Skocz do zawartości

ile macie przejechane na silniku n 43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam bmw e90 z silnikiem n43 170 km przejechane 82 tys i siadaja wtryski wymienilem juz agr i sonde nox problemy z cisnieniem oleju mechanik mi powiedział ze ten silnik zostal zaprojektowany na 100 tys km ciekawi mnie ile macie zrobione na tym silniku ile moze wytrzymac ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam 77 tys. Na razie bez wyżej wymienionych problemów.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Można znaleźć na zagranicznych forach wiele przykładów padających N43 już od przebiegów rzędu 20 tysięcy km... BMW aktualizowało softy i wymieniało wtryskiwacze.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
dzwonilem do serwisu bmw jedynie co mi powiedzieli to ze niema wezwania na jakas akcje a czy byly wczesniej jakies to nie wiem. jestes pewien ze była akcja serwisowa na te wtryski a jat tak to jakie roczniki ?

Edytowane przez tomek1801

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Robili to na gwarancji...
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie bylo akcji na wtryski. Jedyna jaka dotyczyla tego silnika to cewki zaplonowe. Sprawdzajcie rozrzady bo padaly slizgi i silnik kaput. Ogolnie nie za udany silnik. Ja swoja e90 z tym silnikiem jak sprzedawalem to miala 69 tys, wszystko niby ok ale ja robilem praktycznie tylko trasy..
Krzysztof
Opublikowano
Auto jak w opisie 175tyś km przy 170 tyś. wymienione cewki,wtryskiwacze i Nox.
Opublikowano
  • Autor
to co ja mam za padlo skoro wy już macie takie przebiegi bez wiekszych problemow az trudno uwierzyc czytajac fora ze ten silnik moze zrobic 230 tys i to bez awarii :!:

Edytowane przez tomek1801

Opublikowano
  • Autor
czekam o wiecej info o przebiegach i problemach jakie macie z tym silnikiem z góry dzieki za wpisy
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobrze by było gdybyście podawali roczniki samochodów.

Wg mnie najgorszy był 2009 rok. Moje auto 118i jest z 2009 roku. Pierwszy silnik wytrzymał 71tys. i uległ zatarciu po awarii ślizgów rozrządu. Po wymianie na używany też z 2009 teraz ma ok. 65 tys i niedawno wymieniony kpl. wtryskiwaczy - po wymianie pracuje znacznie równiej i ciszej, oraz jest wyraźnie żwawszy i mniej pali. W 2015 uaktualniono soft na najnowszy. Co jakiś czas pojawia się błąd NOX 30EA, a od kilku tys. co jakiś czas pojawia się 30C1(nie osiąga wymaganego ciśnienia oleju) - przy czym wymiana na nowy zaworu regulacyjnego ciśnienia oleju nic nie dała (nadal ciśnienie jest niższe o ok 1 - 1,5 tys. hPa od wymaganego - na wolnych obrotach jest ok 1,5 tys. hPa) i brak mi pomysłów. Słyszałem taka opinię, że w rurce zasilającej pompę olejową w olej może osadzać się pył z utleniających się plastyków (np elementów rozrządu) i ograniczać dopływ oleju do pompy. U mnie test układu smarowania wykonany INPA wykazał ok 6-7tys. hPa w całym zakresie obrotów, ale nie znalazłem informacji na czym polega pomiar w tym trybie. Na forum jest kilka wpisów o problemach z ciśnieniem oleju.

PS. oczywiście cewki (2 razy) i świece kilka razy - przy czym cewki z akcji serwisowej DELPHI są bardziej niezawodne i dużo tańsze.

Jak się jeździ więcej w trasy to nie ma problemu NOX.

Edytowane przez multilab

Opublikowano
Obecnie 98,000tys rocznik 12.2007 Wymienione 4x wstryskiwacze, cewki, świece i czujniki od walka i wału, jest, o niebo lepiej lecz wciąż jest coś na rzeczy. ; /
Opublikowano
witam mam bmw e90 z silnikiem n43 170 km przejechane 82 tys i siadaja wtryski wymienilem juz agr i sonde nox problemy z cisnieniem oleju mechanik mi powiedział ze ten silnik zostal zaprojektowany na 100 tys km ciekawi mnie ile macie zrobione na tym silniku ile moze wytrzymac ?

Mechanik miał zapewne na myśli silnik N45 a to całkiem inna bajka. :(

Opublikowano
  • Autor
zamuwilem ten regulator cisnienia ale piszesz ze to nie pomoglo :(
Opublikowano

rocznik 2008 175000 i czujnik nox do wymiany, poza tym nic większego się nie dzieje, swoja droga to widzę ze ten czujnik bardzo często jest wymieniany, mała żywotność czy awaryjność? ciekawe

#tomek1801 wydaje mi się ze te silniki o których wspomniał mechanik maja oznaczenie 'si' i z tego co się orientuje (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę) były projektowane do "podrasowywania" i nawet zauważyłem ze auta z tym silnikiem są o kilka k tańsze niż te same modele z innymi jednostkami.

Opublikowano
  • Autor
nie wiem moze zeczywiscie ten rocznik 2009 jest jakis pechowy
Opublikowano

2007 112 tys. km

cewki - akcja serwisowa

wtryski - bujalo buda jak byl zimny

lancuch, slizgi, napinacz (profilaktycznie)

sprzeglo, dwumasa (wymienilem profilaktycznie po zakupie, jak juz skrzynia byla zrzucana)

nox - poprzedni robil zwarcie

no i olej, wymienialem wiele razy w nim olej :lol:

Opublikowano
2007 112 tys. km

cewki - akcja serwisowa

wtryski - bujalo buda jak byl zimny

lancuch, slizgi, napinacz (profilaktycznie)

sprzeglo, dwumasa (wymienilem profilaktycznie po zakupie, jak juz skrzynia byla zrzucana)

nox - poprzedni robil zwarcie

no i olej, wymienialem wiele razy w nim olej :lol:

Dwumasa???? Chyba docisk...

Opublikowano

n43 ma dwumasa, zapewne ze wzgledu na specyfike silnika, bezposredniego wtrysku i zblizenie auta do silnika diesel'a

tak, jest w tym aucie dwumasa.

Opublikowano
Upsss Faktycznie... Ale niespodzianka :oops:
Opublikowano
witam,poradziles sobie z tym bujanien na zimnym?ja mam takie same objawy e90 320i
Opublikowano
  • Autor
wymienilem lejacy wtrysk na uzywke troche mniej buja musialy by isc wszystkie wtryski do sprawdzenia lub odrazu wymiana calego kompletu ale to teraz okolo 4 tysie :(
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

120.000, E91, 320i 170km, 2007r. . Cewki wymienione w 2011 roku. Świece teraz. Moc jest, spalanie ok. Troch drży gałka zmiany biegow. Przy 1000 obrotow leciusienko drga buda ale tylko wtedy.

Raz na minutę na jałowym leciusieńkie jednorazowe drgania-pewnie wtryski. Próbuje Liquid Molly lub Bmw dodatek. Auto serwisowanie w BMW. Ogólnie je bardzo lubię.

Opublikowano
E90, 2009r. 160000km. Co jakiś czas problemy z szarpaniem podczas ruszania i nierówną pracą silnika :(
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam, M47 320 D 2005r 4800000km pozdr.