Skocz do zawartości

E90 325i podniesienie mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, lord_Simon napisał(a):

Jednak wszystko jest ok ? Wartości się zmieniają pomiędzy 100%- 50% - 0%, powyżej 3,5k obrotów. Bimmer-tool tak pokazuje:

100% Klapa otwarta Swobodny przepływ – krótka droga

50% Jedna z dwóch klap zamknięta Zmiana długości dolotu

0% Obie klapy zamknięte Długa droga ssania – moment przy niskich obrotach

Katów nie planuje zmieniać.

Ogólnie to już teraz, bez mapy jest zaskakująco duuużo lepsza dynamika ?Jest wyraźnie szybciej i lepiej się wkręca na obroty. Z tym, że oprócz swapa kolektora + nowe DISY robiłem jeszcze: orzeszkowanie kanałów dolotowych i zaworów, wymiana uszczelki pokrywy zaworów bo ciekło, wymiana korka wlewu oleju, bo pęknięty, przesiadka na Pb98. To wszystko się złożyło na git efekt ?? Teraz czas na mapę ale najpierw muszę ogarnąć sondy przed katem, bo czasem rzuca błędem: "30DE Sonda tlenku azotu - sonda lambda przed katalizatorem, korelacja", po którym działa tylko tryb homogeniczny.

Jeszcze na 2.2 przymierzałem się do takiego numeru, ale co się odwlecze... ?

Mam tu niedaleko niemiaszka, który robi softy do benzyniaków. Testowaliśmy na zwykłym 330i, po zmianie softu, zastąpieniu katów sportowymi, no i oczywiście na normalnym paliwie - hamownia wyrzuciła 276 kucy ( nie bez znaczenia, że na standardowych 17tkach).  Tu calkiem bez katalizatora nie przejdzie, więc chociaż imitacje typu 100 coby TÜV  w miarę przeszło ? Generalnie zwiększenie przepustu jednak sporo daje. Stąd to pytanie ?

Ps. Mówię oczywiście o e46, czyli M54b30

Edytowane przez yeti19

• Odpowiedzi 107
  • Wyświetleń 43,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
9 godzin temu, lord_Simon napisał(a):

przesiadka na Pb98

Tylko po co? W N53 nie ma to kompletnie sensu. A przez dodatki uszlachetniające z różnych stacji w dłuższej perspektywie może być wręcz szkodliwe dla hpfp czy wtrysków. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@yeti19 nie myślałem o tym, bo nie znam tematu ale raczej nie ma tego w planach ? Wydech w 325i jest na pewno bardziej przytkany niż 330i ale może z 260KM wyskoczy, to będę b.zadowolony.

@KucaQ 

Z całym szacunkiem, ale chyba nie do końca wiesz, o czym piszesz. N53 ma bezpośredni wtrysk przy stopniu sprężania 12:1. W katalogach BMW wyraźnie jest napisane: zalecane Super Plus 98 ROZ, a 95 tylko jako minimum awaryjne. Na Pb98 silnik ma lepszą ochronę przed spalaniem stukowym, lepiej reaguje na gaz, płynniej pracuje i wiesz mi, że to czuć. Do tego mniejszy nagar w silniku, zwłaszcza przy jeździe miejskiej.

Co do 'uszlachetniaczy szkodliwych dla HPFP i wtrysków' – brzmi jak bajka z forów tuningowych z 2008 roku. Nowoczesne paliwa premium (Shell V-Power, BP Ultimate, Orlen 98) są tworzone właśnie z myślą o silnikach takich jak N53 i zawierają dodatki czyszczące, nie niszczące. Większe ryzyko to właśnie 95-tka z lewej stacji, a nie markowa Pb98.

Także zanim następnym razem będziesz zniechęcał ludzi do tankowania lepszego paliwa do wysokoobrotowego silnika z bezpośrednim wtryskiem, to polecam zerknąć do TIS-a albo ETK.

Edytowane przez lord_Simon

Opublikowano
2 godziny temu, lord_Simon napisał(a):

Na Pb98 silnik ma lepszą ochronę przed spalaniem stukowym, lepiej reaguje na gaz, płynniej pracuje i wiesz mi, że to czuć.

