Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Witam, postanowiłem podzielić się swoim "znaleziskiem".

Po zamontowaniu lotki performance na klapie bagażnika przestała się ona otwierać do góry z pilota. Ot po prostu kawałek plastiku przeważył i ta bardzo przydatna funkcja przestała działać, klapa odskakiwała ale nie miała siły się podnieść, pogodziłem się z tym i tak jeździłem.

Wczoraj (po roku od montażu spojlera :duh: ) podczas rozmowy z kolegą z forum o lotce napisałem że tak się dzieje i coś mnie ruszyło żeby poszukać rozwiązania na bimmerpost.com. Byłem pewny że znajdę jakieś kombinacje z podkładkami czy demontażem klapy w celu zmiany sprężyn a jednak rozwiązanie okazało się banalne. W PDFie BMW o montażu zestawu Performance jest pokazana procedura regulacji sprężyn aby utrzymać funkcjonalność klapy :norty:

1. odginamy wykładzinę z boczka bagażnika (wystarczy wysunąć ją z pod uszczelki) i na samej górze widzimy sprężynę która jest zahaczona w punkcie nr. 1

http://i.imgur.com/KjBvwxq.jpg

http://i.imgur.com/VuoB7JG.jpg

2. odczepiamy sprężynę i zahaczamy w punkcie nr. 2

3. czynność powtarzamy z drugiej strony bagażnika

całość to 2 minuty pracy :norty: Trzeba tylko uważać żeby sprężyna nie spadła gdzieś w głąb bo potem trzeba będzie pewnie rozbierać wykładziny. Polecam robić w rękawiczkach gumowanych bo trzeba dość mocno ją złapać.

Założe się że większość ASO również nigdy nie przeczytało tej instrukcji :mad2:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
U mnie w galerii są fotki :)
Opublikowano

Noo... w końcu będę mógł korzystać jak człowiek z opcji otwieranie bagażnika :mrgreen:

W weekend biorę się za tą sprężynę :)

Wielkie dzięki!! :cool2:

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Wczoraj otwieram klapę z kluczyka, a tu niespodzianka i klapa poszła tylko do góry jak w E90. Okazało się, że wystarczy, że konkretnie popada i już za ciężko :duh:
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Często uszczelka lubi się przykleić..
  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

odświeżam temat,

co prawda nie w 100% się on pokrywa z moim problemem ale jest mocno zbliżony.

różnice: nie montowałem spojlera, właściwie to nic nie robiłem dodatkowego, działało, działało i z czasem działa coraz rzadziej.

problem:

sytuacja wygląda tak, że klapa bagażnika raz się otwiera do końca a raz uchyla jak na filmach poniżej, zależy jaki ma humor.

wcześniej próbowałem to powiązać z czynnikami zewnętrznymi jak np. deszcze, klapa jest delikatnie cięższa itp.

posiłkowałem się informacjami zdobytymi na forum, że może uszczelki się kleją, przeleciałem je smarem sylikonowym i dalej działa jak chce.

aby zobrazować problem zrobiłem 3 krótkie filmy.

#problem1: na ruch nogą klapa się uchyla dosłownie o 8-10 cm

#problem2: z kluczyka,podobnie jak na ruch nogą, klapa się uchyla o kilka cm. po wciśnięciu guzika drugi raz na uchylonym bagażniku klapa otwiera się na maxa.

#problem3: z guzika na klapie - również się tylko uchyla, po wciśnięciu drugi raz otwiera się jak należy.

wnioskuje, że nie jest to problem z czujnikiem pod zderzakiem ani z modułem komfortu, ponieważ zarówno z ruchu nogą, z kluczyka jak i z przycisku na klapie - zachowuje się podobnie.

statystycznie wygląda to tak, że 2 na 3 razy otwiera się całkowicie, czyli tak jak powinna, a 1 na 3 razy uchyla się jak na załączonych filmikach.

macie pomysł jak się za to zabrać ??

z góry dziękuje za pomoc.

• 1 rok później...
Opublikowano
odświeżam temat,

co prawda nie w 100% się on pokrywa z moim problemem ale jest mocno zbliżony.

różnice: nie montowałem spojlera, właściwie to nic nie robiłem dodatkowego, działało, działało i z czasem działa coraz rzadziej.

problem:

sytuacja wygląda tak, że klapa bagażnika raz się otwiera do końca a raz uchyla jak na filmach poniżej, zależy jaki ma humor.

wcześniej próbowałem to powiązać z czynnikami zewnętrznymi jak np. deszcze, klapa jest delikatnie cięższa itp.

posiłkowałem się informacjami zdobytymi na forum, że może uszczelki się kleją, przeleciałem je smarem sylikonowym i dalej działa jak chce.

aby zobrazować problem zrobiłem 3 krótkie filmy.

#problem1: na ruch nogą klapa się uchyla dosłownie o 8-10 cm

#problem2: z kluczyka,podobnie jak na ruch nogą, klapa się uchyla o kilka cm. po wciśnięciu guzika drugi raz na uchylonym bagażniku klapa otwiera się na maxa.

#problem3: z guzika na klapie - również się tylko uchyla, po wciśnięciu drugi raz otwiera się jak należy.

wnioskuje, że nie jest to problem z czujnikiem pod zderzakiem ani z modułem komfortu, ponieważ zarówno z ruchu nogą, z kluczyka jak i z przycisku na klapie - zachowuje się podobnie.

statystycznie wygląda to tak, że 2 na 3 razy otwiera się całkowicie, czyli tak jak powinna, a 1 na 3 razy uchyla się jak na załączonych filmikach.

macie pomysł jak się za to zabrać ??

z góry dziękuje za pomoc.

Przesmaruj uszczelki.