Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, próbowałem znaleźć taki temat ale bezskutecznie. Może ktoś z Was miał taki problem to prośba o info.

ALe od początku, jestem posiadaczem e-39 od dwóch tygodni, kupiłem i powiem szczeże że tego akurat nie sprawdziłem.

Ostatnio oglądam po raz kolejny swoje BMW i tak sobie patrzę a mam niepodłączony przewód od prawego światła długiego...podłączam i lampa się świeci pomimo wyłączonego silnika i świateł......odłączam sprawdzam długie w sytuacji normalnej tzn zapalam je tak jak było i faktycznie pali się tylko jedna lewa, bo jak ma sie palić prawa skoro jest niepodłączona..??Czy komuś przychodzi pomysł dlaczego tak może się dziać....???? Gość od którego kupowałem auto nic mi o tym nie wspominał i teraz jestem na etapie zastanawiania się jaki może być tego powód...hmmmm....wtyczka była zaśniedziała więc były właściciel prawdopodobnie jeździł bez tego długiego....ale to nie jest rozwiązanie.....prośba o pomoc... :mad2:

Opublikowano
ktos juz tu pisał ostatnio o podobnym problemie. W e39 nie ma przekaznikow tylko jest modul sterowania swiatlami. Prawdopodobnie moze byc uszkodzony. Warto go zlokalizowac i przesledzic/pomierzyc kabelki przed i za modulem

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Witam!

Moduł LCM znajduje się pod schowkiem z prawej strony. Możesz sprawdzić, czy jak odłączysz tam wtyczkę, to czy dalej będzie się światło świeciło.

Jeżeli tak, to znaczy, że coś z instalacją jest nie tak. A jak padł moduł, to wymiana.

Ewentualnie, możesz podłączyć to światło przez przekaźnik do drugiego, ale to jest papa i nie polecam.

Pozdro.

Opublikowano

Super..dzięki wielkie za informację, jutro zabieram sie za szukanie i sprawdzanie modułu......do byłego właściciela chętnie bym zadzwonił ale obawiam sie że to mi nic nie pomoże bo auto sprowadziłem z Niemiec i bedzie problem z nim sie dogadać...muszę ten temat rozwiązać sam i zaczynam od jutra...wielkie dzieki za pomoc...a może przy okazji ktoś z Was orientuję się ile taki moduł jak coś kosztuje?

pozdrawiam.

Opublikowano

No i zabrałem :mad2: rozebrałem schowek zalazłem moduł ale on był chyba od centralnego zamka a nie od świateł.... :roll2: a innego nie znalazłem..Napiszcie proszę dokładniej gdzie szukać modułu od świateł proszę............

z góry wielkie dzięki.....

Opublikowano

......pomóźcie proszę.......jak znależć ten modół sterowania świtłami ...... :mad2: a może jednak któś orientuje się ile on może kosztować.....albo gdzie go szukać jakie ma oznaczenie....przesukałem allegro ale nic takiego nie znalazłe.

pozdrawiam.

Opublikowano

Witam!

moduł świateł jest pod schowkiem z prawej strony musisz rozebrac prawa osłonę-boczek tu gdzie trzyma nogi pasażer!

Moduł świateł jest w kształcie prostokąta i jak pamiętam przykręcony na dwie nakrętki M6!!!!!

Pozdro!!!!!!!!

tu zapodaję Ci link jak wygląda moduł świateł część z nr 2

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DN51&mospid=47548&btnr=61_0120&hg=61&fg=25

Opublikowano

hmmm, $412,-

cholera, dlaczego wszystko co jest małe ale ma znaczek BMW oraz słowo "moduł" w nazwie musi byc takie drogie?? :)

pozdrawiam

t.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Naprawa jest dosyć prosta (dla elektronika). W module tym sterowaniem świateł długich zajmują się tranzystory ProFET 5-końcówkowe. W TME można zamówić podobne - nawet mocniejsze. Wylutowanie polecam zrobić na stacji rozlutowującej w jakimś serwisie np. od komórek.

Pozdrawiam i życzę powodzenia