Pewnie działa na Ciebie marketing i efekt placebo. Też mam N53 i parę razy zdarzyło mi się zatankować Verve 98 i jakoś ani razu nie odczułem różnicy w reakcji na gaz czy "płynności".

Spalanie też pewnie o 2 litry niższe miałeś? ?

W katalogach BMW wyraźnie jest napisane: zalecane Super Plus 98 ROZ, a 95 tylko jako minimum awaryjne

Pokaż ten katalog, skoro danymi z niego się posiłkujesz.

będziesz zniechęcał ludzi do tankowania lepszego paliwa

?

Opublikowano

No tak, ale nawet jak w katalogach z 2008r roku zalecali paliwo, wątpię by mieli na myśli to coś z 10% udziałem oleju z bierdonki czy tam innego bioetanolu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może pogodzę was i rozwieje troche mitów:-)

N53 aktualnie lepiej toleruje 98 głównie ze względu na niższy dodatek etanolu w wysokości 5 procent. Moja instrukcja samochodu podaje 95, wiem, ze te przed 2008 podają 98 jako podstawowe. Niech każdy leje, co uwaza za stosowne ? przy aktualnej ch*jni związanej z etanolem lepiej lac 98 e5 mimo wszystko 

U mnie niestety dziwnie wzrasta spalanie na 98. Potwierdzone kilkudziesięcioma tankowaniami.

Ja leję 95 e10 aktualnie i Oilsyn Petrol Power DNA w proporcji 1:1000. Choć jako tako nie zalecam dodatkow do paliwa w przypadku n53 i n43, a juz szczególnie one shotów

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
23 minuty temu, lukaszewski napisał(a):

Może pogodzę was i rozwieje troche mitów:-)

N53 aktualnie lepiej toleruje 98 głównie ze względu na niższy dodatek etanolu w wysokości 5 procent. Moja instrukcja samochodu podaje 95, wiem, ze te przed 2008 podają 98 jako podstawowe. Niech każdy leje, co uwaza za stosowne ? przy aktualnej ch*jni związanej z etanolem lepiej lac 98 e5 mimo wszystko 

U mnie niestety dziwnie wzrasta spalanie na 98. Potwierdzone kilkudziesięcioma tankowaniami.

Ja leję 95 e10 aktualnie i Oilsyn Petrol Power DNA w proporcji 1:1000. Choć jako tako nie zalecam dodatkow do paliwa w przypadku n53 i n43, a juz szczególnie one shotów

Jak miałem n43, jeszcze przed wprowadzeniem E10 do obiegu, to też zauważyłem wzrost średniego zużycia paliwa po zatankowaniu 98, od 0,5 do 1 litra. Silnik chodził nieco ciszej, innych zmian nie zauważyłem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 24.07.2025 o 23:27, lord_Simon napisał(a):

Ogólnie to już teraz, bez mapy jest zaskakująco duuużo lepsza dynamika ?Jest wyraźnie szybciej i lepiej się wkręca na obroty. Z tym, że oprócz swapa kolektora + nowe DISY robiłem jeszcze: orzeszkowanie kanałów dolotowych i zaworów, wymiana uszczelki pokrywy zaworów bo ciekło, wymiana korka wlewu oleju, bo pęknięty, przesiadka na Pb98. To wszystko się złożyło na git efekt ?? Teraz czas na mapę ale najpierw muszę ogarnąć sondy przed katem, bo czasem rzuca błędem: "30DE Sonda tlenku azotu - sonda lambda przed katalizatorem, korelacja", po którym działa tylko tryb homogeniczny.

Konwersja skończona mapą w TC Performance Warszawa - polecam!

Na dzień dobry wydmuchała 229KM/282Nm, po strojeniu -> 275KM/328Nm. Różnica baaardzo duża. Inne auto.

Ktoś tam się bulwersował, że po co Pb98. Radzę pogadać z tunerem na ten temat ?

Co do błędu: 30DE Sonda tlenku azotu - sonda lambda przed katalizatorem, korelacja, to wcale nie lambda przed katem była problemem, tylko padła sonda w NOXEm. Wytrzymała jakieś 5 lat/40tys km. Wymieniona na boscha i NOXem działa dalej. Czyli tak jak nie raz powtarzał @lukaszewski, trzeba umieć diagnozować ten silnik.

Edytowane przez lord_Simon