Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz co jutro chyba założę nowy wątek o tym i możemy powrzucać tam info. Żeby nie śmiecić tutaj.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Serdecznie,

Jestem nowym członkiem i w grudniu zamówiłem X3- M40i z planowaną dostawą na Maj.

Chciałbym zapytać czy ten termin w ogóle jest realny ? Te samochody są produkowane w USA czy w RPA?

Czy jak dealer nie dotrzyma terminu to można od niego uzyskać jakąś rekompensatę?

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano

Ja zamówiłem w czerwcu 2023 i odebrałem w połowie grudnia 2023. Choć informacji trochę BRAKOWAŁO. le sądzę, że realne o ile nie poleciałeś w kosmos z konfigiem i będą coś kombinować 🙂 Po resztę zobacz do warunków zamówienia. Z pewnością tam musi być napisane odnośnie kar, terminów.

Opublikowano

Zatem wychodzi że w pół roku są w stanie wyprodukować, to mnie cieszy , 

Dam im trochę czasu i będę podpytywał o statusy produkcji.

Opublikowano
23 godziny temu, Jay te napisał(a):

Witam Serdecznie,

Jestem nowym członkiem i w grudniu zamówiłem X3- M40i z planowaną dostawą na Maj.

Chciałbym zapytać czy ten termin w ogóle jest realny ? Te samochody są produkowane w USA czy w RPA?

Czy jak dealer nie dotrzyma terminu to można od niego uzyskać jakąś rekompensatę?

Ja X3 M40i zamówiłem w listopadzie i odbiór mam w kwietniu. Produkcja styczeń, USA.

Opublikowano

A miałeś jakieś informacje od Dealera o statusach ?

W sensie jak długo czekałeś na info że produkcja będzie styczeń?

Czy od razu miałeś taką informacje?

Opublikowano
W dniu 5.01.2024 o 12:21, Jay te napisał(a):

Witam Serdecznie,

Hej, też zamówiłem w grudniu 30d i odbiór kwiecień/maj. Moja ma iść do RPA. Do USA podobno idą te ze skórą indywidual lub kolorem tanzanite. X4 robione w USA, a większość x3 w RPA. 

Opublikowano

No właśnie taki wybrałem kolor oraz też mam skóry z niebieskim przeszyciem z fotelami M. Czyli wychodzi że będzie produkowana w USA.

Opublikowano

Moja nie ma tanzanitu, ani skóry individual a jednak wyprodukowana w USA. Jedynie fakt, że jest dosyć dobrze wyposażona - asystenci profi, szklany dach, HUD czy lasery

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

BMW ewidentnie przyspieszyło z produkcją. Zamówienie złożyłem w polowie września, termin miałem na koniec kwietnia. Produkcja była w połowie grudnia, samochód już jest w europie. Odbiór ma mieć miejsce na koniec stycznia/początek lutego

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja swoje G01 odebrałem w styczniu, ale i tak ponad miesiąc opóźnienia względem pierwotnego terminu. Zamówienie złożone w czerwcu. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zamówiłem na przełomie Czerwca i Lipca 2023 (prognozowana data Styczeń-Luty 2024)

Zostało wyprodukowane 2023-11-16 w RPA

Do portu w Bremerhaven wpłynęło 2023-12-25

Odebrałem 2024-01-12

20240112_165245.jpg

20240112_165306.jpg

Opublikowano

Zobaczymy jak to będzie z końcówką produkcji. Wedle info od dilerów, koniec ubiegłego tygodnia to koniec zamówień (czy tak jest, nie wiem). 

Ja złożyłem zamówienie 24.02. Odbiór w umowie sierpień/wrzesień. Ponoć produkcja zamykana z końcem maja, taki wykres widziałem u jednego z dilerów. Potem fracht. 

Cóż, trzeba czekać.

Opublikowano

Z info of dilera. Zamówić się już X3 G01 nie da. 

Mój ma się wyprodukować pod koniec kwietnia, a potem transport. Koniec czerwca-połowa lipca powinien być w kraju. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 1.03.2024 o 07:36, Rok z Bagien napisał(a):

Zobaczymy jak to będzie z końcówką produkcji. Wedle info od dilerów, koniec ubiegłego tygodnia to koniec zamówień (czy tak jest, nie wiem). 

