Skocz do zawartości

[F10/F11] Wymiana oleju w skrzyni ZF 8HP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla zainteresowanych.

Dorwałem bezpośrednią korespondencję z producentem "naszych" skrzyń automatycznych.

Nie wiem jak podchodzi do tego BMW ( z tego co pamiętam, w E60 podobno olej miał służyć "dożywotnio" ), ale producent zaleca wymianę oleju w skrzyni pomiędzy 80 000km - 120 000km przebiegu ( 7 litrów ZF Lifeguard-8 fluid ).

Opublikowano

Też o tym myślałem, bmw oczywiście twierdzi, że jest dożywotnio ale dla nich najlepiej jakby żywot samochodu kończył się po 100tys.km.

Mam 55tys.km. i skrzynia nie chodzi tak idealnie jak w nowym samochodzie, nic jej nie jest ale to już nie "nówka". W E60 miałem mikropęknięcie miski pod skrzynią i wymieniłem miskę i olej przy 88tys.km. różnica była naprawdę odczuwalna na plus. Jeszcze jedno, w skrzyniach tych (i poprzednich) nie ma żadnego czujnika poziomu oleju, jeśli nie zauważysz wycieku to wyleci cały do całkowitego zatarcia mechanizmu a komputer nawet się nie zająknie...

Może więc warto pomyśleć o wymianie, zwłaszcza jeśli ktoś kupuje używany z przelotem ~100tys.km.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nasz lokalny BMW Fota w Gdyni zaleca wymianę co 100tys.

Ja wymieniam.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie jak coś to od ręki gotowe zestawy ori ZF, oczywiście zapraszam też na profesjonalną wymiane :wink:

http://allegro.pl/olej-miska-filtr-sruby-bmw-zf-8hp45-8hp70-komplet-i3396488200.html

współpracuje z firmą ZF i według mojej wiedzy wymiana co 90tkm

Opublikowano

Trzeba wymieniać miskę za każdym razem ?

Mam u siebie dopiero 35 tys. km więc do wymiany jeszcze trochę zostało - mam jednak pytanie czy ta wymiana jest tak prosta jak wymiana oleju silnikowego tj. wylać stary, wlać nowy i można jechać dalej czy jakieś "sprzętu diagnostyczne" trzeba podłączać do samochodu :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak napisał Pemek plus kolejność dokręcania plastikowej miski + klucz dynanometryczny + plus odpowiednie wystudzenie auta + plus kontrola temperatury oleju przy ustawianiu poziomu + labolatoryjna czystość :wink:
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

To c moge isc do mojego dealera BMW i zarzadac wymiany oleju w skrzyni ZF 8 biegow automat? Przeciez mnie wysmieje.....

Pozdro

Opublikowano
Nie zarządzać, ale poprosić o wymianę na Twój koszt. Tak po 100tyś km wypadałoby. Ja z pewnością tak uczynię, ale z tytułu tego że mam przelatane 40k km więc jeszcze dłuuuga droga....
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potwierdzam. Olej po 100 tys km wygląda już średnio ciekawie, więc jak najbardziej wymieniać.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja juz po pelnym pakiecie. Zostalo 3 L oleju do skrzyni jak ktos potrzebuje sprzedam Tanio - PW :D

Skrzynia milej pracuje :cool2:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f82cf1d5dc0.jpg

Opublikowano
Można prosić co to za zakład. Jestem z okolic. Zawsze dobry namiar się przyda
Opublikowano
Warsztat jak kazdy, ja do niego mam zaufanie, co ciekawe maja autoryzacje Fiata. Warsztat to ludzie i ich umiejetnosci a nie szklo, krawat i skora o darmowej kawie nie wspominajac :mrgreen: . Kazdy to zrobi przy odrobinie umiejetnosci. Podpinac kompa nie musialem, bo maly przebieg i nie trzeba robic adaptacji skrzyni. :D
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To trochę szybko :)
Opublikowano
Warsztat jak kazdy, ja do niego mam zaufanie, co ciekawe maja autoryzacje Fiata. Warsztat to ludzie i ich umiejetnosci a nie szklo, krawat i skora o darmowej kawie nie wspominajac :mrgreen: . Kazdy to zrobi przy odrobinie umiejetnosci. Podpinac kompa nie musialem, bo maly przebieg i nie trzeba robic adaptacji skrzyni. :D

Z tego co wiem i co mówią warsztaty, ZAWSZE trzeba robić adaptację po wymianie.