Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od miesiąca mam f31 320d efficient dynamics.

Auto w pakiecie sport, czyli niższy zawias, felgi 18, na naklejce na słupku jest tylko informacja o 16 calach.

Idąc za ciosem od razu po zakupie auta chciał bym kupić drugi zestaw na zimę - myślałem o mniejszych felgach, najlepiej 17cali, 16 też zaakceptuje- ale kompletnie nie wiem jakie et, jaką szerokość i tak samo jakich szukać do tego opon (szerokość i profil) chciał bym zostać na zimę przy runflat.

Felg szukał bym raczej używanych - opcja budzetowa. Opony nowe - używanych nie uznaje.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wybierz sobie któreś z tych:

http://www.bmwstylewheels.com/3/F30+

Tu są wszystkie które trafiały do twojego auta.

7,5x17 ET 37 to seria 225/50. Będzie cacy. Zostań przy run flatach. Obecnie za 578 zł możesz kupić Bridgestone Blizzaki LM001 z homologacja BMW. Poczekałbym jednak do lipca/sierpnia z zakupem.

Styling 392, 393, 394, 413, 414.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączę się pod temat.

Jestem na etapie zakupu letnich opon do F32 2.0d, jeśli wykonają w końcu akcje serwisową :p

Sprzedawca oferuje mi za 3 tysiące Micheliny z przebiegiem 8 tys. Sądzicie, że to dobra cena? Wiem, że nie podaje konkretnego modelu, ale chodzi mi orientacyjnie.

Druga rzecz to car audio. Chce mi sprzedać lepsze od Harmana, mówił, że zapłacił 15k za nie - mi chce sprzedać za 3k. Byłem, słuchałem i widziałem. Dobrze to brzmi, ale nie wiem czy jest warte ceny. Ktoś może się orientuje w temacie?

Dziękuje za uwagę.

Pozdrawiam

Opublikowano
Podłączę się pod temat.

Jestem na etapie zakupu letnich opon do F32 2.0d, jeśli wykonają w końcu akcje serwisową :p

Sprzedawca oferuje mi za 3 tysiące Micheliny z przebiegiem 8 tys. Sądzicie, że to dobra cena? Wiem, że nie podaje konkretnego modelu, ale chodzi mi orientacyjnie.

Druga rzecz to car audio. Chce mi sprzedać lepsze od Harmana, mówił, że zapłacił 15k za nie - mi chce sprzedać za 3k. Byłem, słuchałem i widziałem. Dobrze to brzmi, ale nie wiem czy jest warte ceny. Ktoś może się orientuje w temacie?

Dziękuje za uwagę.

Pozdrawiam

Skąd mamy wiedzieć czy to dobre ceny jak nie podałeś żadnych konkretnych informacji, z choinki sie urwałeś czy jak ...?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam, faktycznie wyglądało to kiepsko.

Koła + Opony letnie Michelin Sport 4, przebieg 10 tys. km / M401 18”. Koszt właściciela - ok 8 tys.

Nagłośnienie - Gladen Extreme + wszystkie głośniki + głośnik basowy w zabudowie w bagażniku + 2 wzmacniacze Mosconi czterokanałowy z procesorem dźwięku DSP. Koszt właściciela - ok 15 tys.

Cena początkowa za zestaw 9 tys. Cena do jakiej zbiłem - 4 tys.

Rozsądny deal?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Jakie opony do f30 2.0 163 efficent dynamic rozmiar felg 18? Planuję w niedługim czasie zwiększyć moc na 220km. Czytam że 225/45, ale piszą reż też przód 225/45 a ty55/40. Czy np mogą też być 235/45 ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jeżeli masz felgi w jednakowym rozmiarze tj. 8.0x18 to zakładasz na przód i tył 225/45.

Natomiast, jeśli tylne felgi są w rozmiarze 8.5x18 to zakładasz na tył opony 255/40.

Żadne inne ogumienie.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Podepnę się pod ten temat.

BMW F30 328i xdrive z 2015r, opony letnie 4x 245/40/18 Pirelli P7 Cinturato felgi 8jx18 model 416

Moje pytanie jakie kupić felgi i opony na zimę ( z czujnikami) - pasują mi 4 takie same felgi i opony.

Mam dopytanie jakie macie ciśnienie w oponach przód/tył dla jednakowych opon.

