minut

Nowa Skoda Octavia wjeżdża do Polski. Pod maską sensacja - Dziennik.pl https://share.google/iY69x1Qa8AoX2k1Z7

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk 

Od 8:20. 2 dni lutowania + wyjęcie baterii + bardzo ostrożne otwarcie obudowy żeby nie zarysować/pogiąć bo musi być super szczelna + kolejny dzień/dwa na testy + bardzo szczelne sklejenie  obudowy + schnięcie, no i włożenie i wyjęcie baterii które jest czynnością w miarę szybką i prostą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Od 8:20. 2 dni lutowania + wyjęcie baterii + bardzo ostrożne otwarcie obudowy żeby nie zarysować/pogiąć bo musi być super szczelna + kolejny dzień/dwa na testy + bardzo szczelne sklejenie  obudowy + schnięcie, no i włożenie i wyjęcie baterii które jest czynnością w miarę szybką i prostą.

No i powiedz mi sloniku, gdzie w tym filmie masz mierzenie "kazdego ogniwa"?

Czy Ty wstydu chlopie nie masz?

Czy Ty wogole ogarniasz co to jest BMS w elektryku?

Ze tam kazda pojedyncza cela, kazdy jej pojedynczy parametr fizyczny jest szczegolowo raportowany do komputera 24/7?

Przypominam jakie DEBILIZMY tu pisales:

20 godzin temu, słonik40 napisał(a):

Jak się jakieś luty poluzują a zdarza się to to trzeba to rozebrać pomierzyć każde ogniwo i pokutować lub powymieniać padnięte.

------------------

Juz wogole abstrachuje od tego, ze wklejasz filmik gdzie jakies Ukrainiec kupil totalnie powypadkowa Tesle z UK za 20k PLN, auto ktore bylo przeznaczone do utylizacji i zostalo odkupione jako zlom i jest chalupniczo naprawiane w PL, bez zachowania jakichkolwiek standardow producenta (!)

Za cos takiego powinno byc wiezienie, ja bym nie chcial stac kolo tego auta w odleglosci 10m jak widzialem to lutowanie i klejenie baterii wysokiego napiecia.

To auto nigdy nie bedzie dopuszczone do sieci SC, koles jakis niezbyt ogarniety bo sie dziwi ze mu sie nie chce ladowac na SC (koniec filmiku), przeciez VIN tego samochodu zostal juz zbanowany na SC po wypadku, jak chce korzystac z sieci to musi jechac na przeglad do serwisu autoryzowanego Tesli gdzie jak sie dowiedza ze byla chalupnicza interwencja w baterii to go wysmieja conajwyzej i zaproponuja wymiane calej uszkodzonej baterii na nowa i ewentualnie wtedy go odbanuja z SC.

Generalnie rece mi opadaja jak widze takie filmy, ktos kiedys spali sie zywcem w tej Tesli i beda na onetach pisac ze "Tesle sie pala"

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Wiesz co zanim zaczniesz coś bełkotać, zapoznać się nieco lepiej z tematem. Po pierwsze to nie jest żadna powypadkowa tesla, tylko z padniętą baterią. Btw 5 tysięcy euro kosztował 6 letni samochód kosztujący w stanach grubo ponad 100 tysięcy dolarów, po drugie baterie w tesli rozbiera się nawet w Norwegii, rozszczelnianie ich i korodowanie to jest bolączka (poszukaj filmów bjorna, część z nich to są filmy o naprawach ev) a po trzecie auto nie jest zablokowane na suc (losowo mu się ona na niektórych ładowała). Poza tym jeśli twierdzisz że baterii się nie naprawia to sam się wkopujesz śmiejąc się z ice bo na dziendobry po 8 latach masz koszt naprawy 100k

i jeszcze jedna rzecz. Ten Ukrainiec co kupił tą tesle pracował przez kilka lat w …. Serwisie tesli w Berlinie. Opowiada o bolączkach modeli s/x (bardzo często psujące się zawieszenie, czy padające jak muchy tylne silniki modeli do roku 2017)

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tydzień mnie nie było na forum,  a tu tyle sie dzieje.  Każdy ciągnie w swoją stronę, bo każdy ma inne potrzeby. Z ciekawostek od siebie dodam, że przez kilka tygodni miałem okazję pojeździć 5 letnim Tuaregiem. 3 litrowy diesel to jest klasa. Bardzo dobrze wspominam BMW E60 530d. O Touaregu nie bede pisał, ale wszystko jest dla ludzi. Zależy kto czego potrzebuje. Diesle wcale nie były źle dopóki nie wprowadzili do nich ekologii, dpfy itd. Napiszę tylko tyle. Skoro jest lepsza technologią to ja wybieram elektryka, bo dla moich potrzeb jest pod każdym względem lepszy. 

P.S. ostatnio zrobiłem na strzała 2000 km bez tankowania i ładowania poniżej 3h. 😀 także ten...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale to tylko i wylacznie dzięki silnikom spalinowym które nie mają konkurencji w trasach 👍 

z innej beczki, Porsche zapowiedziało nowy suv…. Spalinowy. Zrozumieli swój błąd 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.08.2025 o 14:24, słonik40 napisał(a):

Wiesz co zanim zaczniesz coś bełkotać, zapoznać się nieco lepiej z tematem. Po pierwsze to nie jest żadna powypadkowa tesla

Ty chlopie wstydu nie masz piszac te swoje bzdury

W tym filmiku ktory wkleiles ten Ukrainiec mowi wyraznie (42:15) - "byl rozwalony przod" a pozniej mowi ze poduszki powietrzne, zarowno z przodu jak i z boku wystrzelily

To auto to jest powypadkowy PAZDZIERZ ktory powinien byc zutylizowany, dlatego zostal sprzedany za 5% wartosci bo w zadnym normalnym kraju jego naprawa, zgodnie ze standardami ASO,  nie bylaby oplacalna.

