Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, proszę piszcie jakie macie spalanie w swoich F20, miasto oraz jaki rodzaj ogumienia posiadacie, jestem ciekaw co ma wpływa na wartości , rodzaj benzyny, stacji paliw , a może styl jazdy, a może coś innego? Zachęcam do wymiany doświadczeń :D Nigdzie w necie nie można znaleźć faktycznych danych dotyczących spalania. :P
  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mało 118i, zbyt wąskie kryterium narzuciłeś :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Sie chłopaki rozpisali to zeedytuje :D

118i 170hp +box.

Felgi 17, opony 225.

Średnie spalanie z ostatnich 60k km 7,8.

Minimalne w trasie ok 6,2 przy jeździe emeryckiej.

Codziennie latam dwupasmówka 140km/h wtedy 7,5-8.

Przy bucie w podłodze 180-220km/h 15-18.

Miasto 9-13 w zależności od ruchu.

Nie widziałem różnicy w spalaniu miedzy 16 cali 205 a 17 cali 225.

Po boxie mam wrazenie ze pali troche mniej, tak do pół litra, przy spokojnej jeździe. Przy normalnej nie widzę różnicy.

Paliwo tylko BP ultimate.

Edytowane przez stuffman
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Zmieniłem nazwę na odpowiednią :)

120d + PPK manual

nigdy nie używane ECO-PRO

miasto comfort, trasa zawsze sport

spalanie średnie na dystansie 89 tyś KM - 7.6

Trasa minimum, przepisowa jazda krajówkami - 4.5 - 5.0

Trasa normalna - 5.5 - 6.5

Trasa autostrada ogień - 7.0 - 7.5

Miasto (krótkie odcinki, wyłączony ASS) - 7.9 - 8.2

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

118d

Miasto korki (Kraków) - 7-7.5

Trasa ecopro przepisowo - rekord 3.5-4

Trasa comfort - 4-4.5

Autostrada ecopro (120/130) - 4.7

Autostrada comfort (150-160) - 5.5-6

Autostrada comfort (200-220) - 7.5-8

Średnie z 35.000 - 5.5

Paliwa głównie Orlen,Shell

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
Zmieniłem nazwę na odpowiednią :)

120d + PPK manual

nigdy nie używane ECO-PRO

miasto comfort, trasa zawsze sport

spalanie średnie na dystansie 89 tyś KM - 7.6

Trasa minimum, przepisowa jazda krajówkami - 4.5 - 5.0

Trasa normalna - 5.5 - 6.5

Trasa autostrada ogień - 7.0 - 7.5

Miasto (krótkie odcinki, wyłączony ASS) - 7.9 - 8.2

poza przepisową jazdą krajówkami to możesz po prostu napisać w okolicach 7 :P Niesamowity jest ten diesel:)

to teraz ja:

120i po lifcie 225 / 245 @ 18"

srednie z 5tys 9.3l/100km. niecała połowa to wschodnie krajówki, reszta to miasto / hajłeje

Ekspresówka + autostrada na ECO Pro baaaardzo spokojnie 6-6.3/100km z 360km (było 6 ale potem miasto i wzrosło :P)

Podobna trasa we wersji autobahnowej ok 15l/100km z 360km :P

Krajówki baaaardzo spokojnie EcoPro 5.7l/100km

Miasto Kraków głównie Comfort, czasami sport+ jak trasa na tyle dłuższa, że się silnik dogrzeje ;) 11.4l/100km (tutaj przy postojach w korkach dłuższych niż 10-15 sekund włączam ASS)

Opublikowano
Ile Wam pali 116i (najlepiej zchipowane na 200+ KM)?

Może Irek się wypowie.

