Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pierwszy przegląd sugerowany przez komputer to 30 tys. Czy warto wcześniej wymienić olej? Czy to ktoś praktykuje?
  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak też zrobię ,wymienię po 15 tys. Olej z takimi parametrami jaki zaleca producent.

BTW, co jest fabrycznie wlane?

Opublikowano
Jak jeździsz dużo po mieście często na nierozgrzanym silniku krótkie trasy to sugerowałbym wymianę nawet po 10-12 tys km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale gdzie sugerowany ?

zobacz dokładnie w instrukcji auta

Sugerowany LL01

Sugerowany przez Mobila

Opublikowano
Jak jeździsz dużo po mieście często na nierozgrzanym silniku krótkie trasy to sugerowałbym wymianę nawet po 10-12 tys km.

Nie ,po mieście jeżdżę okazyjnie, dojeżdżam 10-15 km. trasą. Jeśli przez 5 lat i 140 tys. km. nie wykończyłem subaru w dieslu to i 320i jest bezpieczny ;)

Opublikowano

Zobacz w instrukcje auta-

Każde benzynowe BMW ma zalecane LL01

dopuszczane LL04

Mam to auto 3,5 roku, poprzednio 335i i udzielam się na niemieckim forum-

Temat jest już 1000 razy zbadany-

Najlepszy olej do uturbionych BMW to Mobil1 0W40 LL01

Oleje LL04 są dla Diesli, są wykastrowane z różnych dodatków które spalając się zapychają DPF

Natomiast w silnikach benzynowych te dodatki pełnia pożyteczna role- smarują lepiej silnik.

Opublikowano
Jeśli miałbym wybierać to z pewnością poszukałem coś z Motula jeśli jest taki który spełnia wymogi BMW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Faktycznie w instrukcji jest LL01. Taki olej Mobila 0w40 LL01 ma lepsze parametry od odpowiednika Mobila LL04. Jest także tańszy.
Opublikowano

w amerykańskiej instrukcji znajdziesz zalecany LL01

w europejskiej obydwa - LL01 i LL04

dlaczego?

chodzi o różnice w paliwie i zawartości siarki między USA i EUR

odpowiadając na drugie pytanie - w serwisie lali Castrola, ale to jest info sprzed kilku laty i nie wiem czy wciąż aktualne

moim zdaniem nie ma co przesadzać - byle olej spełniał normę i regularnie go wymieniać

Opublikowano
Strasznie duża rozpiętość dopuszczalnych klas lepkości podanych w instrukcji.Ciekawe.
Opublikowano

odpowiadając na drugie pytanie - w serwisie lali Castrola, ale to jest info sprzed kilku laty i nie wiem czy wciąż aktualne

aktualne.

z bmw > r1150r rockster > k1200r beaster > f30 328 sport > g30 520xd

RIP - audi S5 460PS - stolen...

Opublikowano

aktualne.

Z tego co wiem od dwoch lat leja Shella:

http://www.bmwblog.com/2014/11/10/bmw-replaces-castrol-shell-recommended-oil-supplier/

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano

aktualne.

Z tego co wiem od dwoch lat leja Shella:

http://www.bmwblog.com/2014/11/10/bmw-replaces-castrol-shell-recommended-oil-supplier/

W Poznaniu w aso, pozycja z f vat = castrol 5w30 ll04.

z bmw > r1150r rockster > k1200r beaster > f30 328 sport > g30 520xd

RIP - audi S5 460PS - stolen...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A kojarzycie, która firma robi oleje dla BMW? Leję od nowości BMW TwinPower Turbo 5W30 LL04.
Instagram: @kolczasty
Opublikowano
Podobno Shell, tak mi powiedzieli w Auto Fus jak wymieniałem olej poza service inclusive.
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
Opublikowano
A kojarzycie, która firma robi oleje dla BMW? Leję od nowości BMW TwinPower Turbo 5W30 LL04.

Zobacz w instrukcje auta

W 1 kolejności masz sugerowany LL01

i w 2 kolejności LL04

Oleje LL01 maja lepsze właściwości smarne

Oleje LL04 są dla diesli z DPF, są wykastrowane z dodatków które spalając się zapychalyby DPF.

Silnik N20 mamy rozpracowany na niemieckim forum od 2-3 lat i najlepszy olej do tego silnika to Mobil1 NewLife

0W40. (Tak jak dla każdego innego benzynowego BMW oprócz M)

http://www.f30-forum.de/board1-f30-f31-f32-f33-f34-f35-f36-forum-allgemein/board4-motor-getriebe-auspuff/2044-öl-fur-328i/

Opublikowano
Wobec tego będę się upierał w serwisie o LLO1 0W40 np.Mobil. Nie wiem tylko jak serwis się do tego odniesie,czy np. można przyjechać z własnym olejem. Tak robiłem w subaru.