Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Głośniki pasujące 100% to ETON B100W 900-950 zł , "trójkąty" ~170 zł sztuka (ASO). Jak już pisałem około 1300 całość. Ogarnie to każdy kto zajmuje się Car Audio w 2h na luzie. Bardziej patrzył bym na "delikatne" obchodzenie się z plastikami i tapicerką. Ja wymieniałem sam, mam w tej materii trochę przygód za sobą.

No i jeszcze garść spinek do boczków, bo na 100% któraś strzeli.

Suby będę dopiero wymieniał jesienią, mam jednak doświadczenie z poprzedniego BMW że pomagają w poprawie basu, choćby przez to że mają większą 20cm membranę zamiast 16cm w serii.

Wybór spory na all... ja będę montował Rockford Fosgate T3 BMW-SUB ~1000zł szt.

Doliczając wzmacniacz i okablowanie ~2000zł całość około 5000zł bez montażu.

Jak chcesz konkretniejsze info pisz na prv.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
widzieliście te głośniki B&W na chińskim allegro? to raczej nie ori ale czyając komentarze są zadowoleni, pewnie to zwykłe świecące głośniki
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

cześć,

czy mogę bez problemu podmienić głośniki w g30 z standardowym nagłośnieniem na średnio-tonowe oraz tweetery z nagłośnienia H&K? Nie mogę nigdzie znaleźć specyfikacji tych głośników. Nawigację mam proffesional.

GLOSNIKI-RAMKI-MASKOWNICA-HARMAN-KARDON-BMW-G30

Opublikowano
cześć,

czy mogę bez problemu podmienić głośniki w g30 z standardowym nagłośnieniem na średnio-tonowe oraz tweetery z nagłośnienia H&K? Nie mogę nigdzie znaleźć specyfikacji tych głośników. Nawigację mam proffesional.

GLOSNIKI-RAMKI-MASKOWNICA-HARMAN-KARDON-BMW-G30

Kwiatus pisal ze nie. Inne ohmy. Wiem ze byly w super cenie, ale tak latwo tego sie nie zrobi. Tez mam seryjne audio i jestem po zalozeniu etonow i jest lepiej, dla mnie sporo lepiej, ale i tak czeka montaz wzmacniacza zeby bylo naprawde dobrze.

Opublikowano
Kwiatus pisal ze nie. Inne ohmy. Wiem ze byly w super cenie, ale tak latwo tego sie nie zrobi. Tez mam seryjne audio i jestem po zalozeniu etonow i jest lepiej, dla mnie sporo lepiej, ale i tak czeka montaz wzmacniacza zeby bylo naprawde dobrze.

Tak cena BDB. Dla samych tweeterów z obudowami myślę że już warto było. A tweetery powinny pasować (chyba).

Opublikowano

Tak cena BDB. Dla samych tweeterów z obudowami myślę że już warto było. A tweetery powinny pasować (chyba).

Maskownice tak ale nie tweetery. Przeciez musisz miec zwrotnice, a dwa to jest za duzo roznic w napedzaniu tych glosnikow. Standardowe radio ma wzmaka w sobie, a hifi i harman maja juz wzmacniqcze zewnetrzne.

Opublikowano
Na innym forum (anglojęzycznym) jeden z użytkowników dokonał takiej podmiany i sobie mocno chwali. Bez zwrotnic i innych dodatków.

https://forum.bmw5.co.uk/topic/140491-speaker-upgrade/?tab=comments#comment-1505424

Ciekawe do u nich oznacza stockowr audio, bo np tam nie bylo w ogole malej nawi i moze audio tez od razu bylo hifi.

Ja zalozylem zestaw pokecany przez kwiatusa etona i jest super. Owszem; wzmak na pewno by poprawil, ale czym dluzej slucham tym lepiej. W HK jest przeciez zupelnie inny wzmak i tez oprogramowanie do kalibrowania jakies potrzebne. Moim Zdaniem temat trudny gdzie eton gra fajnie. Byly glosy ze eton wlozony w zestaw hifi gra lepiej niz harman, ale w

Hifi juz jest zewnetrzny wzmacniacz i wiecej glosnikow.

Opublikowano
Na innym forum (anglojęzycznym) jeden z użytkowników dokonał takiej podmiany i sobie mocno chwali. Bez zwrotnic i innych dodatków.

https://forum.bmw5.co.uk/topic/140491-speaker-upgrade/?tab=comments#comment-1505424

Ciekawe do u nich oznacza stockowr audio, bo np tam nie bylo w ogole malej nawi i moze audio tez od razu bylo hifi.

Ja zalozylem zestaw pokecany przez kwiatusa etona i jest super. Owszem; wzmak na pewno by poprawil, ale czym dluzej slucham tym lepiej. W HK jest przeciez zupelnie inny wzmak i tez oprogramowanie do kalibrowania jakies potrzebne. Moim Zdaniem temat trudny gdzie eton gra fajnie. Byly glosy ze eton wlozony w zestaw hifi gra lepiej niz harman, ale w

Hifi juz jest zewnetrzny wzmacniacz i wiecej glosnikow.

Pisał ze nie ma wzmacniacza czyli to nie HiFi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
A jak wyglada sprawa wymiany głośników z hifi na HK?

