Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dziwne, od paru lat kupuję olej z Niemiec i również to jest shell, w oryginalnych opakowaniach BMW Twinpower Turbo 5w30. Widziałem też beczkę tego oleju również wyprodukowanego przez Shell. BMW zmieniło dostawcę na całą Europę a zostawiło Castrola w Belgii ?
Opublikowano
Dziwne, od paru lat kupuję olej z Niemiec i również to jest shell, w oryginalnych opakowaniach BMW Twinpower Turbo 5w30. Widziałem też beczkę tego oleju również wyprodukowanego przez Shell. BMW zmieniło dostawcę na całą Europę a zostawiło Castrola w Belgii ?

Jak znajde chwile to poszukam raportu z wymiany oleju, jest tam wyszczegolniony castrol. Nawet chcieli mi opchnąc 1 buteleczke na dolewke :mad2: ( pytalem w 4 roznych ASO bo nie chcialem Castrola, serwis olejowy swiecił wiec bylem zmuszony :cry2: )

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Może im zostały jakieś duże zapasy :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dzięki. Będę wymieniał poza "planem", skłaniam się ku Shellowi AM-L 5W30 bo rekomendowany do DPF. Cenę widzę od 25 do 80 zł/ - ciekawe.
Opublikowano
jeśli będziesz zmieniał w ASO na service inclusive a dodatkowo chcesz pomiędzy na wlasna reke to jednak nie polecam zabawy w raz 0w30 raz 5w30. Aso leje 0w30 więc pomiędzy przeglądami nie wlewaj 5w30 tylko kup 0w30
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacytuję siebie...

Jako, że zbliża mi się serwis olejowy w G32 3.0d 265PS byłem dzisiaj zapytać w Inchape Poznań jaki olej leją.

Powiedzieli, że cały czas 5w30. Wertując allegro, na tej aukcji

https://allegro.pl/oferta/oryginalny-olej-bmw-5w30-ll-04-twin-power-turbo-1l-8314928292

znalazłem opis, że jest to HELIX HX8 ECT, czyli jak z tej aukcji

https://allegro.pl/oferta/shell-helix-hx8-ect-c3-5w30-mb229-51-bmw-ll-04-5l-7576271793

Dodam tylko, że zrobili na moim oleju i filtrach....

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W Lublinie ponoć leją cały czas 5w30, nie wiem już co myśleć o tym.
Opublikowano
jeśli będziesz zmieniał w ASO na service inclusive a dodatkowo chcesz pomiędzy na wlasna reke to jednak nie polecam zabawy w raz 0w30 raz 5w30. Aso leje 0w30 więc pomiędzy przeglądami nie wlewaj 5w30 tylko kup 0w30

A dlaczego nie? Wg tabelki którą wcześniej podlinkowałem 5W30 jest zalecany do wszystkich bardziej wysilonych silników (daje do myślenia?) i zalecany do DPF (bo wydłuża trwałość filtra). Do 3l 265 KM też jest dopuszczony. 0W30 jest zalecany do pozostałych.

Na stronie Shella seria Professional, w tym ten AM-L 5W30, jest oznaczona jako Premium, inne jako Standard. W wersji 0W30 występują tylko oleje z segmentu Standard (ta lepkość zresztą nie wyskakuje u nich jako polecana do tego silnika). Ja się nie dziwię że w ramach pakietu "5 lat" ASO leją Standard bo tańszy, a ponadto zawsze jest wytłumaczenie że ekologia.

Opublikowano
FUS w Wawie mowi, ze oni nadal 5w30 leja.

Mysle, ze za kazdym razem warto sie zapytac co bedzie u nas lane, zeby potem nie bylo niespodzianki.

dziwne bo mnie od pol roku leją 0w30 :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Opublikowano
No to musze powaznie pogadac z pracownikiem FUSa w takim razie, bo co osoba to inne informacje. Oni juz chyba sami sie gubia w tym co robia...

tylko mnie w bawarii nie - wiec dziwne żeby w firmie FUS było inaczej

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A dlaczego nie? Wg tabelki którą wcześniej podlinkowałem 5W30 jest zalecany do wszystkich bardziej wysilonych silników (daje do myślenia?) i zalecany do DPF (bo wydłuża trwałość filtra). Do 3l 265 KM też jest dopuszczony. 0W30 jest zalecany do pozostałych.

