Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://allegro.pl/item122576775_amortyzatory_nk_bmw_e_36_na_tyl_gaz_slask_.html

http://allegro.pl/item123740463_amortyzatory_gazowe_bmw_3_e36_e46_316_320_325_328.html

znalazlem takie amorki na allegro, cena fajna i gwarancja dluzsza niz na bilsteiny czy sachsy, czy ktos mial doczynienia z ta firma? ogolnie wiem ze dobra ale jakies osobiste odczucia uzytkownikow?? :)

Opublikowano
Powiem Ci tak, firma AL-KO jest bardzo dobra firma niemiecka. Dziala na rynku od kilkunastu lat. Zajmuja sie sprzedaza czesci do samochodow, przyczep i sprzetem ogrodowym. Ja pracuje w branzy,ze sie tak wyraze przyczepkarskiej ;)...mamy duzo czesci z tej firmy i moge powiedziec, ze schodza jak cieple buleczki...jak do tej pory nie mielismy zadnych reklamacji (odpukac :wink: ),co do czesci samochodowych to dokladnie nie wiem ale biorac pod uwage, ze czesci do przyczepek sa bardzo dobre to tak bedzie wydaje mi sie z czesciami samochodowymi :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
no bo czeka mnie wymiana amorkow z tylu i powoli sie rozgladam a w gre wchodzi bilstein i ewentualnie cos innego niemieckiego jesli beda dobre opinie typu nk, fk... ale z tego co czytalem to tu wiekszosc za bilsteinami :) zalezy mi na jakosci, bilsteiny wcale drogie nie sa wiec jesli rzeczywiscie sa najlepsze to warto bedzie je kupic, ale moze ni etylko bilstein :)?
Opublikowano
Na firmach produkujacych amortyzatory nie znam sie niestety...Powiedzialem, Ci mniej wiecej o AL-KO firmie, ktora znam...wiem, ze czesci do przyczep to nie sa czesci do samochodow a w szczegolnosci do BMW :twisted2: , ale ja mam dobre doswiadczenia z ta firma... :lol:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak coś jest do wszystkiego to wiadomo do czego jest. :)
Opublikowano

co do Al-ko:

mialem 3 lata temu astre gsi 16v, kupilem tam cale zawieszenie firmy weitec, przod skonczyl sie po 20tkm

zalozylem pozniej przednie Al-ko, bardzo sobie chwalilem

wspolpracowaly ze sprezynami -40mm i nic sie nie dzialo, auto bardzo dobrze sie zachowywalo

o ile pamietam to sprzedawca zapewnial mnie ze jest to jakas pochodna firma billsteina,

Opublikowano

Jeżdziłem ponad rok czasu na gazówkach Alko w e30 na zawieszeniu weiteca -60/40 i bardzo dzielnie sie spisywała (niestety trwałości nie udało sie sprawdzic). Alko były nieco twardzsze od serii. Brat natomiast jezdził ponad 3 lata na gazówkach alko w Vw Corrado i też zlego słowa nie powie na ta firmę.

Sam na wiosnę rozważam zmianę amorów i poważnie zastanawiam sie nad Alko/Bilstein

e46 318d M47N
Opublikowano

Witam

Ja natomiast założyłem gazowe NK na przód do e30 no i po 2 latach czyli jakiś 40 tyś ich czas już się kończy. Współpracują ze sprężynami -40. Ale do tej pory złego słowa nie mogę o nich powiedzieć jako nowe były dużo sztywniejsze niż seria.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja natomiast polecam Sachs. Jeżdżę na nich i nie ma żadnych problemów. Wcześniej jeździłem na Sachsach tylnonapędowymi oplami i nieraz amory te miały bardzo duże przebiegi i swoje lata a dobrze tłumiły i wycieków nie było. Druga firma która polecam to BOGE, ale ostatnio coś ich się nie spotyka. W moim aucie były zamontowane z tyłu (m-technic) jak je przywiozłem z zachodu i zrobiłem na nich jeszcze ponad 80 tys i wymieniałem z powodu niewielkiego wycieku z jednego, ale tłumienie jeszcze było bardzo dobre. Te firmy robiły i robią amortyzatory dla BMW więc to chyba świadczy o jakości.
Opublikowano

Użytkowałem i użytkuję gazowe amory AL-KO i są w porządku, poprzednio używałem Monroe, ale dość szybko skończyły się w nich uszczelnienia i wymagały wymiany. Amortyzatory AL-KO gazowe mają unowocześniony i nagrodzony nawet na targach motoryzacyjnych w Polsce system uszczelnienia, co spowodowało, że postanowiłem je wypróbować i jestem zadowolony. Firma AL-KO jest również dostawcą amorów na pierwszy montaż do samochodów hiszpańskich i producentem na zamówienie pod różne znane marki niemieckie, kiedyś do niektórych samochodów można było u polskich dystrybutorów tej frmy zamówić sportowe odmiany amortyzatorów gazowych i całe zestawy zawieszenia, ale nie wiem czy są jeszcze dostępne. Na tej stronie można zobaczyć z kim współpracują przy produkcji części:

http://www.alko.pl/fahrzeugtechnik/wir/standorte/polinya.html

strona polska:

http://www.alko.pl