Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
chlopaki ktorzy maja e36 328i - jak wkreca wam sie silnik do 3000 obr.? czy momentalnie reaguje na gaz? Bo moj nie. Chwile sie przydlawia jakby mial za duzo powietrza takie uczucie . pow. 3000 obr. wkreca sie jak diabel do 7500obr.. Jak macie czy tak ma byc i co to moze byc??
Opublikowano
moze i przesadzilem z tym 7500 obr. glownie chodzi mi o zachowanie sie silnika do 2500. u mnie jest przydlawienie. a pozniej juz jak rakieta. silnik ma 245 tys km przebiegu serwisowany, nie ma tez dolotu powietrza zimnego do filtra moze to?
Opublikowano
Twoje auto z z Toba wazy 1500kg do tego odciecie masz na drugim biegu przy okolo 105 a na trzecim przy okolo 160 wiec chyba oczywiste jak sie bedzie zachowywal do 2500 obrotow :-(. Stan obok auta typu lanos i z rolowanego przy 40 jedz na 3 biegu a on niech jedzie na drugim jak razem ruszycie to odskoczy na 1-2 dlugosci. 328 brzmi dumnie i jedzi fajnie dopoki nie trafisz na kogos w toretycznie slabszym aucie ale i lzejszym o 400kg... Jesli ktos cisnie ile sie da to naprwde w 328 trzeba tez gniesc sandal aby Cie nie objechali :-). A do 2500 to sie mozesz bawic z maluchami :-(... Co do kopa od magicznych 4000 jak niektorzy pisza niestety dziala to tylko do drugiego biegu wlacznie. 328 na trojce od 80-120 przyspiesza w okolo 5s a od 120-160 w okolo 9s (niestety tam opory powietrza juz robia swoje a wycie silnika wcale nie oznacza autko zaczyna sie rewelacyjnie wkrecac :D )
Opublikowano (edytowane)
a dlaczego mam jechac na 3 biegu a Lanos na 2 ??? Widzialem tez taki pseudo auto-test jak Fiat Palio (!) objechal Evo- na 4 biegu od 80km/h do 120- bo w Evo turbina zalacza sie wyzej- co nie znaczy ze palio jest szybszym autem. Wystarczy zredukowac bieg... Ja mam 2.5l i nie mam z Lanosami problemow mozesz mi wierzyc. Edytowane przez Bad_Boy
Opublikowano
moze i przesadzilem z tym 7500 obr. glownie chodzi mi o zachowanie sie silnika do 2500. u mnie jest przydlawienie. a pozniej juz jak rakieta. silnik ma 245 tys km przebiegu serwisowany, nie ma tez dolotu powietrza zimnego do filtra moze to?

Niekompletny dolot ma na pewno niebagatelny wplyw na twoja "dziure" w mocy przy niskich obrotach.

Stan obok auta typu lanos i z rolowanego przy 40 jedz na 3 biegu a on niech jedzie na drugim jak razem ruszycie to odskoczy na 1-2 dlugosci. 328 brzmi dumnie i jedzi fajnie dopoki nie trafisz na kogos w toretycznie slabszym aucie ale i lzejszym o 400kg... Jesli ktos cisnie ile sie da to naprwde w 328 trzeba tez gniesc sandal aby Cie nie objechali

Nie jest to do konca prawda. Niestety zaden fabryczny Daewoo Lanos, Leganza, czy Nubira nie ma szans z 328 ze startu rolowanego.

Z koreanskich samochodow chyba jedynie Hyundai Coupe 2006 ze swoim 172 konnym 2.7 litrowym silnikiem moze nawiazac jako taka walke z 328, ktora i tak przy predkosciach przekraczajcych 160km/h przegra.

Opublikowano
Timm, teraz to już przegiąłeś na maxa. Ostatnio jak pamiętam porównywałeś osiągi 316i do Poloneza. Teraz przytoczyłeś Daewoo Lanos do 328, sugerując że ma szansę objechać BMW. Jeżdżę E34 525i. Auto cięższe znacznie od 328 o Lanosie nie wspomnę. O elastyczności na poszczególnych biegach w porównaniu do Lanosa szkoda gadać. I nieważne jak ktoś w Lanosie będzie cisnął. NIE MA SZANS I KONIEC KROPKA!
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

Do autora postu:

Poza dolotem powietrza sprawdź jeszcze czy masz w porządku przepustnicę w wydechu. Ma ona właśnie za zadanie zwiększenie momentu przy niskich i średnich obrotach.

Opublikowano
Timm, teraz to już przegiąłeś na maxa. Ostatnio jak pamiętam porównywałeś osiągi 316i do Poloneza. Teraz przytoczyłeś Daewoo Lanos do 328, sugerując że ma szansę objechać BMW. Jeżdżę E34 525i. Auto cięższe znacznie od 328 o Lanosie nie wspomnę. O elastyczności na poszczególnych biegach w porównaniu do Lanosa szkoda gadać. I nieważne jak ktoś w Lanosie będzie cisnął. NIE MA SZANS I KONIEC KROPKA!

Nie musisz tak bardzo sie unosic :-). Przeczytaj moze co ja napisalem, co napisal wlasciciel postu :-). Potem pomysl i sie od razu uspokoisz, albo przynajmniej zrozumiesz co napisalem i jakie glupoty do tego dopisales... Kto tu mowi o porownywaniu elastycznosci z lanosem ;o ? Napisalem wyraznie 328 3 bieg przy 40km/h a drugi bieg w lanosi przy 40km/h czyli w miare normalnie co do lanosa i dol w 328... elastycznosc 328 nawet w wyzszych obrotach jest na papierze dobra ale w praktyuce na 5 biegu przy predkosci rzedu 80 to sobie mozna wyprzedzac maluchy (bez wzgledu czy jego kierowca doda gaz czy nie) lub inne auta nie zwiekszajace predkosci (w polsce standardem jest docisnac gaz jak jest sie wyprzedzanym), ewentualnie na autostradzie... W danych widac 328 80-120 na 5 biegu ma ponad 10s wynik papierkowy dobry, ale w praktyce w ciagu tych 10s auto okolo 320-400m co w praktyce niemal uniemozliwia wyprzedzenie nawet przy umiarkowanym ruchu... (zakladajac auto z przeciwka jedzie z predkoscia okolo 100 moglibysmy manewr wyprzedzania rozpoczac majac ponad 800m pustej drogi)

Opublikowano

Możesz to sprawdzić "na oko". Na wolnych i średnich obrotach powinna być zamknięta a po dodaniu gazu otwiera się i później znowu zamyka po zejściu silnika z obrotów.

Nie powiem ci dokładnie obrotów, przy jakich powinna się otwierać, ale jest to ok. 3000.

Przepustnica ta jest poruszana przez podciśnienie i sterowana elektrozaworem, tak że w przypadku niedziałania sprawdź przewód podciśnieniowy lub przewód elektryczny. Wszystko jest zabudowane nad koncówką wydechu.

Opublikowano
Timm. Masz ewidentne tendencje porównywania osiągów BMW do aut klasy Polonez i Daewoo Lanos. I twierdzisz że to ja piszę głupoty
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

Przepustnica ta jest poruszana przez podciśnienie i sterowana elektrozaworem, tak że w przypadku niedziałania sprawdź przewód podciśnieniowy lub przewód elektryczny. Wszystko jest zabudowane nad koncówką wydechu.

mam jedno pytanko, czy kazda 328 w moim przypadku e46 miala ta klapke w wydechu, b o powiem szczerze zagladalem z kanalu na wydech i nic tam nie widzialem , moze mam wersej bez ?? rocznik 1998

Opublikowano

Z tego co wiem, E46 328 też miały ten system, ale nie wiem czy wszystkie.

W każdym razie przepustnicy szukaj w samej końcówce ostatniego tłumika. Widać ją nawet bez kanału po schyleniu się.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

to jak z tym 328i ? powiedzcie czy tak powinno byc? Mam wrazenie jakby lewe powietrze sie dostawalo lub odma gdzies byla wypieta. Jak dam gazu z wolnych obrotow to jest zassanie dopiero sie wkreca za jakis czas. sprawdzalem niby dolot jest sprawny. Powiedzcie czy tak powinno byc i co sprawdzic.

aha . czy mozliwe jest ze pomoze zresetowanie komputera. Bo prawdopodobnie byl rozlaczany przy rozbiciu