Na stronie Shella seria Professional, w tym ten AM-L 5W30, jest oznaczona jako Premium, inne jako Standard. W wersji 0W30 występują tylko oleje z segmentu Standard (ta lepkość zresztą nie wyskakuje u nich jako polecana do tego silnika). Ja się nie dziwię że w ramach pakietu "5 lat" ASO leją Standard bo tańszy, a ponadto zawsze jest wytłumaczenie że ekologia.

Proponuję lać olej 0W40 czy 5W40.

Olej ......W30 są dobre na niedługie odcinki w mieście, tak twierdzą osoby zajmujące się tuningiem silników/aut.

Dla naprawdę wysilonych silników zalecają 5W50.

Myślę ,że wiedzą o czym mówią , ponieważ trochę tych silników rozebrali i widzieli jak wyglądają ruchome elementy motoru , które były smarowane olejem 5W30.

W G30.... B47 ....temperatura pracy ,jeśli chodzi o płyn chłodniczy jest jeszcze większa niż w F10.....N47......, przynajmniej o 10°C.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/g30-520d-lim/wiring-functional-info/power-train/digital-diesel-electronics/engine-cooling/1VnXoRYonz

Adekwatnie do tego rośnie temperatura oleju. Oczywiście mówimy tutaj o książkowych parametrach, które nie uwzględniają innych nietypowych sytuacji ( temperatura powietrza , krótkie niedomaganie/awaria jakiegoś podzespołu silnika, charakterystyka terenu , po którym się przemieszczamy ).

Pozdrawiam.... :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5w40 jest najbardziej optymalny między ochroną silnika a zużyciem paliwa. Przesadzić też nie można bo nowoczesne silniki są ciasno pasowane i wymagają od oleju płynności więc najlepiej dobrać odpowiedni 5w40 wg mnie 5w50 to już za grubo.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

To jak to wreszcie z tym olejem?

f32 320I 2017 B48 290ps@390nm

Zapytałem kilka osób i uzyskałem takie odpowiedzi:

hypertech.com.pl: 5w50 (Tylko taki leją do tych silników)

aso : 0w30 ll04

czescidobmw.pl : 0w30 ll04 (Mail od Macieja z forum)

czescidobmw.pl : 5w30 ll01 (Przez telefon kolega Macieja powiedział że Maciej się pomylił i żeby Lać ten )

mautoczesci.pl : 5w30 ll04 (Lub oryginał bmw 0w30)

Wszyscy uzasadnili i wyjaśnili dlaczego taki a nie inny ...

Z tymi olejami jak z dziewczynami....

Każdy lubi co innego :D

Edytowane przez Senor5150
Opublikowano
Kolego Senor5150 a możesz rozwinąć jakie mieli argumenty dla używania każdego z tych wymienionych olejów?
Opublikowano
Koledzy jaki olej najlepiej do bmw m5 f90 ? Nie wziąłem pakietu serwisów bo postanowiłem, że będę na serwis dawał swój olej i tak planuje wymiana oleju co 10 tyś.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz w instrukcji obsługi jakie są wytyczne co do lepkości i specyfikacji i w tedy można coś dobrać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy jaki olej najlepiej do bmw m5 f90 ? Nie wziąłem pakietu serwisów bo postanowiłem, że będę na serwis dawał swój olej i tak planuje wymiana oleju co 10 tyś.

Nie będę się mądrować ale powtórzę to co mówią panowie z YouTube , którzy jeżdżą takimi autami i naprawiają silinik , wymiana oleju co 5000km.

Opublikowano
Ja do M5 leję - Millers Oils Motorsport CFS 5W40 NT + , ale też wiem że polecają olej 10w60
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja do M5 leję - Millers Oils Motorsport CFS 5W40 NT + , ale też wiem że polecają olej 10w60

Kto poleca bo chyba nie producent, obecne silniki w modelach M-power są skonstruowane pod oleje o mniejszej lepkości, zalanie olejem 10w60 prowadzi do szybkiego zużycia elementów w silniku, tak dużą lepkość stosowało się dawniej w E39, E60 ale tamte silniki były odpowiednio zaprojektowane pod tak dużą lepkość.