Skocz do zawartości

co oznacza ta kontrolka??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Otoz jechalem dzisiaj sobie i wyskoczyla mi na zegarach kontrolka czerwona. Jest ona umieszczona obok kontrolik chamulca recznego i tego wykrzyknika. Takie puste czerwone koleczko. Obok tego jest kontrolka ABS-u. Co ona sygnalizuje jesli swieci??

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

jesli jest to kulko z kreseczkami na jego obrzezu to jest czujnik zurzytych klockow hamulcowych( pewnie ci zgasl ale sie badzie juz zapalal bo mas zstarte okladziny i muszi je wymienic szybko bo szlak go trafi a po co masz kupowac pozniej nowy ( koszt ok 40zł) bo tak go zrobil ze nadaja sie praktycznie na jeden raz.Przeciera sie kabelek na kosteczce i zaczyna swiecici i wkurzac czlowieka .

Wejdz do ZROB TO SAM i jestem autorem opisu i umiesciulem tam opis wymiany klockow w e36( zdejcia sa od innego modelu ale zasada ta sama)

Opublikowano
spoko!! A wlasnie wczoraj czytalem o wymienie klockow na forum. A jakie kupic najlpiej i w jakich granicach cenowych to sie ma?? W sumie pozniej probowalem zapalic i lamka juz nie zgasla. A co oznacza ten wykrzyknik?? Plyn jakis moze??

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Na allegro masz ceny od kilkidziesieciu do kilku set zł. zalezy jak jezdzisz-jak dynamicznie i intensywnie urzytkujesz pedal hamulcaq to wez te drozsze ( powinny byc z racji ceny lepsze) a jak jezdzisz raczej spokojnie jak ja to wystarczy ci te tansze i na pare ladnych tysiecy km powinny wystarczyc.
Opublikowano
no jest inny licznik. Mi wlasnie zapala sie taka gdzie akurat jest ten numerk 6 pokazany. Okragla z przerywanym nawiasem. W sumie to raczej napewno hamulce bo prawie wcale nie mam hamulca recznego. Moj wujek ktory pracuje w BMW w niemczech powiedzial mi ze BMW to dobre wozy tylko hamulce maja do bani.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
( ... )W sumie to raczej napewno hamulce bo prawie wcale nie mam hamulca recznego. Moj wujek ktory pracuje w BMW w niemczech powiedzial mi ze BMW to dobre wozy tylko hamulce maja do bani.

Nie przypominam sobie aby było na kontrolkach rozróżnienie między tylnymi a przednimi klockami ;) Niezależnie od modelu ( chyba że w najnowszych komputer dokładnie pokazuje na której osi zużyte są klocki ) jedna kontrolka sygnalizuje zużycie klocków.

Czujnik znajduje się z lewej strony z przodu i z prawej strony z tyłu, jak już koledzy wcześniej napisali jest on jednorazowego użytku.

A co do stwierdzenia Twojego wujka to pozwolę sobie się z nim nie zgodzić, nie jedną marką już jeździłem ale nigdzie nie spotkałem lepszych hamulców niż w BMW, jeżeli masz oczywiście wszystko sprawne :mrgreen:

Opublikowano
sprawdzalem dzis wizualnie moje klocki i sa ok. Chyba ze od wewnetrznej strony z tylu. Moze byc tez przyczyna to ze z tylu z prawej strony kabelek od czujnika jest przetarty troche bo ocieral o felge. Niestety jakims cudem wypiela sie ta gumowa zapinka przez ktora powinien przechodzic. Pojde sprawdzic jeszcze z przodu z lewje strony bo nie sprawdzalem.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Czujniki są połączone w szereg więc niezależnie od tego czy z przodu czy też z tyłu obwód zostanie przerwany to kontrolka się zaświeci ;)
Opublikowano (edytowane)
czyli jesli bedzie przerwany przewod to kontrolka swieci, tak?? Ide zaraz to sprawdzic i ewentualnie zlutowac kabelki. Jak zrobic reczny zeby lepiej lapal?? Edytowane przez risto

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
czyli jesli bedzie przerwany przewod to kontrolka swieci, tak?? Ide zaraz to sprawdzic i ewentualnie zlutowac kabelki.

Dokładnie TAK :cool2:

Opublikowano
Czujniki są połączone w szereg więc niezależnie od tego czy z przodu czy też z tyłu obwód zostanie przerwany to kontrolka się zaświeci ;)

to wytłumacz mi dlaczego w moim BMW które nie jest raczej najnowszą konstrukcja zapalają sie dwie różne kontrolki :?: :?:

tzn. przednie hamulce ((!))

tylne hamulce (O)

Opublikowano

to wytłumacz mi dlaczego w moim BMW które nie jest raczej najnowszą konstrukcja zapalają sie dwie różne kontrolki :?: :?:

tzn. przednie hamulce ((!))

tylne hamulce (O)

Kontrolka z wykrzyknikiem sygnalizuje POZIOM PŁYNU HAMULCOWEGO a nie zużycie klocków :wink:

Opublikowano

Kontrolka z wykrzyknikiem sygnalizuje POZIOM PŁYNU HAMULCOWEGO a nie zużycie klocków :wink:

To dziwne. Osobiście mam małego pierdolca na punkcie sprawdzania poziomu wszystkich płynów organicznych. Robie to regularnie raz w tygodniu "przy kazdym myciu i czyszczeniu autka" i jeszcze się nie zdażyło żebym miał płynu hamulcowego mniej niż 3/4.

Na dobrą sprawe to dolewać i tak go nie musze bo cały czas trzyma poziom.