Nie można przekładać wooferów, bo Hifi są 2Ohm, a HK/B&O/B&W są 7/8 ohm, więc prawie w ogóle nie będzie ich słychać - jakieś 4 razy ciszej będą grały. Midy i tweetery możesz przekładać.

Opublikowano

Nie można przekładać wooferów, bo Hifi są 2Ohm, a HK/B&O/B&W są 7/8 ohm, więc prawie w ogóle nie będzie ich słychać - jakieś 4 razy ciszej będą grały. Midy i tweetery możesz przekładać.

Dzięki za info. Właśnie dokonałem podmianki HK średniaków i dodałem tweetery. Różnica jest na całkiem duzy plus, szczególnie że za 400 zł kupiłem zestaw HK (maskownice, tweetery i 4x średniaki). 3ec77fda18ffd6215a17495cc3927911.jpg

Opublikowano

Dzięki za info. Właśnie dokonałem podmianki HK średniaków i dodałem tweetery. Różnica jest na całkiem duzy plus, szczególnie że za 400 zł kupiłem zestaw HK (maskownice, tweetery i 4x średniaki). 3ec77fda18ffd6215a17495cc3927911.jpg

Kusil ten zestawik dla maskownic, ale stwierdzielem, ze na gwarancji wole zachowac oem look i po prostu dolozyc zwykle maskownice na tweetery skoro nie mam innych elementow HK. Ciekawy jestem jakby porownac jak gra eton a jak ten kawalek HK.

Opublikowano

mam nagłośnienie 676A HIFI

zdecydowałem się na zestaw:

wzmacniacz MATCH UP 7BMW + (przód: tweeter, midbas, woofer) GLADEN  ONE 201 BMW EXTREME

pozdr

m.

Opublikowano
MrMK ja mam również HiFi i zastanawiam się nad jakimś dopingiem :) Powstrzymuje mnie jedynie przedłużona na 5 lat gwarancja. Daj znać jakie wrażenia, koszty i gdzie robiłeś podmiankę.
Opublikowano
MrMK ja mam również HiFi i zastanawiam się nad jakimś dopingiem :) Powstrzymuje mnie jedynie przedłużona na 5 lat gwarancja. Daj znać jakie wrażenia, koszty i gdzie robiłeś podmiankę.

u mnie temat bardzo świeży, montaż dopiero będzie w tą środę. wszystko jest plug&play tak aby wrócić do fabryki jeśli kiedyś będzie taka potrzeba. dodatkowo będzie miejscowe wytłumienie pod głośniki i strojenie po montażu oraz kolejne po 2tyg grania.

całość kosztów 6.400 PLN (gdzie i kto prośba na priv)

oczywiście po zabiegu przekażę opinię czy było warto (?) :)

moim celem jest conajmniej poziom logic7 w e60 i/lub professional w f10 które miałem w poprzednich autach.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Trzymam kciuki i czekam na wrażenia.

hej,

montaż zrealizowany plus strojenie i maty pod głośniki w podłogę i drzwi

ostatecznie głośniki zamontowane to

drzwi przednie i tweeter : STEG BM45C-II

Pod fotele suby: STEG BM8-II

wzmacniacz: Audiotec Fisher MATCH UP 7BMW 7

Góra mega detaliczna, szczegółowość i czystość rewelacyjna. niskie tony szybkie, plastyczne potrafią zaskoczyć dynamiką. żadnego buczenia dudnienia żadnego bałaganu. pelna kontrola. scena ustawiona tak że soliste słychać bardziej z przodu reszta gra szeroko. dźwięki wydobywają się jak przed sceną.

po 2-3 tygodniach będzie to grało ciut inaczej, będzie powtórka strojenie.

czy polecam ? zdecydowanie tak

polecam Wszystkim którzy nie chcą inwestować dużego budżetu ale uzyskają bdb efekt.

Opublikowano
Brzmi super. Mogę poprosić o namiary na wykonawcę całej roboty na PRV?

poszło ma priv

dodam może jeszcze że musi być podłączone dobre źródło dźwięku, ja osobiście słucham z TIDAL w najwyższej jakości strumieniowania.

muza z radia zagra lepiej ale to ciągle będzie wątpliwa jakość

Opublikowano
Mam te subwoofery Rockforda w G31, grają zacnie, będziesz zadowolony.

Którą wersję nagłośnienia miałeś seryjnie, czyli do którego nagłośnienia porównujesz te Rockfordy?

Oryginalnie miałem HiFi (676), ale u brata słucham czasami w jego piątce Bowers and Wilkins Diamond i oczywiście jest to moje subiektywne odczucia ale pomiędzy tym co mam ja, a u niego to różnica jest głównie taka, że dźwięk dociera z każdego miejsca w aucie i wyraźnie słychać większą ilość głośników, co do reszty to przepaści między tym co mam ja teraz, a między B&W nie ma. Obecnie mam:

- głośniki wysokotonowe sytemu przedniego - Helix C1T

- głośniki średniotonowe systemu przedniego - Brax Matrix ML3

- głośniki niskotonowe pod siedzenia przednie - Rockford T3-BMW-SUB

- głosnik centralny - odłączony

- do zasilenia systemu 3-drożnego przedniego użyty jest wzmacniacz Helix P-Six z procesorem DSP