Ja złożyłem zamówienie 24.02. Odbiór w umowie sierpień/wrzesień. Ponoć produkcja zamykana z końcem maja, taki wykres widziałem u jednego z dilerów. Potem fracht. 

Cóż, trzeba czekać.

Ja zamowilem 10 stycznia i do teraz kompletna cisza. Termin odbioru z zamowienia to 1 lipca, ale juz dzis wiem, ze kompletnie nierealny. Ciekawe kiedy dostane potwierdzenie daty produkcji, nie mowiac o dostawie. 

Opublikowano

Hej, 

Moje auto wyprodukowało się 28 marca i z tego co widzę to dziś wypływa statek, na który prawdopodobnie zostało zapakowane i 8 maja powinno być w porcie w Niemczech.

image.png.2d3b34a6d743833cfe8f80ece98b9110.png

Teraz pytanie, czy ktoś orientuje się ile czasu zajmuje podróż z Niemieckiego portu Bremerhaven do dealera w Polsce? Jak długo trzeba czekać na odbiór samochdu? Zastanawiam się czy auto uda mi się odebrać jeszcze w maju czy raczej dopiero w czerwcu :)

Opublikowano
3 minuty temu, arj1989 napisał(a):

Hej, 

Moje auto wyprodukowało się 28 marca i z tego co widzę to dziś wypływa statek, na który prawdopodobnie zostało zapakowane i 8 maja powinno być w porcie w Niemczech.

image.png.2d3b34a6d743833cfe8f80ece98b9110.png

Teraz pytanie, czy ktoś orientuje się ile czasu zajmuje podróż z Niemieckiego portu Bremerhaven do dealera w Polsce? Jak długo trzeba czekać na odbiór samochdu? Zastanawiam się czy auto uda mi się odebrać jeszcze w maju czy raczej dopiero w czerwcu 🙂

Możesz sprawdzić po VIN czy jest na tym statku 🙂

U mnie to wyglądało tak:

1. 21.10.2023 - Załadowany na statek
  2. 25.10.2023 - Statek ruszył w drogę
  3. 15.11.2023 - Wpłynięcie statku do portu w Bremerhaven
  4. 17.11.2023 - Status 182 (skierowany do transportu)
  5. 29.11.2023 - Status 193 (dojechał na plac centralny), automatyczny mail od dealera o tym, że "auto jest już w Polsce"
  6. 01.12.2023 - Przekazany dealerowi (transport z placu centralnego na hub dealera)
  7. 06.12.2023 - Dojechał do salonu
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, tejotte napisał(a):

Możesz sprawdzić po VIN czy jest na tym statku 🙂

U mnie to wyglądało tak:

1. 21.10.2023 - Załadowany na statek
  2. 25.10.2023 - Statek ruszył w drogę
  3. 15.11.2023 - Wpłynięcie statku do portu w Bremerhaven
  4. 17.11.2023 - Status 182 (skierowany do transportu)
  5. 29.11.2023 - Status 193 (dojechał na plac centralny), automatyczny mail od dealera o tym, że "auto jest już w Polsce"
  6. 01.12.2023 - Przekazany dealerowi (transport z placu centralnego na hub dealera)
  7. 06.12.2023 - Dojechał do salonu

Wiem, że mogę, ale niestety jeszcze nie zaktualizowali informacji. Podobno do dwóch dni to trwa. Na razie wygląda to tak:
image.png.ed3c75f914c15566c2e639b9f0081daa.png

Statek wg stronki jeszcze nie wyplynał:

image.png.1df481f4c1fb1460ae4b8f7ee01f646f.png

Ok, wg Twoich danych wychodzi na to, że równo 6 tyg od wypłynięcia statku do przekazania samochodu, i 3 tygodnie od wpłynięcia do Niemiec. Czyli... jest szansa 🙂 3 tyg od 8 maja dają 29 maj 😄 

Skąd miałeś tak dokładne informacje, sam śledziłeś? Skąd te statusy wziąć? Ja poza VINem nie dostałem od dealera nic, podejrzewam że o pojawieniu się auta w Polsce bez mojej inicjatywy się nie dowiem.

Edytowane przez arj1989
Opublikowano (edytowane)

Część! Jestem tutaj nowym użytkownikiem więc najpierw chciałem się przywitać.

Zamówiłem X3 30i pod koniec października 2023 i dealer obiecywał samochód na święta wielkanocne. Niby produkcja miała ruszyć w styczniu/lutym. Okazuje się jednak, że mamy drugą połowe kwietnia a samochód nawet się nie produkuje. Termin odbioru zamówienia to koniec czerwca. 

Patrząc na to, że podobno od produkcji do dostarczenia samochodu muszą upłynąć ponad 2 miesiące to raczej odbiór w terminie wydaje się nierealny 🙂

Edytowane przez piorkop
Opublikowano
8 godzin temu, arj1989 napisał(a):

Wiem, że mogę, ale niestety jeszcze nie zaktualizowali informacji. Podobno do dwóch dni to trwa. Na razie wygląda to tak:
image.png.ed3c75f914c15566c2e639b9f0081daa.png

Statek wg stronki jeszcze nie wyplynał:

image.png.1df481f4c1fb1460ae4b8f7ee01f646f.png

Ok, wg Twoich danych wychodzi na to, że równo 6 tyg od wypłynięcia statku do przekazania samochodu, i 3 tygodnie od wpłynięcia do Niemiec. Czyli... jest szansa 🙂 3 tyg od 8 maja dają 29 maj 😄 

Skąd miałeś tak dokładne informacje, sam śledziłeś? Skąd te statusy wziąć? Ja poza VINem nie dostałem od dealera nic, podejrzewam że o pojawieniu się auta w Polsce bez mojej inicjatywy się nie dowiem.

Statusy dostałem od dealera bo byłem w stałym kontakcie ze sprzedawcą i informował mnie na bieżąco. Jak już masz nazwę statku to z tej stronki portu więcej nie potrzebujesz 😉

Opublikowano
W dniu 19.04.2024 o 21:55, tejotte napisał(a):

Statusy dostałem od dealera bo byłem w stałym kontakcie ze sprzedawcą i informował mnie na bieżąco. Jak już masz nazwę statku to z tej stronki portu więcej nie potrzebujesz 😉

Sęk w tym, że zakładam, że mam nazwę statku 🙂 Skoro auto się wyprodukowało 28 marca i jakoś koło 6-7 kwietnia bez żadnych dodatkowych opisów pojawił się VIN na stronce portu to założyłem, że auto się w porcie znalazło i czeka na załadunek. A Silver Ray to pierwszy statek który po 7 kwietnia zgodnie z rozkładem linii (https://sallaumlines.com/wp-content/uploads/schedules/sallaum-sailing-schedule--south-africa-to-europe.pdf) płynie do Bremerhaven 😛 Zakładam, że jeśli znowu nie było nawałnicy w porcie (Jak przy moim pierwszym zamówieniu) to najprawdopodobniej zapakowali mi auto właśnie na ten statek 🙂 Natomiast na ten moment nie mam żadnego potwierdzenia, przez weekend żaden dodatkowy wpis w linii koło mojego numeru VIN się nie pojawił (z datą czy nazwą statku), a od dziś stronka leży, nawet nie mam jak sprawdzić. Na bimmerpost wyczytałem: "(...) you will not know your car is on a ship until about 2 days AFTER it's already been put onto a ship and left the dock." i co prawda dotyczyło to transportu bodajże do USA, ale liczę, że informacja ta ma zastosowanie również w moim przypadku i jeżeli tylko spakowali mi auto na statek to więcej informacji o przewoźniku pojawi się jakoś w tym tygodniu na stronce do śledzenia. 

W dniu 19.04.2024 o 16:36, piorkop napisał(a):

Część! Jestem tutaj nowym użytkownikiem więc najpierw chciałem się przywitać.

Zamówiłem X3 30i pod koniec października 2023 i dealer obiecywał samochód na święta wielkanocne. Niby produkcja miała ruszyć w styczniu/lutym. Okazuje się jednak, że mamy drugą połowe kwietnia a samochód nawet się nie produkuje. Termin odbioru zamówienia to koniec czerwca. 

