Skocz do zawartości

--==AMORTYZATORY PRZOD==-- pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mieszkam teraz w Anglii i musze niezwłocznie wymienic amortyzatory przednie bo olej mi ucieka lub juz dawno wyciekł :D

Prosze powiedzcie mi jakie mam kupic amorki i gdzie najlepiej kupic, niedlugo bede w polsce to moge je zabrac, dodam ze za wymiane i nowe BILSTEINy musial bym wydac 200 funcikow a to nie jest fajne :evil:

Cos jeszcze oprucz amorkow mam dokupic?jakies poduszki czy odboje?czy same amorki wystarcza?

Moj samochod to E-36 115km rocznik 95 silnik 4 cylindry M43 B18

Prosze napiszcie cos bo mam malo czasu!Dzieki

Opublikowano

No 200 funtów to jest trochę kasy. W polsce za tę kwotę wymienisz wszystkie amorki.

Pamiętaj aby do amorków zakupić nowe odboje i osłonki trzpienia amortyzatora, a gdybyś wymieniał nawet tylnie to dodatkowo nowe siedliska.

Nawet z tymi wszystkimi częściami 200 funtów powinno starczyć - to jeszcze zależy od tego kto będzie wymieniał.

Opublikowano
Na Allegro Bilsteiny z odbojami są po 500 zł. za komplet. W podobnej cenie mogą być Kayaby

lepiej nie porównuj Bilsteina do Kayaby bo to 2 inne ligi, a jak juz wymieniesz to tylko z odpowiednimi odbojami

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

ROBERT

rok temu wymieniłem amory na sachsy teraz mam prawy 36% a lewy 28% sa na gwarancji ale klijent mi wciska ze to jest w normie i firma sachs moze nie przyjac gwarancji [ amorki przód]

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Sprawność amortyzatora w BMW musi być powyżej 55%.

Na stacjach diagnostycznych ta norma jest dużo niższa, ze względu na różnorodność marek i naprzykład w punto mogą one jeszcze być sprawne przy 35%.

Dlatego wydruk ze stacji przeglądów może nie być dowodem niesprawności amortyzatora, a trudno mi powiedzieć na ile musi ona być niska, żeby reklamacja została respektowana.

Tak więc może się okazać że jesteś w kropce.

Albo będziesz jeździł dalej aż w końcu się wyleja co potrwa kilka tygodni, albo zaczekasz do zimy kiedy napewno będą już się nadawały do reklamacji.

Z reklamacją także jest nieprzyjemnie. Trwa ona dwa tygodnie w najkrótszym z mozliwych czasów i na decyzję czekasz z niecierpliwością, a auto stoi. Chyba, że zakupisz sobie drugie nowe i za nie ewentualnie zostaną zwrócone koszty - ale samych amorków. Za wymianę nie zwracają.

Tak więc jak ktoś mi powie, że polska to piękny kraj, to odpowiem "Tak. Piękny. I tylko tyle, że piękny"

Opublikowano

witam

ja ma bilstein b4 i na tescie na stacji diagnostycznej sprawnosc wynosiła 79%

było to 3 miesiące po montazu amorków

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

ehhehehe

mam dosyc wysiadam kraj jest moze ok ale mechanicy z konga z amorkami kazał latac do grudnia zrobic test i jak wyjdzie duza róznica to wymienia ale czy tak zrobią.......... ostatnio kupiłem wentylator w MAŁOPOLSKIM CENTRUM ELEKTRONIKI SAMOCHODOWEJ UMÓWIONY KOSZT 300 ZŁ przy odbiorze zapłaciłem 500 potrzebowałem wentylator to zapłaciłem otwieram a tam stary grat i to od e 39 odsyłam a klijent mi mowi po 2 miesiacach ze nie odesłe mi pieniedzy ale dopiero po 2 miesiecznych dzwonieniach do nich......i co wy na to

POZDRAWIAM !!!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

szukałem, szukałem...może i kiepsko szukałem :oops:

ale mam 1991rok e36

na allegro jest masa różnych amortyzatorów :duh:

jedni piszą rocznik od 1992,06 do 1998 itp

a ja potrzebuje do rocznika 1991 czy to jest to samo? czym to się różni?

czy amorki od rocznika 1992 podejdą do rocznika 1991?

Opublikowano
juz ci powiem w czym tkwi roznieca. Otoz na teleskopie amora jest taki gwint ktory sie przykreca do poduszki. Ten gwint w twoim roczniku zapeewne jest dluzszy niz w tych amorach z BMW 06-92 i mlodszych. Mozesz tez miec dlugi lacznik stabilazatora. Ja miaelm wlasnie zamowione takie do bmw 06-92 i nie pasowaly. Tamte to byly modele Bilstein VNE 4419 i 4420, a ja potrzebowalem VNE 4417 i 4418. Wszystko pasowalo jak ulal :D Zreszat poszukaj sobie na stronie bilsteina i tam znajdziesz. Poszukasz swojego mogelu i rocznika.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

@mirek2

Z tego co widze w KATALOGU BILSTEINA, to dla 320 91r. , a dokladniej:

%5B640%3A445%5Dhttp%3A//img83.imageshack.us/img83/4975/testoe4.jpg

beda pasowaly amortyzatory VNE-4417 (lewy przod) VNE-4418 (prawy przod), oraz BNE-2752 (tyl). Amorki VNE-4417 i VNE-4418 pasuja do 320i do 05.92 roku.

Zawsze mozesz porownac numer amortyzatora montowanego seryjnie w Twojej 320-tce na stronie:

realoem.com

(wpisujac w 'Serial Number ostatnie 7 cyfr Twojego numeru VIN) z numerami porownawczymi amortyzatorow w katalogu internetowym Bilsteina.

http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif
Opublikowano

jeżeli chodzi o drążek reakcyjny chyba tak to sie woła to są te dłuższe

qrcze nie chce pakować w autko kasy bo jeszcze rok i bede zmuszony je sprzedać

a wywalić 280zł na amorek to duużo :cry2: