Skocz do zawartości

Felgi 17` - powiedzcie coś o tym...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,

chciałbym sie dowiedziec paru drobnych szczegółów odnosnie zastosowania felg o rozmiarze 17 do BMW E34 a wiec czy jak nacigne na nie opony o profilu 45 bede musiał usztywnic zawieszenie i jaka proponujecie szerokosc kapcia ?? bo sam myslałem o 225/45/17.Kolejnym pytaniem jest to czy moze cos sie stac przez zastowowanie takich duzych kółek bo jeden z wulkanizatorów ostrzegał "bedzie duzo palił i padna Ci łozyska" ile prawdy jest w tych słowach ?? Za wszystkie odpowiedzi dziekuje... !!i Pozdrawiam

BMW - bedzie sie działo !!
Opublikowano

mam felgi i opony o takim rozmiarze i wcale nie odczuwam pogorszenia komfortu. Nic nie szoruje, ladnie sie mieszcza w nadkola. Wazne jest ET, ale ja nie wiem jakie mam u siebie. Staram sie nie smigac po kraweznikach i nie hamowc w dziurach i jest ok. Fotka pogladowa :

http://img154.imageshack.us/img154/1329/felgi0as.th.jpg

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano

WITAM

ja mam u siebie w e34 kombi przód 235/45/17 tył 245/45/17 nic nie usztywniałem i nie kombinowałem i wszystko jest ok.ale mam zamiar troche obnirzyc samochodzik i dopiero wtedy bede sie zastanawiał czy nic nie obciera:P

Opublikowano

no własnie a ja mam taki dylemacik co moja bumka jest obnizona ale wejskim sposobem przez poprzedniego wlasciciela a mianowicie obcial kawalek zwoju sprezyny :)) GRATULACJE :D a jakie ma byc to ET do E34 ?? mam na oku laczki pokazuje link:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1241302

Powiedzcie cos o tych felach bo ja takim znawca kólek nie jestem i potrzebowałbym waszej pomocy. A moze ktos z was posiada felgi Firmy Borbet typ A lub T :)

Opublikowano
Tak te felgi będą pasować do Twojego auta. Rozmiary które podane są w ogłoszeniu to zalecane rozmiary przez BMW przód: 235/45/17 i tył 255/40/17. Tyle że tylni rozmiar kapcia najlepiej nadaje się do 540. Ja załozyłbym 2x 235/45/17.
Opublikowano
mam na oku laczki pokazuje link:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1241302

Powiedzcie cos o tych felach bo ja takim znawca kólek nie jestem i potrzebowałbym waszej pomocy. A moze ktos z was posiada felgi Firmy Borbet typ A lub T :)

Rozmiar opon na tych felgach swiadczy ze były one zamontowane na e34 lub e32,wiec smiało możesz je zakładać,ET powinno pasowac.Dla przykładu ja mam felgi 8J*17 ET 22 i na tyle 9J*17 ET 20.

Opublikowano
ostatnie pytanko z mojej strony czy załozenia takich kapci zwiekszy spalanie samochdu a jak tak to w jakich ilosciach :D bo moja Bumka jest na gaz i juz teraz potrafi zaciagnac w miescie 23-25litrów :D eheh i przeraziło by mnie gdyby zaczeło palic jeszcze wiecej :D za Odp z góry dziekuje !!
Opublikowano

myślę, że w twoim wypadku należałoby zastanowić się najpierw nad spalaniem. ilości które podałeś mogą zastanawiać. Ja jeżdżę na 18" z kapciem 255/40/18 i stwierdzam, że spalanie może zmieniło się około litr/100.

gorzej natomiast wygląda sprawa komfortu jazdy w naszych miastach ale coś za coś

Opublikowano
powiem Ci ze byłem na regulacji ale jakos wiekszej róznicy nie zobaczyłem najmniejsza ilosc spalonego gazu w miescie to 20 literków :D ale zeby było smieszniej w trasie 9,2 litra na kazde 100km i takze nie ma pojecia co z tym spalaniem
Opublikowano
17 cali to nie są duże kółka :) a opony powinieneś mieć 235/45/17

wczoraj jechałem przez Wrocław na Brzeg i po utracie plomb w zębach powaznie zastanawiam się nad wywaleniem sportowych sprezyn i wstawieniem max 16 calowych felg :?

Opublikowano
Też mam 17-stki i opony 235/45 i do tego obniżone(usztywnione) zawieszenie i nie jeździ sie zbyt przyjemnie, już kilka razy zastanawiałem się nad wstawieniem seryjnej zawiechy; a co do spalania to jest takie same na alu jak i na zimowych 15-stkach.

było:

e-32;

e-34,

Opublikowano
Panowie a co moze byc przyczyna tak wielkiego spalania ?? Zle wyregulowana instalacja ??