Skocz do zawartości

[F10/F11] Wymiana oleju w skrzyni ZF 8HP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam tak od kilku lat i przywykłem... po prostu w zimie odpalam auto, odśnieżam, drapie szyby itp... parkuję auto tyłem, tak by przy wyjeżdżaniu na zimnym jak najmniej kombinować, hamować itp...

ciągle działa a dziś 377 tyś przebiegu :)

Ja tak miałem to wymieniłem poduszkę pod skrzynią na oryginał ok 300zl i przestałem czuć szarpanie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czytając cały ten temat rozczaruje pewnie wielu z was olejem do skrzyń 8hp.

Więc dzwoniłem do producenta skrzyni aby wszystko się dowiedzieć i otrzymałem od ZF dokładne numery części i olej jaki należy zakupić do wymiany. Olej ma być o numerze S671.090.312 i ten olej jest sprzedawany tylko w opakowaniach 1l i 20l. Pan ostrzegł mnie przed opakowaniami 10l gdyż oni takich opakowań nie produkują. Opowiadał mi ten Pan że wiele sprzedawców na Allegro i wielu "przedstawicielow" ZF posiada właśnie olej w opakowaniach 10l. Skąd zatem biorą się te opakowania, może ktoś kupuje 20 i rozlewa na 10 tylko pozostaje kwestia czy każdy zaufa takiemu rozlewaniu.

Opublikowano
Witam.a jesli przebieg w f11 520d jest wiekszy?w okolicach 250tys km.i do skrzyni nie zagladane.ryzykowac z wymiana?skrzynia chodzi super.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czołem, polecicie jakaś miejscówkę do wymiany oleju w skrzyni w trójmiescie ?

Czy warto roobic w ASO? Z tego co wiem trzeba tez zdobić reset sterownika który robią w ASO

Dziękuje z góry

Opublikowano
Czołem, polecicie jakaś miejscówkę do wymiany oleju w skrzyni w trójmiescie ?

Wymienialem olej w skrzyni metoda dynamiczna w Gdansku w "sosnowski" http://skrzyniebiegow.pl/ rok temu przy 106k przebiegu. Skrzynia zarowno przed jak i po wymianie pracuje idealnie a obecny stan licznika to 127k. Koszt okolo 2100zl, programowania z tego co sie orientuje przy tej operacji sie nie wykonuje. Tak ogolnie to warsztat z tradycjami naprawy skrzyn biegow. Do tego profesjonalna obsluga i rzetelni fachowcy chetnie udzielajacy konsultacji - zdecydowanie polecam.

Opublikowano

Witam

Jestem właśnie po wymianie oleju metodą statyczna na częściach ZF w F10 przebieg 150000 tyś wymiana była typowo serwisowa skrzynia działała bez problemow. Po wymianie oleju jest lekko odczuwalna zmiana skrzynia chodzi płynniej a może to tylko placebo. Pytanie jest o adaptację skrzyni po wymianie oleju robić czy nie? Program bmw Ista D nic nie mówi o kasowaniu uczenia w tym przypadku.

The learning functions must be reset in the following cases:

- trailer module retrofitting

- acc retrofitting

- shift paddle retrofitting

-incorrect installation of rear axle finał drive

- incorrect installation of automatic transmission

- gws replacement

Co wy na to?

Opublikowano

Nie mam pewności, ale w ISTA chyba w ogóle nie ma takiej procedury jak wymiana oleju w ASB.

Pamiętaj, że ASB oraz olej do niej wlany są wg BMW wieczne :lol:

Opublikowano
Tak nie ma procedury wymiany oleju ale są inne np demontaż i montaż misy skrzyni co wiarzę się koniecznością wymiany oleju lecz nigdzie nie pisze o adaptacji. Skrzynia ta ma opcje samouczenia się tak że na moją logikę powinna samą się przystosować do nowego oleju lub stylu i warunków jazdy. Jeżeli polecacie adaptację to kasowanie uczenia czy kasowanie ustawien zaworów sprzęgła bo też jest taka opcja w ista która zaleca się tylko jak skrzynia sprawia jakieś problemy.
Opublikowano
Nie mam pewności, ale w ISTA chyba w ogóle nie ma takiej procedury jak wymiana oleju w ASB.

Pamiętaj, że ASB oraz olej do niej wlany są wg BMW wieczne :lol:

wieczne, ale ASO Smorawiński wprowadziło już do oferty dynamiczna wymianę oleju z tekstem iż powinno się wymieniać.

Opublikowano

Czołem, zamierzam wymienić olej w swojej skrzynki, i pojawia się pytanie, bo mam dobra ofertę na olej plis miskę od przedstawiciela ZF na miskę i olej. Cena w porównaniu do ASO jest kolosalna. Dam materiał 300% drożej.

Czy to na pewno ten sam olej / ta sama klasa ?

Zobacz ofertę: OLEJ ZF LIFEGUARD FLUID 8 10L BMW 83222289720 https://allegro.pl/oferta/olej-zf-lifeguard-fluid-8-10l-bmw-83222289720-6017030987

Olej oryginalny:

Zobacz ofertę: BMW OLEJ AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI ATF 3+ 83222289720 https://allegro.pl/oferta/bmw-olej-automatycznej-skrzyni-atf-3-83222289720-7739603295

Miska 350 zł w ZF w ASO 900

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Zobacz ofertę: OLEJ ZF LIFEGUARD FLUID 8 10L BMW 83222289720 https://allegro.pl/oferta/olej-zf-lifeg ... 6017030987

problem w tym, że Firma ZF nie oferuje oleju LIFEGUARD FLUID 8 w opakowaniu 10-cio litrowym :duh: :duh:

https://aftermarket.zf.com/de/de/aftermarket-portal/pkw-und-transporter/ersatzteile-und-produkte/oel-und-oelwechselkits/

byd8atid.jpg

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprzedajemy zestawy również w z litrowymi opakowaniami https://allegro.pl/oferta/olej-miska-filtr-sruby-bmw-zf-8hp45-8hp70-komplet-7839719498 mało tego nie ma dla nas znaczenia jakie opakowanie w jakim zestawie jeżeli klient zażyczy sobie w litrówkach dostanie zestaw z 10l ale w wersji 10x1L
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

A mógłbyś rozwiać myśl skąd się biorą 10l bańki ? Bo skoro ZF ich nie wprowadza do obrotu to skąd one na rynku ?
:cool2: :cool2:

@gorik79 prosze zrób zdjęcie banki 10 litrowej, tak aby była widoczna cala naklejka producenta ZF

Podaj również numer EAN to zobaczymy na jakie rynki ....

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

zdjęcia są na aukcjach jak szukasz spisku zgłaszaj gdzie potrzeba
:cool2: :cool2:

" (olej rozlewany z pojemnika 10L do nowych opakowań zastępczych) "

sbdhmoqh.jpg

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
sprzedajemy zestawy również w z litrowymi opakowaniami https://allegro.pl/oferta/olej-miska-filtr-sruby-bmw-zf-8hp45-8hp70-komplet-7839719498 mało tego nie ma dla nas znaczenia jakie opakowanie w jakim zestawie jeżeli klient zażyczy sobie w litrówkach dostanie zestaw z 10l ale w wersji 10x1L

Ktoś już taki zestaw montował z forumowiczów ? Można z czystym sercem polecić ?

Chce wykonać ten manewr z wymiana i zanieść do ASO własne graty i nie wiem czy dać 2500 za ORI czy 850 za ZF ( tylko materiał )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kupowałem w bardzo dużej hurtowni motoryzacyjnej miska zf 250netto, olej po 65netto zf 8hp

Za wymianę zapłaciłem 300zł mechanikowi, zwykły warsztat który w którym gość ma trochę podjęcia Opcja jeżdżenia po święcie, zostawiana auta noc u .mnie nie przeszła.

Więc proponuję dobrze poszukać, porozmawiać że znajomymi którzy .mogą mieć upusty w hurtowniach, albo daj zarobić zwykłemu sklepowi z 5-dyszek i ogarnąć temat