U mnie na wlepce jest przód 220KPA, tył 240KPA dla opon 225/45/18

Edytowane przez arturos0074
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Oryginalnie zimówki były na styling (przykładowo):

397

Continental WinterContact TS 830P SSR M+S 225/45 R18 95V, with Runflat.

Light alloy wheel cast, Ferric Grey bright turned, 8Jx18, OS:34, with RDCi.

--------------------------------------------------------------------------------------------

413

Bridgestone, Blizzak LM001 RFT M+S, 225/50 R17 94H, with Runflat.

Light alloy wheel cast, Jet Black, 7.5Jx17, OS:37, with RDCi.

--------------------------------------------------------------------------------------------

395

The design of the high-quality 17" light alloy wheel emphasises the dynamic nature of the car. Winter complete wheel with run-flat tyre, wheel size 7.5J x 17 with tyre size 225/50 R17 94H RSC.

658

Pirelli, W210 Sottozero Serie II r-f M+S, 225/45 R18 95V, with Runflat.

Light alloy wheel cast, Silver, 8Jx18, OS:34, without RDC.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Szukałem w sieci informacji na temat kół na których można jeździć wg producenta. Mam okazje kupić koła od F10 :

245/45/18 et35 nie znam szerokości felgi ale domyślam się, że może to być 8 lub 8,5 bo opona leży tak akurat.

Pytanie jest takie czy na takich kołach mogę jeździć moją F30. Mieszkam w skandynawii tutaj niestety można mieć problemy kiedy koła nie są odpowiednie do danego auta.

Czyli konkretnie czy 245/45/18 et 35 wszystkie 4 równe można wsadzić na F30 .

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Strona którą podałeś nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości, to nie są zawsze rozmiary opon producentów. Warto o tym wspomnieć.

Do 18" F30 wsadasz 225/45 i 255/40 jeśli masz tył szerszą felgę. ET wejdzie bez problemu takie jak napisałeś.

Opublikowano
na drzwiach macie wlepę zalecanych rozmiarów do waszego modelu, wystarczy otworzyć drzwi :D
gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano
na drzwiach macie wlepę zalecanych rozmiarów do waszego modelu, wystarczy otworzyć drzwi :D

Nie tak łatwo. :wink:

U mnie w 320d ED masz na naklejce tylko do 16" jeśli dobrze pamiętam.

A jeżdżę na 225/40/R19.

Przykładowo: tablicza z F31 330d X-Drive Touring.

BMW F31 320d ED (N47T) - Mobil 1 ESP 5W-30 + AR9200

BMW F20 118d (B47) - MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30

Opublikowano
to źle pamiętasz

Bardzo nie lubię jak ktoś mi coś bezpodstawnie wmawia. :wink:

Jednak nie mam kłopotów z pamięcią.

Poniżej zdjęcie mojej tabliczki.

2840598af5e24a73.jpg

Opublikowano
dziwne, ja mam jak kolega wyżej, czyli co do 318D BMW wpisuje info ze mozna zakladac nawet 20" a juz do mocniejszego 320d nie ?? a jak masz w instrukcji ?
gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano

Tak jak pisałem w poprzednim moim poście. Mam wersję ED. Myślę, że to jest powód.

Natomiast różnice w rekomendacjach rozmiarów pomiędzy wersjami silnikowymi i napędami są, jak widać na poniższych przykładach.

Opublikowano
to nie to, ja tez mam opcje w skrzyni biegów ED, zobacze z ciekawosci co pisza w instrukcji bo wlepka przy drzwiach to tylko taka ściągawka, dokładne informacje są w podręczniku
gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano

Wersja Efficient Dynamics w F31 wychodziła tylko i wyłącznie w 320d i miała jeszcze kilka rzeczy, które były inne w stosunku do standardowego 320d.

Nie będę się sprzeczał ale obawiam się, że to jest właśnie powód opcji jakie moge założyć aby być "in-line" z EffDyn. :wink:

Natomiast Ty możesz mieć skrzynie w EffDyn. Nie wykluczone. :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam zapytanie o opony do xdrive F30

Czy mogę kupić 4 takie same opony premium np. ( Pirelli, Good Year itp. ) rozmiar 225/45/18 lecz nie będą miały homologacji BMW.

Czy to nie wpłynie negatywnie na napęd xdrive