Skocz do zawartości

Jaki olej do 525d / 530d z 2001 r.?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie jak w temacie. Na jakich olejach jezdzicie?
DIESEL POWER
Opublikowano
ja do mojej 525d leje Castrol SLX Longlife 0W30 - jest stosunkowo drogi, ale rzadziej się go wymienia.
Opublikowano
Ja rowniez uzywam CASTROL SLX 0w30
Opublikowano
  • Autor
mobil niestety nie jest long life. chyba, ze cos sie zmienilo, ale watpie.
DIESEL POWER
Opublikowano
mobil niestety nie jest long life. chyba, ze cos sie zmienilo, ale watpie.

Co to znaczy long life? Każdy olej , nawet najlepszy syntetyczny traci najszybciej właściwości myjące, a smarne starczą mu jeszcze na podwójny przebieg między przeglądami.

Dlatego jeżeli oszczędza się na oleju, to dobija się silnik, szczególnie jak wykorzystuje się jego wszystkie możliwości.

Ciepło pozdrawiam :doh: :doh: :doh:

Opublikowano

Witam!

Na korku wlewu oleju masz napisane -Castrol i taki powinienes lać,nie ma co oszczedzać na oleju.

Wejdz sobie na stronę www.castrol.pl i tam jest napisane jaki i ile oleju wchodzi do Twojego silnika!

Opublikowano
  • Autor
bylem na serwisie i wymienili wszystkie plyny. nie mniej chcialbym powiedziec ze castrol ll 04 nie jejst dostepny, przynajmniej w moich hurtowniach a mobil 1 nie nadaje sie do tego samochodu. faktycznie chyba tylko shell moze byc zalewany alternatywnie.
DIESEL POWER
Opublikowano
Ja brykam na castrolu 5w40 GTD, bo taki miałem po 325tds :) nastepna wymiana bedzie także na castrol bo moja Betti tylko na castrolach jezdziła :)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
A dlaczego to Mobil 1 nie nadaje sie? :duh: Olej jak olej...wazne sa oznaczenie parametrow a nie marka oleju... Oczywiscie ze oleje "firmowe" maja przynajmniej teoretycznie lepsza jakosc, ale czy to Shell , Castrol, Mobil...to jeden grzyb... A to ze na korku pisze Castrol to tylko i wylacznie efekt umowy miedzy dwiema firmami i tyle....
Opublikowano
  • Autor
drogi kolego, bo bylo o tym wyzej - mobil1 nie spelnia wymogow longlife dla bmw
DIESEL POWER
Opublikowano
drogi kolego, bo bylo o tym wyzej - mobil1 nie spelnia wymogow longlife dla bmw

Jak to nie? Mobil1 0W-40 spelnia norme LL-01

Opublikowano
  • Autor
a 525/530 d wymagaja minimum 03, a powinny miec tak naprawde 04.
DIESEL POWER
Opublikowano
Drogi Kolego, dlatego tez ten olej wymieniamy co 10 tys a nie co 30 tys i wszystkie wymogi sa zachowane :) Samo pojeci eoleju Long life to bicie piany i bzdura
Opublikowano
  • Autor
masz racje, tylko wiele osob leje zalozmy mobil1 i jezdzi dopoki nie zapali mu sie zolta kontrolka.
DIESEL POWER
Opublikowano
No tak, dlatego wlasnie wprowadzono normy takie :) Tak bylo jak kupilem auto od niemca, pytam jaki olej i kiedy wymienial, a On ze nie ma pojecia i ze wymienia jak tylko zapali sie lampka na komputerze :) Dlatego dla "leniwych" wprowadzono takie parametry oleju i teoretycznie nie zajada motoru... tylko teoretycznie. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
praktycznie tez, bo kupujesz w niemczech z przebiegiem 300 tys i jest ok
DIESEL POWER
Opublikowano

No tak, zgadza sie, ale tez nie kazdy egzemplarz. A Tak zupelnie

EOT... Te auta z przebiegiem 300 tys w Polsce maja tylko ze 150tys... :D

Opublikowano
  • Autor
mamy tak wspaniale warunki, ze mlodnieja u nas.
DIESEL POWER
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
ja do mojej 525d leje Castrol SLX Longlife 0W30 - jest stosunkowo drogi, ale rzadziej się go wymienia.

Nie wiem ale mam problem z zakupem oleju Castrol Longlife 5W30 - taki jest i był w moim silniku 2.0D z 2002 roku ,a nigdzie go kupić nie mogę - czy aż taki z tym problem ? może jakiś market itp. zbliża się czas Inspekcji a nie mam zamiaru robić tego w ASO,prawdopodobnie płyn hamulcowy pójdzie również na wymianę ale tego to już nie wiem jaki bo data jaka wyświetlana jest do wymiany to X06 - sam nie wiem co podchodzi w Inspekcji I do wymiany bo już bym powoli kupował

Opublikowano
  • Autor
obawiam sie, ze zakupu dokonasz tylko na serwisie. ja juz przetrzepalem wszystkie hurtownie i nie ma. najlepiej dokonac zkupu na kogos kto ma znizki na serwisie.
DIESEL POWER
Opublikowano

Niestety zakup longlifa w Polsce to tragedia. Słyszalem nawet ze jakosc oleju sprzedawanego w Polsce odbiega znaczaco od niemieckiego odpowiednika (co jest dziwne przy oleju kosztujacym nawet 70 zł za 1l.)

Dlatego olej kupuje mi znajomy w Niemczech i wysyła do Warszawy - jezeli ktos chce partycypowac w kosztach wysylki nie widze przeszkod aby kupic tego wiecej.

Pozdrawiam