Patrząc na to, że podobno od produkcji do dostarczenia samochodu muszą upłynąć ponad 2 miesiące to raczej odbiór w terminie wydaje się nierealny 🙂

Hmm, w tej sytuacji zaczynam wierzyć, że moje auto rzeczywiście miało nadany priorytet jak twierdził dealer. Zamówiłem je na koniec grudnia 2023, a wyprodukowało się jak wyżej pisałem na koniec marca 2024.

Opublikowano
58 minut temu, arj1989 napisał(a):

Sęk w tym, że zakładam, że mam nazwę statku 🙂 Skoro auto się wyprodukowało 28 marca i jakoś koło 6-7 kwietnia bez żadnych dodatkowych opisów pojawił się VIN na stronce portu to założyłem, że auto się w porcie znalazło i czeka na załadunek. A Silver Ray to pierwszy statek który po 7 kwietnia zgodnie z rozkładem linii (https://sallaumlines.com/wp-content/uploads/schedules/sallaum-sailing-schedule--south-africa-to-europe.pdf) płynie do Bremerhaven 😛 Zakładam, że jeśli znowu nie było nawałnicy w porcie (Jak przy moim pierwszym zamówieniu) to najprawdopodobniej zapakowali mi auto właśnie na ten statek 🙂 Natomiast na ten moment nie mam żadnego potwierdzenia, przez weekend żaden dodatkowy wpis w linii koło mojego numeru VIN się nie pojawił (z datą czy nazwą statku), a od dziś stronka leży, nawet nie mam jak sprawdzić. Na bimmerpost wyczytałem: "(...) you will not know your car is on a ship until about 2 days AFTER it's already been put onto a ship and left the dock." i co prawda dotyczyło to transportu bodajże do USA, ale liczę, że informacja ta ma zastosowanie również w moim przypadku i jeżeli tylko spakowali mi auto na statek to więcej informacji o przewoźniku pojawi się jakoś w tym tygodniu na stronce do śledzenia. 

Hmm, w tej sytuacji zaczynam wierzyć, że moje auto rzeczywiście miało nadany priorytet jak twierdził dealer. Zamówiłem je na koniec grudnia 2023, a wyprodukowało się jak wyżej pisałem na koniec marca 2024.

Akurat z tą podpowiedzą na bimmerpost to nie do końca jest reguła dla wszystkich.  
U mnie pokazało status od razu po załadunku, a potem był update jak wypływał. Dlatego widziałem, że 21.10 był załadunek, chociaż statek stał do 25.10.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.04.2024 o 11:22, tejotte napisał(a):

Akurat z tą podpowiedzą na bimmerpost to nie do końca jest reguła dla wszystkich.  
U mnie pokazało status od razu po załadunku, a potem był update jak wypływał. Dlatego widziałem, że 21.10 był załadunek, chociaż statek stał do 25.10.

Niestety 6 dni później nadal nie ma żadnego info na stronie, ani że pojawił się w porcie by Rail, ani że wypłynął na konkretnym statku.

image.png.bfbaa9c030e3870ddf344cb0490d847f.png

Jest tylko ciąg myślników obok VINu.

Mimo to dealer poinformował mnie o kodzie 165 - transport morski, więc zakładam i mam nadzieję, że samochód jednak jest na statku.

Czy ktokolwiek tutaj miał taką sytuację, że strona http://41.160.4.58:8080/apex/f?p=102:5:::NO::: nie pokazała żadnych szczegółów transportu auta, ale koniec końców dotarło do przyszłego właściciela?

Edytowane przez arj1989
Opublikowano

Chyba mają solidne obsuwy i natłok zamówień. Bo produkcja mojego przesunięta z końca kwietnia (khem, khem....) na czerwiec. 

Pewnikiem będzie w kraju pod koniec sierpnia. Akurat mnie to pasuje. 😇

Opublikowano
4 godziny temu, Rok z Bagien napisał(a):

Chyba mają solidne obsuwy i natłok zamówień. Bo produkcja mojego przesunięta z końca kwietnia (khem, khem....) na czerwiec. 

Pewnikiem będzie w kraju pod koniec sierpnia. Akurat mnie to pasuje. 😇

A kiedy Pan zamawial?