Skocz do zawartości

Kupno 1er - porady, opinie, porównania. Pomoc w wyborze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest oszczędny to na pewno. Jeśli kupujesz z myślą o chipie to przyrosty ma +30 km +50 nm

Do miasta spokojnie starczy jest wystarczająco dynamiczny na trasie może wyprzedzanie nie jest mega komfortowe jak w aucie 200km+ ale odpalasz sport i jakoś idzie.

Jeśli chodzi o ekonomie to jest oszczędny i póki co poza eksploatacja nic nie naprawiałem.

Jeśli szukasz oszczędności to polecam jeśli sportowych wrażeń to szukaj 125d.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja swoje F20 kupiłem w kwietniu to 116d, 2.0. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony spalaniem jak i osiągami.

Zastanawiałęm się nad chipem bo ten silnik ma dość spore możliwości do zmiany mocy ale na razie odpuszczam, na trasie dobrze mi się jeździ. W trybie Sport jest wystarczająco dynamiczny dla mnie.

To rozsądny wybór spalanie/osiągi

Opublikowano

Jeśli chcesz oszczędne auto to polecam ten sam silnik jest w Mini Cooper.

Rozrząd to standardowo na łańcuchu. Spalanie wprawdzie wyższe niż twierdzi producent ale ogólnie ekonomiczny silnik.

Opublikowano

Nic się nie dzieje u mnie póki co.

Rozrząd cichutki,wtryski w 100% sprawne sprzęgło chodzi bez problemów tak samo skrzynia.

Wiesz możliwe że ktoś rozrząd wymienił a ja o tym nie wiem bo kto mądry robi to w ASO...

Dynamiczniej wyszło mi 6,5 l teraz zmieniłem opony i póki co średnie 5,7.

Nawet zmierzyłem przyspieszenie do 100 wyszło mi najlepiej 11.8 gdzie fabrycznie jest 10,5 ale nie biorę tych pomiarów na poważnie bo było bardzo gorąco i kolegi 528xi które fabrycznie ma 6,2s na rl pokazywało 7,3 a jego auto jest po chipie na 285km więc wynik mocno zaniżony.Zatem myślę że nawet przy przebiegu 190 k km te 116ed trzyma moc.

Tu masz test niemiecki

https://www.adac.de/infotestrat/tests/auto-test/detail.aspx?IDTest=4836

Tam średnio wychodzi im 5,2l ale w niemczech jest troszkę inna kultura jazdy i nie sądzę że piłowali podczas testu.

Opublikowano

Witam, cześć,

Jestem na etapie poszukiwań F20stki, z silnikiem 170 KM (118i chyba). Na co zwracać uwagę przy oglądaniu egzemplarza? Co możecie mi poradzić w sprawie tego silnika wg, może szukać czegoś innego. Mam na oku egzemplarz od I wł, z przebiegiem niespełna 80 tyś km. Może ktoś pomoże w sprawdzeniu auta po nr Vin ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Jak od pierwszego właściciela to bierz go do ASO i będziesz wiedział wszytko. Koszt 800 - 1600zł w zależności od zakresu i ASO. Moim zdaniem warto.

Dodatkowo bierz pod uwagę również 114i i 116i - ten sam silnik. Chipem za 1500zł zrobisz z nich 200KM, a więcej egzemplarzy do wyboru.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, cześć,

Jestem na etapie poszukiwań F20stki, z silnikiem 170 KM (118i chyba). Na co zwracać uwagę przy oglądaniu egzemplarza? Co możecie mi poradzić w sprawie tego silnika wg, może szukać czegoś innego. Mam na oku egzemplarz od I wł, z przebiegiem niespełna 80 tyś km. Może ktoś pomoże w sprawdzeniu auta po nr Vin ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Mam do sprzedania samochód z takim silnikiem F21 118i 170 KM. Więcej info w prywatnej wiadomości jeśli byłbyś zainteresowany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Najbardziej mnie interesuje co ten 1.6 diesel jest wart ?on jest na łańcuchu?z przodu łańcuch czy z tylu ?

Jak jesteś zainteresowany mam f20 118d do sprzedania. 2014 rok - wyposażona tak bogato ze drugiej takiej nie znajdziesz. Noi na gwarancji do 2018

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Bede miał f21 w automacie i navi z grudnia 2016 po strzale w dupe podłoga cał. Przelot 25000km

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Przymierzam się do zakupu 1 ki.

http://allegro.pl/bmw-f20-116i-136km-m- ... ml#thumb/3

Znalazłem cos takiego. Czy przy tym przebiegu i cenie to warto, czy lepiej odpuścić ? Jak z żywotnoscią tych silników ?

