Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Niestety przy mojej Buni zaryswalem lakier na dole na drzwiarz pod listwa. Sa to rysy na prawie calej dlugosci drzwi. Nie jest ruszona farba tylko bezbarwny lakier, jednak jest to widoczne na tle gladkiej reszty. Czy moge to usunac jakas pasta polerska. Z gory wielkie dzieki za ewentualna pomoc :)
Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano
jezeli doszło do bazy to polerka nic nie da, najlepsze rozwiązanie polakierować tylko do listwy sam dół. zrobią ci to za nie duże pieniądze
Opublikowano
wlasnie wydaje mi sie ze nie doszlo to bazy, tak jak piszesz. Jezeli mam racje to czy moge usunac rysy z samego lakieru i jezeli tak to czym najlepiej. Dodam ze zarysowanie powstalo podczas przejazdy lewym bokiem przez zwir, piasek gruby.
Opublikowano

jeśli jest zarysowana tylko powierzchnia-możesz polerować

jeśli rysy są głębokie-tylko lakierowanie.

do polerowania bardzo dobra jest farecla i bril-produkt RM

w żadnym wypadku tempo!!!! za grube ziarno i nietrwały efekt.

podczas polerowania należy co jakiś czas zwilżać polerowany element.

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

Opublikowano
Dzieki za rdy, jak juz to zrobie to dam znac jak poszlo.
Opublikowano

ja bym ci proponowal najpierw przyciac "przymatowac" cala ryse papierem 2000 i poprawic 2500 a dopiero wtedy to zpolerowac.

sama pasta niewiele zrobisz. ale do tego zabiegu przyda sie polerka.

jesli chodzi o pasty, to polecam produkty firmy 3M "pracuje na tych preparatach i powiem szczerze ze sa naprawde swietne"

Opublikowano

To ja się podepnę pod temat.

Chciałbym odświeżyc cały lakier w aucie. Najlepiej przy pomocy jakiegos użądzenia do polerowania i dedykowanej pasty. Czyli raczej cos jak G3 lub te 3M o ktorych wspomniał Roberto a nie tempo, plastmal, etc.

Jakie narzędzie kupić

jakich mareriałów i past użyc

jak to wykonać profesjonalnie

pozdrawiam

pozdrawiam

t.

Opublikowano
To ja się podepnę pod temat.

Chciałbym odświeżyc cały lakier w aucie. Najlepiej przy pomocy jakiegos użądzenia do polerowania i dedykowanej pasty. Czyli raczej cos jak G3 lub te 3M o ktorych wspomniał Roberto a nie tempo, plastmal, etc.

Jakie narzędzie kupić

jakich mareriałów i past użyc

jak to wykonać profesjonalnie

pozdrawiam

Własnie chce to samo zrobić tylko nie wiem jak sie do tego zabrać :oops:

Opublikowano
dziki za wszytskei pomocne wypowiedz. Sprawdze w najblizszym czasie. Wie ktos moze ile kosztuja taka pasta M3 i gdzie ja mozna kupic
Opublikowano
Jeżeli mam ryse głebszą na lakierze ale nie do samego metaliku to zaciągam ją zaprawką z claracku i jak dobrze zaschnie to spolerowuje i niema śladu jażeli samą ryse chcesz spolerować to trzeba uważać żeby klaru nie przetrzeć a w akrylowym lakierze to nawet ryse do samej blachy usuniesz bez śladu.
Opublikowano
dziki za wszytskei pomocne wypowiedz. Sprawdze w najblizszym czasie. Wie ktos moze ile kosztuja taka pasta M3 i gdzie ja mozna kupic

pasty 3M nie naleza do najtanszych, ale daja naprawde niesamowite efekty i sa baaaardzo wydajne "nie tak jak farecla g3"

ale jak to zwykle bywa za jakosc sie placi i tak to wyglada ze kazda tuba pasty 3m to koszt ok 100pln.

ja zajmuje sie polerowaniem samochodow profesjonalnie "tzn. zarabiam w ten sposob na przyslowiowy chlebek" pracujac w renomowanym serwisie jak rowniez dorabiajac po godzinkach :mrgreen:

a uzywam nastepujacych preparatow oczywiscie tylko firmy 3M.

Perfect-it III Pasta polerska gruboziarnista

Bardzo skuteczna, gruboziarnista pasta polerska dająca natychmiastowe efekty. Pozwala na uzyskanie wysokiego połysku i osiągnięcia idealnego wykończenia na każdym rodzaju powłoki lakierniczej.

Charakteryzuje się szybkim i szkutecznym działaniem. Równomiernie wykańcza na wysoki połysk.

Perfect-it III Pasta polerskia drobnoziarnista

Wysoce skuteczna w działaniu pasta, idealne do stosowania na powierzchniach o niewielkim stopniu utleniania i usuwania zarysowań powstałych po cieniowaniu. Do stosowania maszynowego z gąbką polerską (09550).

Charakteryzuje się:

- szybkim usuwaniem niewielkich zarysowań.

- do stosowania na lakierach HS, MS lub OEM

- pozostawia wysoki połysk

Perfect-it III Politura na wysoki połysk

Skuteczna szczególnie na ciemnych kolorach, odświeża lakierowane powierzchnie. Pozwala na natychmiastowe osiągnięcie lustrzanego połysku, przy jednoczesnym usuwaniu zmatowień i obrotowych śladów polerskich.

Nadanie wysokiego połysku

Idealne rezultaty zwłaszcza na ciemnych kolorach

Usuwanie "obrotowych śladów polerskich"

Perfect-it III Środek zabezpieczający wysoki połysk (wosk)

Nadając wysoki połysk, zapewnia doskonałe, długotrwałe zabezpieczenie. Wosk można nałożyć maszynowo co zapewnia jeszcze lepszy efekt.

uzywam jeszcze super preparatu Fines-it ale niestety nie mam jego opisu.

Opublikowano

namieszałes ;)

M3 - to taki fajny i mocny samochód :D

3M - to jeden z najwiekszych koncernow chemiczno-elektryczno-jakistamjeszcze na swiecie

G3 - tania pasta polerska dostepna w sklepach z lakierami samochodowymi. Oprocz tego G3 to tez taki fajny koncert trzech gitarzystów - Satrianiego, Vai'a i Johnsona

;)

pozdrawiam

t.

Opublikowano

"zdecydowanie wole okreslenie poleruje niz smaruje :mrgreen: "

no wiem, chcialem, zeby bylo jasne dla Ciebie, co mam na mysli - nakladanie i polerowanie maszyna przy pomocy pasty :)

ps

poslalem Ci "PW"

pozdrawiam

t.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
pasty zamawiam u dystrybutora 3M za posrednictwem firmy w ktorej pracuje.

a moja maszyna to polerka Makita 9227 CB

"zdecydowanie wole okreslenie poleruje niz smaruje :mrgreen: "

jakie obroty powinna mieć taka polerka, aby wszystko było ok?

Opublikowano

Ja mam jeszcze pytanie. W moim poprzednim samochodzie lakiernik zrobił polerke lakieru. Generalnie samochód błyszczał się jak psu .... ale patrząc pod słońce widać było "kręgi" czy koła po polerowaniu maszyną. Czy takiego efektu można uniknąć?

Czy polerowanie ręczne ma sens?

Kiedyś kupiłem w supermarkecie taką maszynę która nie obraca się lecz oscyluje - czy to się nadaje do polerki?

Czy elementem polerującym musi być gąbka (tak widziałem u lakiernika) czy może być jakaś rodzaj materiału - flanela itp?

Pozdrawiam

Krzysiek
Opublikowano
jakie obroty powinna mieć taka polerka, aby wszystko było ok?

polerka ma regulowane obroty w zakresie od 600 do ok. 2000 obrotow na minute. trudno okreslic na jakich obrotach najlepiej jest polerowac poniewaz kazdy lakier "kolor, rodzaj" wymaga czegos innego. np. ciemne lakiery polerujemy na zdecydowanie nizszych obrotach "zwlaszcza proces wykonczeniowy"

Ja mam jeszcze pytanie. W moim poprzednim samochodzie lakiernik zrobił polerke lakieru. Generalnie samochód błyszczał się jak psu .... ale patrząc pod słońce widać było "kręgi" czy koła po polerowaniu maszyną. Czy takiego efektu można uniknąć?

Czy polerowanie ręczne ma sens?

Kiedyś kupiłem w supermarkecie taką maszynę która nie obraca się lecz oscyluje - czy to się nadaje do polerki?

Czy elementem polerującym musi być gąbka (tak widziałem u lakiernika) czy może być jakaś rodzaj materiału - flanela itp?

Pozdrawiam

zapewne kupiles maszyna taka jak ta..

http://img139.imageshack.us/img139/6415/polerka5tv.jpg

wiec powiem ci tak. taka maszyna do polerowania sie nienadaje. ma zdecydowanie za mala moc i za niskie obroty. mialem kiedys "przyjemnosc" testowac taka maszyne i bylem strasznie rozczarowany.

taka "polerka" nadaje sie tylko do nakladanie wosku i to jej wychodzi naprawde niezle.

wspominales jeszcze ze po polerowaniu na samochodzie miales slady okragle po polerce "tak zwane łuski". bardzo latwo tego uniknac tylko trzebo chciec i umiec. wystarczy koncowy etap polerowania przeprowadzic na wolnych obrotach, przy pomocy mleczka polerskiego albo dobrej politury.

POZDRO

Opublikowano

zdecydowanie odradzam takie patenty :!: :!:

łatwo mozna odchudzic sobie portfel a lakiernikowi narobic roboty.

calkiem dobra polerke mozna kupic juz za naprawde niewielkie pieniadze. np. taka jak ta:

http://www.allegro.pl/item113904371_profesjonalna_szlifierko_polerka_gwarancja_extra_q.html

do tego jeszcze komplecik takich gąbek:

http://www.allegro.pl/item114562304_profesjonalna_gabka_polerska_wszystkie_twardosci.html

"polerowania futrem nie polecam, zwłaszcza osobom ktore nie miały z tym styczności"