Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiadam opony zimowe 205 55 r16 na słupku jest tabliczka,że przód 2.0bar tył 2.4bar

mechanik upiera się by przód dać 2.2 a tył 2.4może zostać i tu pytanie czy danie 2.2 na przód jak na słupku pisze 2.0 może odbić się tym,że auto będzie ściągało itp?

ogólnie jeśli ktoś z was ma opony 205 55 r16 to jakie macie ciśnienie z przodu i z tyłu?

Opublikowano

Ja daje tyle co jest na słupku.

Większe ciśnienie niekorzystnie wpływa na prowadzenie, hamowanie i pokonywanie zakrętów ale różnica między 2 a 2,2 też wielka nie jest. Zrobi się zimniej i będziesz miał poniżej tych 2,2.

Opublikowano

mam takie opony (zimówki) i mam przod 2.3 i tyl 2.5,

jak czesto jeździsz w 4 osoby (ja tak) to lepiej minimalnie wiecej jak mniej nabić

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
aha no to ok bo jadę dzisiaj na zbieżność na stację diagnostyczną mają tylko przód ustawić i coś czuje,że wydam na daremno 60zl :mad2: bo tam nie ustawiają z ciężarkami ani nie mają nic takiego komputerowego tylko z tego co kojarzę... zakłądają coś na koło i jakoś laser świeci na jakiś punkt a mechanik pod spodem jakąś śrubą kręci
Opublikowano
Jeszcze jest jeden warunek. Zależy jak obciążony będzie jeździł samochód. Jak sam masz zamiar jeździć lub z 1 pasażerem to p 2.0 t 2.4 lecz jak z 4 - 5 osób to p 2.2 t 2.6 na tabliczce wszystko dokładnie jest napisane. pozdr
Opublikowano
aha no to ok bo jadę dzisiaj na zbieżność na stację diagnostyczną mają tylko przód ustawić i coś czuje,że wydam na daremno 60zl :mad2: bo tam nie ustawiają z ciężarkami ani nie mają nic takiego komputerowego tylko z tego co kojarzę... zakłądają coś na koło i jakoś laser świeci na jakiś punkt a mechanik pod spodem jakąś śrubą kręci

Ściąga Ci auto? Bo wydaje mi się, że masz inny problem o którym nie piszesz.

Jak robiłem geometrię i zbieżność to było robione z ciężarkami i dodatkowo miałem mieć pełny zbiornik paliwa.

Opublikowano

A wujek google Ci umarł? Ciocia Yahoo też?

Zadajesz pytania jak dzieciak z reklamy neostrady, weź się w garść i zacznij samodzielnie wyszukiwać interesujące Cię informacje.

I żeby nie było, że nabijam posty, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi:

Nie, ale nie do końca.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

• 2 lata później...
Opublikowano

Ciężko coś konkretnie powiedzieć patrząc na to zdjęcie, ale wygląda raczej normalnie. Najlepiej jakbyś porównał sobie wewnętrzą i zewnątrzną część bieżnika opony - łatwiej byłoby wychwycić różnice w zużyciu.

W sumie to nie wiem czy ten ślad po kontakcie z podłożem nie powinien być szerszy, nie masz tam za dużo powietrza? :)

Opublikowano (edytowane)

Z przodu masz 2.3 bo wozisz na masce sarnę czy jeździsz często z kolegami do McDonalda ? Jeżeli nic z tych rzeczy to czemu z tyłu masz odpowiednie a z przodu więcej niż trzeba ?

Może masz dość duży negatyw i dlatego zewnętrzna strona jest mniej zużyta.

Edytowane przez marcin5001
Opublikowano

już Ci mówię..bo jak auto stoi.. to widać po bokach opony jak by niby mało powietrza było bo ugina się na dole dla tego mimo,że mam 2.3 to i tak taki efekt jest

na tabliczce piszę przód 2.0 tył 2.4 przy full obciążeniu

Opublikowano
Ponieważ Twoje opony mają miękkie boki. Mam bardzo podobne ogumienie o takich samych parametrach co Twoje i również jest taki efekt nie ma co się przejmować. 2.3 jeżeli jeździsz sam to trochę za dużo. Przy full obciążeniu jest napisane przód 2.4 a tył 2.9.
Opublikowano
Źle patrzysz albo masz lipną tabliczkę. Jeżeli u mnie piszę, przód 2.4 i tył 2.9 to u Ciebie nie może być mniej w końcu diesel jest cięży niż benzyna :cool2: ;D A nawet jeśli, to jeżeli przy full obciążeniu masz podane, przód 2.0 i tył 2.4 a Ty masz przód 2.3 i tył 2.4 a jeździsz sam to brawo Ty. Och Staszku Staszku, daj zdjęcie tej tabliczki :roll:
Opublikowano
Haha Staszku. Max to nie znaczy, że przy max obciążeniu masz mieć przód 2,0 i tył 2,4 tylko maksymalnie możesz zabrać 4 osoby przy takim ciśnieniu! Jeżeli przewozisz więcej niż 4 osoby plus bagaże, ustawiasz ciśnienie 2.4 przód i 2.9 tył :lol: