Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupilem E36 318 M43 z 1994r po lekkim udezeniu. Auto wypadlo z drogi i udezylo lewym progiem. Po robotach blacharsko lakierniczych okazalo sie ze strasznie je sciaga na prawa strone na sliskiej nawierzchni.

Sprawdzilem je na ramie komputerowej i okazalo sie, ze tylne lewe kolo jest lekko przesuniete do przodu, a przednie kola sa ustawione pod zlym katem tzn: /----/ w ten sposob. W jaki sposob skorygowac takie uszkodzenie? Czy pomoze wymiana zawieszenia? Gdzie w Jeleniej Gorze lub okolicach najlepiej to sprawdzic?

Pozdr

jrusi

Opublikowano (edytowane)
Witam,

Kupilem E36 318 M43 z 1994r po lekkim udezeniu. Auto wypadlo z drogi i udezylo lewym progiem. Po robotach blacharsko lakierniczych okazalo sie ze strasznie je sciaga na prawa strone na sliskiej nawierzchni.

Sprawdzilem je na ramie komputerowej i okazalo sie, ze tylne lewe kolo jest lekko przesuniete do przodu, a przednie kola sa ustawione pod zlym katem tzn: /----/ w ten sposob. W jaki sposob skorygowac takie uszkodzenie? Czy pomoze wymiana zawieszenia? Gdzie w Jeleniej Gorze lub okolicach najlepiej to sprawdzic?

Pozdr

jrusi

tylne koła reguluje się tylko w pionie ,pozostaje ci wymiana wachacza lub wyciąganie na ramie,

przednich katów w pionie też nie reguluje się (mogę się mylić ale raczej na 100%)i pozostaje też rama i prostowanie kielichów.

droga impreza.

Edytowane przez Boggy e36
Opublikowano
Nie pomogę, ale pozdrawiam z Jeleniej Góry. A tak pozatym to chyba nie było lekkie uderzenie :(
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Jezeli masz compacta to tylu niestety nie nastawisz...nie reguluje sie, tylko przod...mam racje koledzy...:)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Lojjj :oops: :oops: , tego to nie wiedzialem, sorka :oops: :duh:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

To nie jest compact.

A czy bardziej oplaca sie wymieniac sam wahacz, ewentualnie poszczegolne podzespoly, czy poszukac uzywanego zawieszenia w calosci?

Robilem diagnostyke na ramie komputerowej i okazuje sie punkty karoserii sa ok. Nie wiadomo tylko czy mocowania sa nieprzesuniete... Wiec mam 2 wyjscia - naciagac na sile calosc az zlapie wymiar (ale tego sie troche boje, bo chyba sie tego nie praktykuje) albo sciagac cale zawieszenie i sprawdzac mocowania a pozniej ewentualnie wymieniac.

Pozdr

TR

Opublikowano

jeżeli ktoś naciągał auto nie zdejmująć zawiechy (tak jak u mnie) to gwarantuje ci na 100% że jak włożysz inną nie bedzie pasowała na śruby,

nie wiem jak bardzo u ciebie jest przesunięta ale u mnie diagnoza była taka,

albo naciągać ze wszystkim ile się da albo wspawywać przód od dobrego auta,ale jak jeżdzę to nic mnie nie ściaga i powiedzieli mi że jak chce to robić tylko ze względów estetycznych to się nie opłaca.

Opublikowano

Auto jeszcze nie bylo ciagniete za zawieszenie. Wiec stoje prze ddylematem czy ciagnac, czy sciagac zawieszenie i sprawdzac czy mocowanie jest ok.

Najgorsze jest to, ze jak wjezdzam w jakas kaluze to auto od razu sciaga w lewa strone. Az sie boje pomyslec co bedzie w zimie :(

Opublikowano

napewno powinienes cos z tym zrobic - bo mozesz zabic siebie i przy okazji jeszcze kogos innego :!:

z przodu po uderzeniu byly wymieniane wahacze ?? - bo jesli nie to one moga byc krzywe - wtedy wystarczy je wymienic i powinno sie poprawic ... jezeli byly wymieniane to to sa przestawione punkty mocowania - to juz gorzej ...

Opublikowano
wlasnie szukam zawieszenia (moze kompletne uda sie kupic, to wymienie przod i tyl a przy okazji sprawdze mocowanie). Autko narazie na parkingu, takze nikomu nie zagraza :)
Opublikowano
zrob to jak nalezy - sciagnij zawieszenie i pomierz punkty w samochodzie a nie jakas papranina z ciagnieciem za krzywe zawieszenie.wszystko co moze byc krzywe wymien na proste i bedzie oki...pamietaj tu chodzi o Twoje i innych zycie
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
siema ile kosztuje sprawdzanie na komputerowaje rami i czy dzługo to trwa i czy jest potzrzeba rozbieranie auta ? mam podobny problem tylko że umnie nie sciąga tylko koła z tyłu są bardzo krzywe :(
  • 2 tygodnie później...