Ale mamy oczywiscie kombo - cwany Ukrainiec, polskie "standardy" napraw (poduszki z Allegro, lutowanie baterii HV u Zdziska) i finalnie wychodzi, ze ta "odrestaurowana" chalupniczo Tesla kiedys trafi na sprzedaz do jakiegos nieswiadomego kupujacego.

Absolutnie mnie nie zdziwi jak to auto sie kiedys spali doszczetnie i bedzie w pudelkach ze "Tesle/elektryki sie pala".

po trzecie auto nie jest zablokowane na suc (losowo mu się ona na niektórych ładowała)

🤣🤣🤣

Poza tym jeśli twierdzisz że baterii się nie naprawia

Gdzie tak twierdze? Czy Ty rozmawiasz sam ze soba?

Ja sie smieje tylko z ludzi co wypisuja takie DEBILIZMY:

W dniu 1.08.2025 o 16:14, słonik40 napisał(a):

model x, składa się z … 7920 ogniw. Tak siedem tysięcy dziewięćset dwadzieścia ogniw.

..jak się jakieś luty poluzują a zdarza się to to trzeba to rozebrać pomierzyć każde ogniwo

Wez Ty sie lepiej chlopie skoncentruj na kompilowaniu tego kodu ^^

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@adamjttk przestań się zachowywać jak typowy Polski emigrant zarobkowy srajacy we własny kraj.

https://youtu.be/9yx49oEAmJI?si=kgSrw2I9FCiYQVp_

tu masz film jak chłopaki polecieli do uk po te auto a wyglądało ono z przodu tak

IMG_4493.thumb.png.f737685801b3c819cde5c25e80786175.png

nic tam nie było uszkodzone a trafiło prosto do serwisu w Poznaniu zajmującego się pogwarancyjnym serwisem tesli. Naprawa baterii jaką została wykonana niczym się nie różniła od napraw jakie się wykonuje min w Norwegii więc skończ się już ośmieszać. Tu masz serwis w którym naprawa była wykonywana i miej chłopie odwagę jak następnym razem będziesz w PL pojechać tam i chłopakom to wszystko powiedzieć w twarz 

IMG_4495.thumb.png.15177dbad930e58bc7032e563929b864.png

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

tu masz film jak chłopaki polecieli do uk po te auto a wyglądało ono z przodu tak

IMG_4493.thumb.png.f737685801b3c819cde5c25e80786175.png

slonik, ja Cie kolego przepraszam ale czy Ty jestes glupi czy udajesz glupiego? 😡

Czy Ty nie widzisz ze to auto jest tu na ukrainskich blachach juz?

Zdazyli juz tego powypadkowego zloma w UK z wywalonymi wszystkimi poduszkami i z niesprawna bateria, kupionego za 5k euro, zarejestrowac? Przeglad przeszedl?

No puknij sie chlopie w glowe i pomysl troche czasem zanim cos napiszesz.

Przeciez Ci wkleilem jak normalnemu czlowiekowi cytat ze znacznikiem czasowym (!) tego Ukrainca jak mowi ze auto bylo uderzone z przodu, ze poduszki wszystkie wywalilo a Ty dalej swoje.

z mojej strony eot, wymiekam

Naprawa baterii jaką została wykonana niczym się nie różniła od napraw jakie się wykonuje min w Norwegii więc skończ się już ośmieszać

W Norwegii chlopie (jak i w kazdym cywilizowanym kraju) to takie auta czy tez raczej pazdzierze sie ZLOMUJE.

Auto ktore mialo wystrzelone poduszki wszystkie i uszkodzona baterie od wypadku to w 99% total loss, od tego jest ubezpieczenie.

Nikt by Ci w Norwegii takiego szrota nie zarejestrowal i nie dopuscil do uzytkowania na drogach bo to po prostu niebezpieczne.

Ja bym nie chcial, zeby ktokolwiek z mojej rodziny stal w poblizu takiego auta nawet na skrzyzowaniu na swiatlach 🤬

do serwisu w Poznaniu zajmującego się pogwarancyjnym serwisem tesli.

Tesla ma na baterie i naped 8 lat gwarancji wiec o czym Ty tu do mnie piszesz?

Naprawa jaka tu zostala wykonana nie miala nic wspolnego z pogwarancyjnym serwisem bo naped tej Tesli jest przeciez teoretycznie wciaz na gwarancji.

To co tam bylo zrobione to chalupniczo-rzemieslnicze doprowadzenie tej baterii do stanu uzywalnosci bo w ASO Tesli w UK pewnie powiedzieli ze w zyciu tego nie beda naprawiac (lol) bo grozi to zwyczajnie pozarem/tragedia bo nikt na to gwarancji nie da bo to przeciez proszenie sie o wielomilionowy pozew jak sie to auto sfajczy gdzies na drodze.

W UK ktos z ubezpieczalni przytulil kase za tego X'a po wypadku a w PL ten wrak zostal w tym zakladzie doprowadzony do uzywalnosci, tyle.

Edytowane przez adamjttk

.