Skocz do zawartości

316i M40 - co myslicie o wlaniu oleju 0W40 do M40-tki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

zbliza sie zmiana oleju. jak to m40 wymienilem wczesiej walek i popychacze.po zmianie wlalem olej polsyntetyk.domyslam sie ze auto jezdzilo wczesniej na minerale.i tu pytanie.zastanawiam sie czy nie zalac silnika olejem syntetycznym teraz a dokladniej Mobil 1 0W40. dodam ze silnik nie bierze ani grama oleju ani nigdzie nie ma wyciekow.

jakies uwagi lub porady?

Opublikowano

Czesc

Jak zdazyles poczytac posty na ten temat,to wiesz,ze zdania sa mocno podzielone.

Ja na twoi miejscu bym wlal syntetykbo osobiscie latam na 10w 60 RS i jest OK,ale inni koledzy popowiadaja,ze moze sie rozszczelnic,wiec decyzja nalezy do Ciebie.

pozdrawiam

Opublikowano
to co pisze jest dla e36 316i z przedzialu 1991-1994, wszytskie polecane tam oleje to pelne syntetyki. jezdze na polsyntetyku i wiem ze to "za malo" dla tego silnika. wlanie mineralu to zabicie silnika na wlasne zyczenie
Opublikowano
Kornel a zamierzasz zmienic na syntetyk, moze i dobre wyjscie ale wybierz taki i malych wlaxciwosciach myjących pluczacych i powinno byc okej. z tego co wiem jeździles jakis czas na mineralce wiec zastanow sie ja myslalem o syntetyku ale zeby wlac syntetyk musialbym napierw zrobic popychacze itd a to juz za droga impreza wole wymienic silnik z uszkodzonego auta ktore kupie za gora 4 tys i bede np mial R6 a w caly rozrzad w m40 plus robicizna oleje plukanie zeby wszystko bylo na cacy to koszt 1800 zeta minimum a nadael jest to m40:(
Opublikowano
ja mam wszytsko nowe.zanim wymienilem zrobilem 4000 na mineralce.potem wymienilem walek i reszte ekipy i zalalem polsyntetykiem.zrobilem 8000 i lekko sie zabrudzil (sciagnalem dekiel zaworow to sie ladnie preczyscil silniczek) wiec czas na zmiane.syntetyk to podstawa w m40...plukanki silnika osobiscie bym nie zrobil bo to jest bardzo drastyczna metoda czyszczenia...
Opublikowano
Czy wato wlewac syntetyka bez zmiany rozrządu tzn walka popychaczy itp???? zaznaczam ze oleju nie bierze praktycznie w ogoler wyciekow nie ma tylko ze skrzyni mi sie poci ale to inna bajka
Opublikowano
zastanawiam sie czy nie zalac silnika olejem syntetycznym teraz a dokladniej Mobil 1 0W40. dodam ze silnik nie bierze ani grama oleju ani nigdzie nie ma wyciekow.

jakies uwagi lub porady?

Nie zastanawiaj sie nawet tylko wlewaj. :cool2: Mobil 1 0W-40 to jeden z najlepszych rodzajow oleju dostepnych na rynku. Nie spotkalem sie jeszcze aby ktokolwiek na niego narzekal.

Opublikowano
Ja przechodząc na syntetyk zalałem castrola gtx magnatec 5w40 - delikatnie wzięło na początku z miarki ale się zatrzymało i jest ok
BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
Ja przy okazji remontu popychaczy itd. przeszadlem z minerala na polsyntetyk a ostatnio wlasnie na fullsyntetyk.Nic sie nie stalo przejechalem na fullu juz 4,5tys km.
Opublikowano
to co pisze jest dla e36 316i z przedzialu 1991-1994, wszytskie polecane tam oleje to pelne syntetyki. jezdze na polsyntetyku i wiem ze to "za malo" dla tego silnika. wlanie mineralu to zabicie silnika na wlasne zyczenie

Ja w moim 316 jezdze na markowym mineralnym od czerwca, a o ile wiem poprzedni wlsciciel takze jezdzil na mineralnym dwa lata i silnik naprawde pomimo ze zagazowany chodzi bardzo dobrze, nigdy nie gasnie i ogolnie jak zegareczek chodzi mozna powiedziec...

Opublikowano
Silnik jak w opisie. 200kkm. Gdy kupilem mial zalany Texaco extra mineralny. Wlalem Castrol GTX Magnatec 10w-40 (polsyntetyk). Brak wyciekow na zewnatrz silnika (suchy). Olej bierze tylko gdy silnik kreci sie powyzej 3,5-4 tys rpm (polsyntetyku bierze tyle sami ile mineralnego). Glowica (rozrzad) nie byla remontowana. Po zalaniu polsyntetyka troche odzywaja sie panewki przy bardzo niskich obrotach (przy "przegazowywaniu"). Po odpaleniu zimnego silnika postuka minimalnie zaworami przez 1 minute, potem pracuje kulturalnie. Tyle moge dodac od siebie, eof
www.foto.gbart.pl