Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas wczorajszej wizyty serwisowej zgłosiłem nieciekawie prezentującą się kierownicę M-pakietową . Auto LCI 2014 rok , a więc niespełna 3 lata jazdy i 46 tys.km a wieniec kierownicy wygląda jak w większości aut ze Słomczyna :wink: Żeby nie było nie mam nadmiernej potliwości dłoni i nie trzymam kierownicy na godzinie 12 :D a górna ( i tylko górna) część wieńca ale tylko od strony szyby wygląda jak poniżej . Serwisant obsługujący mnie wczoraj twierdził , że pierwszy raz się z czymś takim spotyka , zrobił zdjęcia i wysłał do BMW Polska żeby zajęli stanowisko . Co sądzicie o takiej przypadłości , miał już ktoś podobne doświadczenie przy tak stosunkowo mało eksploatowanym aucie ?

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/924/TQYscY.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano
Skoro tylko góra wieńca została oszpecona to pewnie parkujesz pod chmurką, do pielęgnacji wnętrza nie stosujesz kosmetyków z filtrami UV, więc przekonujesz się czym jest niszcząca siła promieni słonecznych. Ciekawe czy w tej sytuacji uznają reklamację.
Opublikowano
Skoro tylko góra wieńca została oszpecona to pewnie parkujesz pod chmurką, do pielęgnacji wnętrza nie stosujesz kosmetyków z filtrami UV, więc przekonujesz się czym jest niszcząca siła promieni słonecznych. Ciekawe czy w tej sytuacji uznają reklamację.

Auto jest garażowane , ale wyjeżdżając do pracy nie mam juz możliwości parkowania go w garażach . Tak samo jeżdżone i narażone na działanie promieni słonecznych moje poprzednie auto , niższego segmentu D , przy przebiegu dwukrotnie wyższym miało kierownice niemal w idealnym stanie , no ale to było Audi a nie BMW :wink:

• Moderatorzy
Opublikowano
Czyli parkujesz na zewnątrz kiedy słońce świeci najmocniej. Nie żebym tłumaczył producenta, o nie. Kiedyś garaże w domach i biurowcach nie były tak popularne, a mimo tego deski czy kierownice samochodowe potrafiły przetrwać lata. Widać, że teraz w niektórych przypadkach jakość produktów spada, a do tego mamy coraz mocniejsze słońce. Na południu Europy często widać wypalony słońcem lakier na maskach i dachach samochodów. Tam niegarażujący właściciele ratują się kładzeniem na podszybiu specjalnych ekranów odbijających promienie słonecznie. Wiem, lipnie to wygląda i na dłuższą metę musi być upierdliwe. W Polsce może aż takiej konieczności jeszcze nie ma, ale sam, mimo garażowania aut w domu i w pracy, stosuję kosmetyki z dobrymi filtrami UVA/UVB m.in. po to, żeby ograniczyć wpływ promieni słonecznych na tapicerkę skórzaną, kokpit, kierownicę itd. To samo dotyczy powłoki lakierniczej.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To jest wada materiału i powinni wymienić kierownice. W F20 które nigdy nie było garażowane po 60 tys km kierownica wyglądała jak nowa. Jedynie starałem się nie upaćkać jej tłuszczem.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Masz zbyt szorstkie dłonie i kierownica szybko się wyciera :lol:

A tak na poważnie, to ja moją (Sport) wymieniałem przy przebiegu 95000 km, bo wyglądała fatalnie. Generalnie w serii F wiele elementów wykończeniowych jest marnej jakości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo ja wiem , mam 92 tys i auto wyglada jak nowe poza porysowana warstwa fotochromowa na wyswietlaczu navi ( ale to zalatwili mi na myjni ) peknietym przyciskiem hamulca recznego i utlenionymi listwami alu ( ale tylko pod szybami bagaznika ). Kierownica normalna oczywiscie skura wyswiecona ale caly czas staram sie ja trzymac wiec mysle ze to normalne ;)
Opublikowano

@rafter1 nie jest to normalne

aby tak czesto trzeba bylo wymieniac kierownice

przyczyna musi lezec po stronie uzywajacego

Opublikowano
@rafter1 nie jest to normalne

aby tak czesto trzeba bylo wymieniac kierownice

przyczyna musi lezec po stronie uzywajacego

Ok mogę założyć ,że przechodzę zmiany hormonalne ze względu na wiek i zmienia się mój pot :mrgreen: . Tylko ,że gwarant wymienił drugi raz bez żadnego gadania , więc obstawiam że mój przypadek nie jest jednostkowy . W poprzednim aucie ( Audi A5 ) po przejechaniu 90 kkm kierownica była tylko lekko wyświecona jak to określił kolega wyżej ale nic z niej nie obłaziło .

Przy okazji tej sytuacji dostałem namiary od znajomych na obszycie wieńca poza ASO , lepszą skórą + trójkolorowa nić w kolorach M i wyceniono mi to na 220 zł problem tylko w tym że trzeba ją wysłać i czekać tydzień a to w moim przypadku jest trudne do zrealizowania na ten moment .

Opublikowano

a nie dasz rade tak polatac do powrotu kierownicy?

http://abload.de/img/ets2_01864m38rx4.jpg

brak przyciskow ale

Teraz już mam nową więc ...dzięki za radę :D O następną kierownicę będzie już się martwił kolejny właściciel bo w przyszłym roku planuję zmienić auto . Chociaż tak głośno myślę ... jest nowa kiera , nowe turbo , nowa poduszka pod silnikiem , więc może to jeszcze nie czas na zmiany :nienie: