Skocz do zawartości

f11 52xd jak wzmocnić standardowe hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po lekkim programie auto ma ponad 250 kóni, rozpędza się super, ale z hamowaniem już jest gorzej. Jak najprościej poprawić standardowe hamulce? Mam tarcze na wykończeniu i planuję je wymienić tylko na jakie, coś jeszcze można zrobić? ps. To nie auto na tor, autko do zwykłej jazdy.
Opublikowano
W zakładkach powyżej masz ofertę firmy która specjalizuje sie w hamulcach. Na pewno dobrze doradzą.
Opublikowano

Nie wydaje mnie sie, zebys musial robic mocniejsze hamulce, bo jednak zmiana osiagow jest niewielka, ale jesli koniecznie chcesz...

A jaki masz budzet?

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
  • Autor

Wolałbym lepsze tarcze/ klocki. Żeby całość przodu zamknąć w 3k pln. Czy ktoś monotwal tarcze np ate, zimmerman, Power friction? Jakieś odczucia? Jakie klocki?

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cokolwiek tu moglbys przeczytac, to Zimmermann bym w zyciu nie zalozyl.

Powtorze sie - nie widze sensu zakladania czegos innego, niz OEM - chyba ze szukasz tanszej alternatywy.

Ja wlasnie wymienilem caly przod (OEM) i fakt, szalu nie robia, ale nie wydaje mnie sie, zeby to bylo za malo.

Ja przygode z hamulcami zaczalem na EBC, przez Brembo, a skonczylem na Alcon BBK.

I ze swojego doswiadczenia, budzetowo polecilbym Brembo tarcze (jakis wyzszy model) i klocki Ferodo DS2500 + dobry plyn (ale w BMW wymagany jest specjalny).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co prawda moje f11 525xd "jest w serii" ale hamulce zmieniłem na mocniejsze z modelu 535. Teraz jest super. Różnica wyczuwalna a kasa niewielka. Tarcze i klocki kupiłem nowe przy okazji wymiany. Były nieznacznie droższe od tych zwykłych.

Trzeba było zmienić zaciski i jarzmo ale to kupiłem używane z auta testowego po 200 zł za sztukę.

Opublikowano

Brzmi rozsadnie - co tam jest innego?

Rozmiar tarczy? Wiecej tloczkow?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Średnica tarczy z przodu jest taka sama ale grubość inna (348x36)

Tarcze są kierunkowe tzn. kupuje sie lewą i prawą ze wzgl. na konstrukcje układu chłodzenia tarczy.

Dodatkowo powierzchnia robocza klocka jest znacznie większa. Oczywiście klocek też większy.

Z tyłu większa tarcza i klocki (348x24)

Wszystko razem fajnie hamuje a jest ori :D

Opublikowano
Temat powinien brzmiec ---Jak wydac niepotrzebnie pieniadze" i tyle w temacie
Opublikowano

I tak i nie. Nie wszystko w życiu musi być poparte ekonomią. Tuning też nie ma ekonomicznego sensu a jednak ma się całkiem dobrze.

Pomimo że hamulce fabryczne mają samochód zatrzymać bezpiecznie to dla czego nie ma być lepiej i na dodatek milej dla oka

Moim zdaniem tak lepiej

0218b04d5e19.jpg

35c626cc0624.jpg

Niż tak...pomimo że wersja sportowa

4e0bef97bb7d.jpg

Opublikowano
Bbmw dobrze Ci doradza. To najprostszy sposób, w dodatku zostajesz przy standardowych komponentach hamulcowych. I 17" wejdzie Ci bez problemu na zacisk z przodu.
Opublikowano
Średnica tarczy z przodu jest taka sama ale grubość inna (348x36)

Tarcze są kierunkowe tzn. kupuje sie lewą i prawą ze wzgl. na konstrukcje układu chłodzenia tarczy.

Dodatkowo powierzchnia robocza klocka jest znacznie większa. Oczywiście klocek też większy.

Z tyłu większa tarcza i klocki (348x24)

Wszystko razem fajnie hamuje a jest ori :D

To ja chyba nie rozumiem.

Zeby powierzchnia robocza klocka mogla byc inna, to musza byc inne zaciski - wieksze z wiekszymi tloczkami lub z ich iloscia.

Mysle, ze w tym rozwiazaniu, jezyczkiem u wagi moze byc ten tyl.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

zmieniasz wszystko wraz z zaciskami. Pisałem to już wyżej.

zmiana samego tyłu nie ma większego sensu.

Główna siła hamowania to przód.

Opublikowano
Dorzuce pare słów równierz o moim wzmananiu hamulców, kupiłem zaciski od F11 525d te wieksze bo w 520d to smiech na sali, pozniej kupiłem tarcze 348x30 tarcze pasowały zaciski na nie też ale problem się zaczął z klockami hamulcowymi. W pierwszym momencie kupiłem od modelug 525d F11 ale te klocki nie różniły się niczym od tych w 520d na tarczy dziwnie wygladały nie dochodziły do piasy z 2-3cm i luźno siedziały w zacisku. Postanowiłem póżniej kupić klocki drugie mają one wymiar 192,2x79,1x19,5 i te klocki kompletnie nie pasowały do tarczy 348x30. Zwróciłem sie do kolegi Kubaj123 bo on wymieniał na wieksze i nawet chciałem juz komplet od niego kupićbo zrzucał stare ale na poczatku było juz wszystko ustalone ale po ok 2 mies temat umarł brak odzewu. Na obecną chwile mam na sprzedaz nowe tarcze 348x30 Zimmermanny i duze klocki ATE 192,2 w smiesznych cenach bo już dalej nie bede kupował nic w ciemno :cool2:
Opublikowano
To 525d są większe niż w 520d?!

Opublikowano
Tak 525d z poczatku produkcji to 6cylindrow i hamulce tez lepsze
Opublikowano
Jak chcecie porządne hamulce do zapraszam do mojego tematu na forum F07. Jest tam wszystko opisane co i jak i moim zdaniem jest to jedyne sensowne rozwiązanie.
  • 4 lata później...
Opublikowano

witam, czy cos się tutaj zmieniło po tylu latach ?

szukam zacisków M ktore beda pasowaly plug&play do f11 525d z seryjna tarcza 348x36, czy ktoś ten temat trenował?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podbijam pytanie...

Potrzebuje większy zestaw do koła 17" .

Obecna tarcza hamulcowa - przód to 330/24

Z góry dziękuję za zainteresowanie... :cool2:

Opublikowano
Do koła 17 cali wchodzi tarcza 348/36. Oczywiście konieczna jest zmiana zacisków.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak będziesz zmieniał przód to powinieneś też zrobić to samo z tyłem.

Wtedy zostaje zachowany optymalny rozkład siły hamowania.