Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ma ktoś doświadczenie z olejem Liqui Moly ?

Zaproponowali mi w jednym warsztacie zajmującym się BMW wymianę oleju w skrzyni właśnie na ten olej.

Dodatkowo zerknąłem w kartę tego oleju i okazuje się że jest w niej wzmianka że można go zastosować do skrzyni ZF 8HP.

Jakieś opinie? Przemyślenia/doświadczenia w temacie ktoś miał?

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Czy ma ktoś doświadczenie z olejem Liqui Moly ?

...

Jakieś opinie? Przemyślenia/doświadczenia w temacie ktoś miał?

Ja mam tylko przemyślenia :mrgreen: Po co kombinować, skoro skrzynie na ZF jeżdżą bez wymiany po 200 kkm albo więcej i działają? To dobry olej, a jak będziesz wymieniał w odpowiednim czasie, to w ogóle bym się nie zastanawiał. Chyba, że chcesz zalać Liqui i zostawić dożywotnio, bo on taki extra :D

Opublikowano

Hej, nie chodzi o to że chce tylko że mam taka opcje i potrzebowałbym wiedzieć czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie :)

Planuję zalać i wymieniać co odpowiedni interwał.

Opublikowano
Hej, nie chodzi o to że chce tylko że mam taka opcje i potrzebowałbym wiedzieć czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie :)

hej,

a może to nie kwestia opcji tylko wyboru?

Wtedy najlepszy wybór to ZF tak jak Ci doradzają i motywują wybór.

Zmiana na inny olej to szukanie problemow, ma to sens?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

hej,

a może to nie kwestia opcji tylko wyboru?

Wtedy najlepszy wybór to ZF tak jak Ci doradzają i motywują wybór.

Zmiana na inny olej to szukanie problemow, ma to sens?

:cool2:

Opublikowano

Witam, od niedawna posiadam f30 320xd z przebiegiem 106 tys. km.

Skrzynia pracuje prawidłowo, jednak dość mocno czuć zmianę biegów 1-2, nie jest tak delikatnie jak kolejne biegi.

Dodatkowo trochę przeciąga ten pierwszy bieg, gdy silnik jest zimny to staram się leciutko gaz muskać, a silnik przeciąga nawet powyżej 3 tys. rpm

Po rozgrzaniu jest lepiej, ale nadal mnie to irytuje.

Czy zmiana oleju którą już mam umówioną może coś pomóc, czy ten typ tak ma?

Przejechałem się nową kią z automatem w dieslu i praca skrzyni jest o niebo lepsza i w sumie chciałbym podobny efekt :D

Opublikowano
jak masz przelatane 100 tys. i olej nie wymieniany nigdy to na pewno coś pomoże - jak bardzo to sam sie przekonasz. ja w poprzednim aucie F10 jak wymieniłem olej (tez miałem problem z 1/2) to poczułem zmianę nie było idealnie ale znacznie lepiej.
Opublikowano
jak masz przelatane 100 tys. i olej nie wymieniany nigdy to na pewno coś pomoże

Pomoże, nie pomoże, ale przebieg kwalifikuje na wymianę oleju jak to ma dłużej pożyć :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawostka w sprawie wymiany. W Inchcape Wrocław przy stanowiskach serwisowych w zeszłym roku na wiosnę jak byłem stały fiolki oleju ze skrzyń od nowego do przebiegu jak pamiętam 60 tysięcy, ewidentnie było widać zużycie :D czyli nic nowego, olej jak w silniku po prostu się zużywa i się go wymienia, niby nie trzeba wymieniać według zapisów w książce obsługi i opinii producenta a Inchcape Wrocław wręcz zachęca. Ciekawe :lol: Koszt zmiany około 2600 plnów jak pytałem ( przy serwisie Żony Mini JCW ). Planowałem zmianę przy 50-60 tys. a skończyło się w styczniu wymianą całej skrzyni przy przebiegu 32 tys. w naszym Miniaczu..... wcześniej sygnalizowałem, że skrzynia pracuje dziwnie, przy redukcji z 3 na 2 przy małej prędkości auto strzelało do przodu... w trybie miejskim nie było to zbyt fajne w dużym ruchu aczkolwiek nie zdarzał się często, aso zmieniało soft itp. pomagało na chwile, pod salonem w grudniu przy wizycie na serwisie olejowym na wstecznym auto bez dodania gazu stało w miejscu..... Przejechali się i od razu diagnoza wymiana skrzyni.... Dobrze, że mamy pakiet gwarancji 5 letniej......... auto ma 2,5 roku, jest jazda dynamiczna tym autem bo po to jest ale bez zażynania tylko eksploatacja z głową, nie pierwszy automat w domu. Skrzynia sportowa 8 stopniowa...... jak widać nie bezawaryjna mimo niskiego przebiegu....

Druga ciekawostka , interwały olejowe w silniku tego Miniacza :D auto ma obecnie 34 tysiące i 2,5 roku, model poliftowy ale jeszcze bez gpf :D wydech ładnie pracuje :twisted: olej był zmieniany 4 razy: przy przebiegu 2500 moja decyzja i potem wskazania komputera i przebiegi: 11 tysięcy, 22 tysiące i 32 tysiące...... czyli czujnik skraca interwały o ponad połowe sam z siebie...... co w przypadku modeli BMW jest raczej ewenementem......

• Moderatorzy
Opublikowano
Ciekawostka w sprawie wymiany. W Inchcape Wrocław przy stanowiskach serwisowych w zeszłym roku na wiosnę jak byłem stały fiolki oleju ze skrzyń od nowego do przebiegu jak pamiętam 60 tysięcy, ewidentnie było widać zużycie :D czyli nic nowego, olej jak w silniku po prostu się zużywa i się go wymienia, niby nie trzeba wymieniać według zapisów w książce obsługi i opinii producenta a Inchcape Wrocław wręcz zachęca. Ciekawe :lol: Koszt zmiany około 2600 plnów jak pytałem ( przy serwisie Żony Mini JCW ). Planowałem zmianę przy 50-60 tys. a skończyło się w styczniu wymianą całej skrzyni przy przebiegu 32 tys. w naszym Miniaczu..... wcześniej sygnalizowałem, że skrzynia pracuje dziwnie, przy redukcji z 3 na 2 przy małej prędkości auto strzelało do przodu... w trybie miejskim nie było to zbyt fajne w dużym ruchu aczkolwiek nie zdarzał się często, aso zmieniało soft itp. pomagało na chwile, pod salonem w grudniu przy wizycie na serwisie olejowym na wstecznym auto bez dodania gazu stało w miejscu..... Przejechali się i od razu diagnoza wymiana skrzyni.... Dobrze, że mamy pakiet gwarancji 5 letniej......... auto ma 2,5 roku, jest jazda dynamiczna tym autem bo po to jest ale bez zażynania tylko eksploatacja z głową, nie pierwszy automat w domu. Skrzynia sportowa 8 stopniowa...... jak widać nie bezawaryjna mimo niskiego przebiegu....

Druga ciekawostka , interwały olejowe w silniku tego Miniacza :D auto ma obecnie 34 tysiące i 2,5 roku, model poliftowy ale jeszcze bez gpf :D wydech ładnie pracuje :twisted: olej był zmieniany 4 razy: przy przebiegu 2500 moja decyzja i potem wskazania komputera i przebiegi: 11 tysięcy, 22 tysiące i 32 tysiące...... czyli czujnik skraca interwały o ponad połowe sam z siebie...... co w przypadku modeli BMW jest raczej ewenementem......

Mini czasami nie ma skrzyni AISIN zamiast ZF?

spacer.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
olej jak w silniku po prostu się zużywa i się go wymienia, niby nie trzeba wymieniać według zapisów w książce obsługi i opinii producenta a Inchcape Wrocław wręcz zachęca.

