Skocz do zawartości

Jaki olej do 525d / 530d z 2001 r.?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja do mojej 525d leje Castrol SLX Longlife 0W30 - jest stosunkowo drogi, ale rzadziej się go wymienia.
Opublikowano
mobil niestety nie jest long life. chyba, ze cos sie zmienilo, ale watpie.

Co to znaczy long life? Każdy olej , nawet najlepszy syntetyczny traci najszybciej właściwości myjące, a smarne starczą mu jeszcze na podwójny przebieg między przeglądami.

Dlatego jeżeli oszczędza się na oleju, to dobija się silnik, szczególnie jak wykorzystuje się jego wszystkie możliwości.

Ciepło pozdrawiam :doh: :doh: :doh:

Opublikowano
bylem na serwisie i wymienili wszystkie plyny. nie mniej chcialbym powiedziec ze castrol ll 04 nie jejst dostepny, przynajmniej w moich hurtowniach a mobil 1 nie nadaje sie do tego samochodu. faktycznie chyba tylko shell moze byc zalewany alternatywnie.
DIESEL POWER
Opublikowano
Ja brykam na castrolu 5w40 GTD, bo taki miałem po 325tds :) nastepna wymiana bedzie także na castrol bo moja Betti tylko na castrolach jezdziła :)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
A dlaczego to Mobil 1 nie nadaje sie? :duh: Olej jak olej...wazne sa oznaczenie parametrow a nie marka oleju... Oczywiscie ze oleje "firmowe" maja przynajmniej teoretycznie lepsza jakosc, ale czy to Shell , Castrol, Mobil...to jeden grzyb... A to ze na korku pisze Castrol to tylko i wylacznie efekt umowy miedzy dwiema firmami i tyle....
Opublikowano
Drogi Kolego, dlatego tez ten olej wymieniamy co 10 tys a nie co 30 tys i wszystkie wymogi sa zachowane :) Samo pojeci eoleju Long life to bicie piany i bzdura
Opublikowano
No tak, dlatego wlasnie wprowadzono normy takie :) Tak bylo jak kupilem auto od niemca, pytam jaki olej i kiedy wymienial, a On ze nie ma pojecia i ze wymienia jak tylko zapali sie lampka na komputerze :) Dlatego dla "leniwych" wprowadzono takie parametry oleju i teoretycznie nie zajada motoru... tylko teoretycznie. Pozdrawiam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
ja do mojej 525d leje Castrol SLX Longlife 0W30 - jest stosunkowo drogi, ale rzadziej się go wymienia.

Nie wiem ale mam problem z zakupem oleju Castrol Longlife 5W30 - taki jest i był w moim silniku 2.0D z 2002 roku ,a nigdzie go kupić nie mogę - czy aż taki z tym problem ? może jakiś market itp. zbliża się czas Inspekcji a nie mam zamiaru robić tego w ASO,prawdopodobnie płyn hamulcowy pójdzie również na wymianę ale tego to już nie wiem jaki bo data jaka wyświetlana jest do wymiany to X06 - sam nie wiem co podchodzi w Inspekcji I do wymiany bo już bym powoli kupował

Opublikowano
obawiam sie, ze zakupu dokonasz tylko na serwisie. ja juz przetrzepalem wszystkie hurtownie i nie ma. najlepiej dokonac zkupu na kogos kto ma znizki na serwisie.
DIESEL POWER
Opublikowano

Niestety zakup longlifa w Polsce to tragedia. Słyszalem nawet ze jakosc oleju sprzedawanego w Polsce odbiega znaczaco od niemieckiego odpowiednika (co jest dziwne przy oleju kosztujacym nawet 70 zł za 1l.)

Dlatego olej kupuje mi znajomy w Niemczech i wysyła do Warszawy - jezeli ktos chce partycypowac w kosztach wysylki nie widze przeszkod aby kupic tego wiecej.

Pozdrawiam