Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.05.2024 o 21:09, mariuszjast napisał(a):

Dostalem potwierdzenie produkcji w lipcu! Takze pojawia sie szansa, ze jednak otrzymam zamowiony samochod, choc z kilkumiesiecznym opoznieniem

Witam w klubie. 

Produkcja przesunięta na lipiec, ale brak deklaracji produkcji i VINu. Mam potwierdzenie, że rzeczywiście restrykcje spływają, o kolorach już było (chociaż koledze @coder89 pewnie chodziło o paletę M-kową), to jednak czarny podstawowy zostaje. 

Restrykcje są m.in. na szyberdach i obszytą skórą deskę rozdzielczą. 

Czekanie jest mi na rękę, ale srodze się zawiodę, jak z produkcji będą nici....

Opublikowano
1 godzinę temu, Rok z Bagien napisał(a):

Witam w klubie. 

Produkcja przesunięta na lipiec, ale brak deklaracji produkcji i VINu. Mam potwierdzenie, że rzeczywiście restrykcje spływają, o kolorach już było (chociaż koledze @coder89 pewnie chodziło o paletę M-kową), to jednak czarny podstawowy zostaje. 

Restrykcje są m.in. na szyberdach i obszytą skórą deskę rozdzielczą. 

Czekanie jest mi na rękę, ale srodze się zawiodę, jak z produkcji będą nici....

W najgorszym wypadku (skoro czekanie na reke), jezeli poinformuja ze nici z produkcji, moze poczekasz dodatkowe ok 2-3 miesiace, ale zamowisz nowe X3 bo wtedy juz pewnie bedzie mozna skladac na nie zamowienia 🙂

Opublikowano

Względem nowości w motoryzacji jestem mocno sceptyczny, a do tego czuję silną więź z przyciskami/pokrętłami do zmiany temp i nawiewu w samochodzie. 😉

Toteż z tabletami (i przy okazji jakością niektórych materiałów jak w nowym X1 a nawet 5-er) jest mi nie po drodze. Jeśli G01 się nie wyprodukuje to G45 nie zamówię na pewno (przynajmniej przez kilka pierwszych lat). 

Opublikowano
W dniu 13.05.2024 o 11:44, scooterek napisał(a):

Dealer nie widzi jakim statkiem płynie Twoje auto, widzi jedynie status 165 i pozostaje im czekać aż osiągnie 182 (czyli port w Europie).

Okazuje się, że dealer widzi jakim statkiem płynie samochód. 

Jest update, zapakowali mój samochód na statek. 28 Marca produkcja, 15 Maja dopiero na statku 😕 nie wiem czy tam coś się wydarzyło czy to jakaś "ichnia logistyka". 

image.png.895c61c33b31e256b7b10735c62122f2.png

Jeszcze 6-7 tyg i może w końcu się doczekam samochodu 🙂

Opublikowano

@arj1989 to jest "logistyczna norma" - ok. 3 miesiące od daty produkcji - przynajmniej tak było u mnie z X3 żony, więc tak jak napisałeś przełom czerwca/lipca będzie u Ciebie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.05.2024 o 19:03, neokrk napisał(a):

@arj1989 to jest "logistyczna norma" - ok. 3 miesiące od daty produkcji - przynajmniej tak było u mnie z X3 żony, więc tak jak napisałeś przełom czerwca/lipca będzie u Ciebie.

Dzięki za informację, trochę mnie to uspokoiło.

Nie wiem jak ta ich "logistyka" działa w takim razie, że przez 6 tyg nie potrafili zapakować auta na statek, a inne auta, wyprodukowane 2-3 tyg później już dawno dotarły do Bremerhaven 😕 

Finansowanie dograne, GAP dorzucony do raty leasingowej (choć nie wiem czy w obecnych czasach to dobra decyzja), pozostaje poczekać ostatni miesiąc na samochód, najprawdopodobniej do końca czerwca powinienem (po ponad roku od zamówienia) się w końcu doczekać 🙂

Opublikowano
W dniu 10.05.2024 o 14:46, Ezekiel17 napisał(a):

Hej, 

Może ktoś z oczekujących dzięki temu będzie miał lepszy obraz sytuacji, szczególnie jeśli wasze auto wyprodukowało się w terminie zbliżonym do mojego.

U mnie sytuacja wygląda następująco

Zamówienie złożyłem w 12 stycznia, według otrzymanego nr VIN - mdecoder pokazuje data produkcji 12/04, do portu dotarł 21/04. Wypłynął z Durban 22/04, po drodze zawijając jeszcze w RPA do jakiś dwóch portów i na chwilę obecną dopływa do portu w Hiszpanii, więc jeszcze trochę go dzieli do Bremerhaven

IMG_5321.thumb.jpg.2b0e812d3336b9f5f4d3666686c56f4a.jpg

IMG_5401.thumb.jpg.b40b3f7930ed164a7df106ab707e42c2.jpg

IMG_6C3439ABF18D-1.thumb.jpeg.d291b194f8a8446d0e09e5136163fd9f.jpeg

czy portem jaki zaznacza się na tej stronce aby sprawdzić status samochodu po VIN jest zawsze Durban RoRo?

Opublikowano

Hej, 

Może ktoś z oczekujących dzięki temu będzie miał lepszy obraz sytuacji, szczególnie jeśli wasze auto wyprodukowało się w terminie zbliżonym do mojego.

Zamówienie złożyłem w 12 stycznia, według otrzymanego nr VIN - mdecoder pokazuje data produkcji 12/04, do portu dotarł 21/04. Wypłynął z Durban 22/04, po drodze zawijając jeszcze w RPA do jakiś dwóch portów i na chwilę obecną dopływa do portu w Hiszpanii, więc jeszcze trochę go dzieli do Bremerhaven

czy portem jaki zaznacza się na tej stronce aby sprawdzić status samochodu po VIN jest zawsze Durban RoRo?

Opublikowano

Hej, 

Opublikowano

a to nie jest tak, że VIN nadaje się w momencie produkcji? Bo dziwi mnie to że VIN masz już teraz a produkcję dopiero na lipiec

Opublikowano

VIN nadają chyba na dwa tygodnie przed planowaną produkcją (przynajmniej u mnie tak było), więc może wiedzie na linię produkcyjną wcześniej 

Opublikowano

Powtarzam za moim handlowcem (nie znam się)  Mam deklarację produkcji a to oznacza, że samochód zostanie na 100% wyprodukowany i ma też już nr VIN. 

Czy to będzie koniec czerwca, czy lipiec jest już bez większego znaczenia. W PL powinien być we wrześniu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie?

w bmw jak u Mickiewicza. Grają w Dziady 🙂 zamowienie poczatek stycznia i cisza... nikt nic nie wie, potwierdzenia nie ma, dealer nic nie ma informacji. Prosze czekac i tyle. Śmiechu warte. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 5.06.2024 o 11:25, Rok z Bagien napisał(a):

Mam deklarację produkcji i VIN. Produkcja lipiec, odbiór wrzesień. 

Jest dobrze…….😀

Sprawdzając po VINie: produkcja to 14.06 i sobie płynie na Silver Moonie do Bremerhaven. Jest na wysokości Londynu....🤣

W porcie w Bremerhaven ma być 31.07.

Pytanie, z Waszego doświadczenia ile liczyć do odbioru auta? Czy tydzień 26-30 sierpnia jest realny? 

pzdr

Opublikowano
32 minuty temu, Rok z Bagien napisał(a):

Sprawdzając po VINie: produkcja to 14.06 i sobie płynie na Silver Moonie do Bremerhaven. Jest na wysokości Londynu....🤣

W porcie w Bremerhaven ma być 31.07.