Producent (ZF) właśnie zaleca wymianę oleju.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
11 tysięcy, 22 tysiące i 32 tysiące...... czyli czujnik skraca interwały o ponad połowe sam z siebie...... co w przypadku modeli BMW jest raczej ewenementem......

Przecież ten przebieg do wymiany jest wyliczany nie tylko z przebiegu. Przede wszystkim wpływ na to ma, jak to nazwałeś, "jazda dynamiczna" :)

Opublikowano (edytowane)
olej jak w silniku po prostu się zużywa i się go wymienia, niby nie trzeba wymieniać według zapisów w książce obsługi i opinii producenta a Inchcape Wrocław wręcz zachęca.

Producent (ZF) właśnie zaleca wymianę oleju.

Tak jak piszesz wiem :wink: chodziło mi, że Aso pomimo, że producent całego auta nie nakazuje samo zachęca, ot ciekawostka. Nie doprecyzowałem o jakiego producenta chodzi...

Z tego co mi wiadomo to jest to ZF

Edytowane przez Sledziu330i
Opublikowano
11 tysięcy, 22 tysiące i 32 tysiące...... czyli czujnik skraca interwały o ponad połowe sam z siebie...... co w przypadku modeli BMW jest raczej ewenementem......

Przecież ten przebieg do wymiany jest wyliczany nie tylko z przebiegu. Przede wszystkim wpływ na to ma, jak to nazwałeś, "jazda dynamiczna" :)

Tak wiem, tylko w moje f31 przy takim samym trybie jazdy wymiana co 20 tysiecy, silnik bliźniaczy......

• Moderatorzy
Opublikowano

Podaj proszę Vin 7 ostatnich znaków.

spacer.png

Opublikowano

Podaj proszę Vin 7 ostatnich znaków.

TF02693

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak jak pisałem. Skrzynia AISIN.

Nie interesowałem się tym za bardzo ale to chyba przez to, że napęd jest na przód, tak jak w nowych X-ach sdrive - też jest AISIN.

spacer.png

Opublikowano
Tak jak pisałem. Skrzynia AISIN.

Nie interesowałem się tym za bardzo ale to chyba przez to, że napęd jest na przód, tak jak w nowych X-ach sdrive - też jest AISIN.

To nieźle, z tego co na szybko googlałem to skrzynia porażka :evil: i pakują to do auta z dużą mocą...... Brawo BMW.....

Opublikowano
To nieźle, z tego co na szybko googlałem to skrzynia porażka :evil: i pakują to do auta z dużą mocą...... Brawo BMW.....

Brawo Mini :P Trza było kupić BMW ;)

Opublikowano

Brawo Mini :P Trza było kupić BMW ;)

Tyż mamy :D

Opublikowano
Czyli zrobili to samo, co teraz Ty zrobisz B-Toolem, po prostu reset i nic więcej. W sumie co innego mogliby zrobić, ASO pewnie też tak robi ;)

Ja się trochę cykam, że powinno się wykonać tę, nie tyle skomplikowaną, co wymagającą pustego pasa lotniska, procedurę. I jak się tego nie zrobi, to będzie gorzej niż przed.

Ja chyba odpuszczę, skoro skrzynia chodzi normalnie.

Zadam jeszcze pytanie w tasiemcowym wątku.

Przy okazji, trochę w temacie, trochę nie.

Jak kupiłem F34 i bawiłem się iDrive, to mam wrażenie, że widziałem jakąś opcję do zaznaczenia "uwzględnienie uczenia się stylu jazdy" czy coś w ten deseń. Wczoraj przeklikałem się przez iDrive i nic takiego nie znalazłem :mrgreen: :mrgreen: mam jakieś omamy po zakupowe czy wczoraj coś mi padło na oczy? :mrgreen: :mrgreen:

o którym tasiemcowym wątku piszecie? Tym w f10/11 ?