Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jest jak piszesz, będą szukać dziury w całym, a tak jesteś chroniony.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich

Od dawna przeglądałem to forum, teraz postanowiłem się zapisać ;-)

Aktualnie myślę nad kupnem kół zimowych, mam propozycje bezpośrednio z BMW, ale te propozycje wyglądają średnio interesująco.

Czy ktoś z Was ostatnio kupował koła na zimę - chodzi mi o cały komplet, nie tylko opony.

Opublikowano

Rozmawiałem wczoraj w serwisie i spotkałem się z wyraźna sugestią żeby kupować wyłącznie certyfikowane przez BMW opony i felgi bo w przypadku jakichś incydentów na drodze tracimy prawo do odszkodowania np. z AC.

Hej z tą utratą prawa do odszkodowania z AC to chyba jakiś żart? ;) Z jakich niby przepisów miałaby wynikać taka odmowa do wypłaty odszkodowania?

Czy ktoś w praktyce z tego forum spotkał się z czymś takim? Dla mnie brzmi to niewiarygodnie,

1/ Pomijając tego typu kwestie - to pytanie czy w zapisach gwarancyjnych są jakieś tego typu obostrzenia? Np. utrata gwarancji w jakimś zakresie w przypadku nie używania felg producenta BMW??

Szczerze mówiąc to podobają mi się koła z felgami innego producenta - opisane na ALLE w ten sposób:

SPRZEDAM KOMPLET KÓŁ ZIMOWYCH POD BMW X7 FELGI 21" 5X112 ET 33 10j NOWE

z czujnikami powietrza

FIRMY GMP ITALIA MODEL SPARTA

certyfikaty TUV / ABE KBA DEDYKACJA BMW X7

KOLOR -czarny połsk

KOŁA HOMOLOGOWANE BMW *

2/ Czy to może oznaczać homologację także felg - czy takie homologacje się w ogóle stosuje? Opony są na tych kołach to BRIDGESTONE, mają gwiazdkę i nalepkę z oznaczeniem

BRIDGESTONE BLIZZAK 285/45 R21 113V XL , BMW X7

Podobno specjalnie do BMW X7, z tym, że wszystkie są tego samego rozmiaru. Nie wiem czy to jest prawidłowo?

Widzę, że na moim z przodu założone są CONTINENTAL 275/40 R22 Y XL - niestety nie wiem jakie z tyłu, ale czytałem gdzieś że się różnią od tych przednich.

Dopiero jutro odbieram furę, a teraz mam jedynie foty od dealera gdzie widać jedynie przednie koło.. :lol:

Ale podejrzewam, że szczęśliwi posiadacze mają te dane w jednym palcu :wink: :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozmawiałem wczoraj w serwisie i spotkałem się z wyraźna sugestią żeby kupować wyłącznie certyfikowane przez BMW opony i felgi bo w przypadku jakichś incydentów na drodze tracimy prawo do odszkodowania np. z AC.

Hej z tą utratą prawa do odszkodowania z AC to chyba jakiś żart? ;) Z jakich niby przepisów miałaby wynikać taka odmowa do wypłaty odszkodowania?

Czy ktoś w praktyce z tego forum spotkał się z czymś takim? Dla mnie brzmi to niewiarygodnie,

1/ Pomijając tego typu kwestie - to pytanie czy w zapisach gwarancyjnych są jakieś tego typu obostrzenia? Np. utrata gwarancji w jakimś zakresie w przypadku nie używania felg producenta BMW??

To trochę legenda ale chyba nikt nie chce ryzykować sprawdzenia tego na własnej skórze.

Ciekawy artykuł - https://autokult.pl/39691,klopoty-z-ubezpieczeniem-przez-niewlasciwe-opony-prawo-po-stronie-kierowcow

A z ciekawości napisałem do BMW polska by odpowiedzieli na pytanie czy zakup opony z gwiazdką jest rekomendacją czy obowiązkiem gdyż instrukcja pojazdu tylko zaleca zakup takiej opony.

SŁUŻĘ POMOCĄ. 

Szanowny Panie XXX, 

W odpowiedzi na wiadomość informuję, że stosowanie opon nieposiadających homologacji Producenta BMW AG z siedzibą w Monachium nie powoduje utraty gwarancji na pojazd.

W przypadku wystąpienia usterek Autoryzowany Serwis BMW przeprowadza diagnozę, na podstawie której ocena wpływ stosowania elementów nieposiadających homologacji producenta na samochód.

W przypadku dalszych pytań dotyczących doboru ogumienia uprzejmie proszę o bezpośredni kontakt z wybranym Autoryzowanym Serwisem BMW.

Poniżej przesyłam odnośnik do wyszukiwarki, za pomocą której odnajdzie Pan najbliższy serwis oraz dane do kontaktu.

https://www.bmw.pl/pl/fastlane/dealer-locator.html#/dlo/PL/pl/BMW_BMWI_BMWM

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt. 

Z poważaniem,
XXX

Opublikowano

To prawidłowo, że dla opon zimowych, rozmiar przednich i tylnych jest taki sam.

BMW dla X7 przewiduje:

20cali - opony 255/55

21cali - opony 285/45

Opublikowano

Super M4R10, że odpisali no i że chciało Ci się napisać do bmw zapytanie :D

Ja odebrałem wczoraj auto (w końcu!) i dowiedziałem się przy okazji, że:

1/ wymagają, aby opony miały gwiazdkę BMW i że jakby coś się stało np. z napędem - to mogą się tego czepiać

2/ nie trzeba montować felg z jakimiś szczególnymi aprobatami BMW - nie mają tu żadnych wymagań ani restrykcji

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Super M4R10, że odpisali no i że chciało Ci się napisać do bmw zapytanie :D

Ja odebrałem wczoraj auto (w końcu!) i dowiedziałem się przy okazji, że:

1/ wymagają, aby opony miały gwiazdkę BMW i że jakby coś się stało np. z napędem - to mogą się tego czepiać

2/ nie trzeba montować felg z jakimiś szczególnymi aprobatami BMW - nie mają tu żadnych wymagań ani restrykcji

Jak Ci udowodnią że to opona bez gwiazdki spowodowała awarię napędu xdrive która spełnia parametry znajdujące się na tabliczce? Równie dobrze opony z gwiazdką a z różną wysokością bieżnika mogą uszkodzić xdrive, nigdzie też nie jest napisane, wymień 4 opony po awarii jednej.

Opublikowano

Jak Ci udowodnią że to opona bez gwiazdki spowodowała awarię napędu xdrive która spełnia parametry znajdujące się na tabliczce? Równie dobrze opony z gwiazdką a z różną wysokością bieżnika mogą uszkodzić xdrive, nigdzie też nie jest napisane, wymień 4 opony po awarii jednej.

Trudno wyczuć jak będą to udowadniali...?

W każdym razie zakładam, że to jest jakieś konkretnie określone stanowisko i zamierzam kupić felgi (innej firmy, bo te mi się podobają) z oponami, które mają gwiazdki.