Pytanie, z Waszego doświadczenia ile liczyć do odbioru auta? Czy tydzień 26-30 sierpnia jest realny? 

pzdr

ok 3 tygodni od rozładowania więc myślę, że realny 🙂

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Wiedzę, że to jeden z najpopularniejszych wątków na forum dedykowanym X3. Wcale się nie dziwie, bo mnie również dotknęło opóźnienie. I to jakieś kosmiczne bo na każdym roku jest coś nie tak. Historia choroby:

• grudzień 2023: zamówienie auta
  • kwiecień 2024: data odbioru na umowie
  • maj 2024: informacja o braku koloru; musimy wybrać nowy kolor jakże bogatej palety 4 kolorów (2x szary + 2x czarny)
  • czerwiec 2024: proponowana data produkcji została wyznaczona na początek sierpnia
  • lipiec 2024: informacja o tym, że samochód został wyprodukowany
  • sierpień 2024: zadzwoniłem profilaktycznie po 6 tygodniach (bo podobno tyle przeciętnie trwa transport) od poprzedniej informacji żeby sprawdzić czy daleko jeszcze. Ku mojemu zdziwieniu dostałem informację, że właściwie to samochód jeszcze się nie wyprodukował i właśnie w tej chwili jest na lakierni. 

Chciałem zapytać o wasze doświadczenia. Czy to jest normalne? Czy ja i moje zamówienie mamy czuć się z jakiegoś powodu wyjątkowi? Czy to normalne, że samochód produkuje się przez półtora miesiąca i nadal nie jest wyprodukowany? Czy da się z tym coś zrobić? Dealer niestety na każdym kroku rozkłada ręce i mówi: "no taki mam status w systemie".

Opublikowano

Na początku wątku kolega @zygii wrzucił przydatne linki. 

W pierwszej kolejności poproś swojego handlowca o podanie nr VIN. To podstawa.

Jak go dostaniesz użyj linków z pierwszej strony wątku. Powinna Ci wyskoczyć data produkcji. Tam możesz również podejrzeć wyposażenie. A przede wszystkim ustalić też (jak już jest) nazwę statku, którym będzie płynął z RPA.

W kolejnym linku po nazwie statku zobaczysz kiedy wyrusza/ył statek i kiedy jest planowana dostawa do portu w Niemczech. Od tego czasu ok. 3 - 4 tygodnie i jest u dilera.

U mnie było tak, że zamówiłem pod koniec lutego, po przesunięciach w produkcji na taśmę wszedł 14 czerwca (piątek...:classic_biggrin:) do portu w Bremerhaven dopłynął 31 lipca, do dilera dojechał 21 sierpnia a jutro go rejestruję i odbieram. 

Opublikowano
Godzinę temu, Rok z Bagien napisał(a):

Na początku wątku kolega @zygii wrzucił przydatne linki. 

W pierwszej kolejności poproś swojego handlowca o podanie nr VIN. To podstawa.

Jak go dostaniesz użyj linków z pierwszej strony wątku. Powinna Ci wyskoczyć data produkcji. Tam możesz również podejrzeć wyposażenie. A przede wszystkim ustalić też (jak już jest) nazwę statku, którym będzie płynął z RPA.

W kolejnym linku po nazwie statku zobaczysz kiedy wyrusza/ył statek i kiedy jest planowana dostawa do portu w Niemczech. Od tego czasu ok. 3 - 4 tygodnie i jest u dilera.

U mnie było tak, że zamówiłem pod koniec lutego, po przesunięciach w produkcji na taśmę wszedł 14 czerwca (piątek...:classic_biggrin:) do portu w Bremerhaven dopłynął 31 lipca, do dilera dojechał 21 sierpnia a jutro go rejestruję i odbieram. 

Spoko, korzystałem z tego dekodera VIN i tam wyświetla się data produkcji 2021-09-01. Co do samej konfiguracji to wygląda na to że się zgadza.

Wnioskując po Twoim zamówieniu to jednak moja sytuacja nie jest normalna. Mój samochód po 9 miesiącach od zamówienia jest na lakierni. Twój po 6 był u Ciebie w garażu. Da się z tym coś zrobić?

Opublikowano
22 godziny temu, Rok z Bagien napisał(a):

No widzisz, mówilem, że realny jest ten termin 26-30 😉