Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ot ostatnio sobie jadę a tu po kolei zapalają mi się lampki (abs, poducha,...),

Każde hamowanie, włączenie migacza powodowało uruchomienie alarmu(spadek napięcia). Kurde przecież niby alternator chodzi, nie pali się lampka akumulatora.

Po podładowaniu aku (1,5h) udało mi się przejechać około 100 km(bez świateł, czego nie lubię), akurat na styk do domu. Bo już alarm wył.

Dzisiaj już nic nie zrobię(bo najpierw aku musi się podładować, by odpalić), ale jutro sprawdzę napięcie, natężenie i skoczę do elektryka.

Teraz

1) jeżeli alternator padł, to czemu nie zapaliła się lampka akumulatora. świeci się normalnie przy kluczyku na 1 pozycji, i gaśnie(choć czasem miga) po zapłonie.

2) jak alternator dobry, to czemu nie ładuje i nie daje prądu.

3) miał już kto coś takiego?

4) i jak to się skończyło? koszty i co tak naprawdę padło

hej

[OO=( )( )=OO]

Bardzo Miły Właściciel :]

Opublikowano

A może poprostu padł akumulator? Miałem podobnie ale nie w BMW :P

A w alternatorze regulator napięcia wraz ze szczotkami masz do sprawdzenia.

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Zmierz napięcie ładowania, a kontrolką ładowania się niesugeruj. Czasem na zgaszonym silniku jest obwód poprzez uzwojenie na wirniku alternatora dzięki czemu kontrolka się świeci, ale podczas pracy silnika szczotki już nieprzylegają do komutatora i brak ładowania z tego powodu nie bedzie komunikowany przez kontrolkę na liczniku.
Opublikowano

Po robocie pomierzę napięca, ale patrząc na doświadczenia "zielongo" to chyba regulator. :cry2:

Dobrze że to diselek tylko podładować i da się dojechać do domu. Dzisiaj właśnie w ten sposób zawitam do mechanika.

[OO=( )( )=OO]

Opublikowano

Tak jak myślałem, padł regulator. Szczotki też wymieniłem bo już się kończyły.

Czyli jak zapalają się lampki to nawet nie ma co kombinować regulator i szczotki do wymiany.

Pytanie:

A jest jakiś sposób wykrycia kiedy się kończy regulator lub szczotki? Bo jedziesz sobie a tu nagle taki psikus bez ostrzeżenia :(

[OO=( )( )=OO]