Auto stoi w świdnicy, znacie jakiegoś mechanika żeby w razie zakupu pojechać z nim na sprawdzenie ?

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

ten pomarańczowy w benzynie i manualu bym wykluczył właśnie ze względu na manual i bardzo słabe wyposażenie

ta 120d pomaranczowa wydaje się spoko, ale na Twoim miejscu szukałbym auta po bodajże 03/2014 - czyli m pakietu gdzie masz tą fajną kierownicę. tak na szybko rzucony search:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-1-bmw-1-118i-automat-bogate-wyposazenie-salon-pl-fv23-m-pakiet-ID6z2KbR.html

http://allegro.pl/bmw-f20-m-pakiet-automat-kamera-navi-gwarancja-1wl-i7007292879.html

w benzynie patrząc na linki jakie rzuciles to możesz w sumie już szukac polifta z trochę gorszym wyposażeniem

Opublikowano

wady:

1. wersja stylistyczna

2. swiatla

3. kolor

4. mala nawigacja

5. tapicerka

6. fotele

7. bieda zegary (o nierozszerzonym zakresie)

8. felgi

zalety

1. przebieg

no i cena - 65k za taka biede ? dla mnie auto warte 50 tys. patrzac na to co na allegor jest za 75-80 (gdzie masz auta w pełnej opcji i m pakiecie) to ten jest tragiczny

Opublikowano

poza tym skoro ktoś pisze ze mama nim jezdzila przez 3 lata do pracy 50km dziennie zatem:

365x3x50x5/7 = to wychodzi jak nic 40 tysiecy przebiegu gdyby mama nie jezdzila tym autem w weekendy

troche maly ten przebieg

Opublikowano
wady:

1. wersja stylistyczna

2. swiatla

3. kolor

4. mala nawigacja

5. tapicerka

6. fotele

7. bieda zegary (o nierozszerzonym zakresie)

8. felgi

zalety

1. przebieg

no i cena - 65k za taka biede ? dla mnie auto warte 50 tys. patrzac na to co na allegor jest za 75-80 (gdzie masz auta w pełnej opcji i m pakiecie) to ten jest tragiczny

dzięki! wersja stylistyczna = zwykla, o to chodzi?

patrzac na ceny z allegro wydawalo mi sie, ze nie jest zla ;) ale tez za 80 tys jest do wziecia bez mpak ale po lifcie (niby lepiej, choc z kolei ten silnik 3 cyl!!) z przebiegiem 15 tys.

wersja stylistyczna = zwykla, o to chodzi?

Opublikowano

chodzi o to ze jak kupowało się w salonie F20 to można było wybrać

- bez wersji stylistycznej (biedak)

- urban line

- sport line

- m pakiet

i chyba tyle o ile dobrze pamiętam

weresje między sobą różniły się kształtem zderzaków, progów, wnętrzem itd.

to auto (czerwone) jest właśnie najuboższe - i wygląda wg mnie już dość STARO, w przeciwieństwie do np. m pakietów

m pakiet poza tym (sport line tez) daje Ci sportowe fotele, które są o lata świetlne wygodniejsze niż te z ogłoszenia

Opublikowano
chodzi o to ze jak kupowało się w salonie F20 to można było wybrać

- bez wersji stylistycznej (biedak)

- urban line

- sport line

- m pakiet

i chyba tyle o ile dobrze pamiętam

weresje między sobą różniły się kształtem zderzaków, progów, wnętrzem itd.

to auto (czerwone) jest właśnie najuboższe - i wygląda wg mnie już dość STARO, w przeciwieństwie do np. m pakietów

m pakiet poza tym (sport line tez) daje Ci sportowe fotele, które są o lata świetlne wygodniejsze niż te z ogłoszenia

:cool2:

oczywiscie ze z mpakietem jest bajerancko z wygladu! tylko też ceny wyraźnie wyższe.

przy okazji - co sądzicie o tych nowszych silnikach 3-cylindrowych? bo diesle od 2015 są wciąż "starodawne" bez takich udziwnień?

Opublikowano

od 2015 sa diesle B47 czyli unowocześniony N47 - czy lepszy czas pokaze

3 cylindrowy - w f30 w warszawie pali ponad 11 litrów i jest wolny - testowałem kilka razy gdy miałem taki zastepczak

aco do m paku - wolalbym doplacic do m paku - później latwiej sprzedać za godziwe pieniądze niż takiego kasztana

Opublikowano
krakow... też ślimacze tempo (po to głównie automat) ale fajni byłoby mieć trochę mocy. teraz mam e87 143km i jest to żwawe autko w mieście i na drodze. przydałoby się podobnie zwinne i z jakąś tam mocą kolejne :)