Hej,

moje średnie spalanie na letnich 17/225/45 to 7,3 , czyli chyba może być, tym bardziej że lubię się czasami pobawić :D

Opublikowano
lol. miałem 116i zastępcze 136KM i nie bylem w stanie w Warszawie zejśc nim poniżej 13 litrów. patrząc na kolegę który ma f20 lci 120i czyli 1.6 również i ma spalanie w mieście na poziomie 15 litrów, a wiem że nie ciśnie - w Twoje 7.6 to wierzę ale co najwyzej w trasie - no chyba że chip zmienia tak charakterystyke i auto tak malo zaczyna spalać - nie wiem
Opublikowano
lol. miałem 116i zastępcze 136KM i nie bylem w stanie w Warszawie zejśc nim poniżej 13 litrów. patrząc na kolegę który ma f20 lci 120i czyli 1.6 również i ma spalanie w mieście na poziomie 15 litrów, a wiem że nie ciśnie - w Twoje 7.6 to wierzę ale co najwyzej w trasie - no chyba że chip zmienia tak charakterystyke i auto tak malo zaczyna spalać - nie wiem

z ciakwości zacząłem zerować codziennie. I jeśli akurat nie jadę po dłuższych kawałkach obwodnic które zbijają spalanie to przy normalnej jeździe (nieco szybciej niż inni ;)) od świateł do świateł w comforcie wychodzi 13.5.

Generalnie takie porównywania są trochę od czapy, bo o ile w trasie daje to rzeczywiście jakiś pogląd, to mieszkając swego czasu w warszawie i pracując w różnych miejscach raz dojeżdzałem 18 km gdzie mijałem 3 skrzyżowania ze światłami a resztę mozna było jechać spokojnie 70-90km/h, innym razem dojeżdżałem do miejsca gdzie wpadało się w korek przed światłami co 200-300 metrów. Nie widze zatem problemu, żeby spalanie w mieście się mogło wachać od 7 do 15. Pytanie czy ma się miasto gdzie jeździsz ze średnią prędkośią na poziomie 20km/h czy 70km/h

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ee to spoko, 28i tyle samo pali :D
Opublikowano
35i jak sie postarasz to w mieście poniżej 18 zejdziesz, wiec 13 czy 15 przy przyspieszeniu z 8 do setki powoduje ze stosunek osiagi/spalanie w 16i 18i 20i jest bardzo kiepski
Opublikowano
35i jak sie postarasz to w mieście poniżej 18 zejdziesz, wiec 13 czy 15 przy przyspieszeniu z 8 do setki powoduje ze stosunek osiagi/spalanie w 16i 18i 20i jest bardzo kiepski

A to w 100% racja. Na pewno w takim m135i nawet jakbyś się postarał to tak nisko przy bardzo oszczędnej jeździe jak w 118i nie zejdziesz. Ale jak zaczniesz jeździć dosyć dynamicznie i szybko to się okaże, że m135i pali mniej niż taki 1.6 który, żeby nadążyć musisz kręcić non stop pod 4.5 - 5 tyś obrotów.

Top gear nawet zrobił taki eksperyment jak M3 "próbowało" nadążyć na torze z Priusem :D

Opublikowano

Mieszkam w małym mieście, ok. 100tys. tak, że u mnie brak korków (wiekszych) , z jednego końca miasta na drugi przejeżdża się w pietnaście minut :) . Wiem że jeżeli bym poruszał się po większych miastach ( nieraz bywam :D ) to spalanie spokojnie skoczyłoby powyżej 10 litrów. Chip zbytnio nic nie zmienił w ilości spalanego paliwa , wszystko zależy gdzie się samochodem jezdzi i z jakimi prędkościami .

Opublikowano
myslalem ze chip cos daje do spalania bo akurat w benzynie znaczaco zmienia przebieg mocy i momentu

Wiadomo, wykorzystuje się teraz większe możliwosci auta :)

Opublikowano (edytowane)

118i - 170 KM, automat. Żadnych modyfikacji.

Tylko miasto - średnia 32 km/h, tylko krótkie odcinki 2 do 5 km, sporadycznie trasa 15 km, dość dynamiczna jazda.

8,6 l/100km

Edytowane przez Michas.C
Opublikowano
To też bardzo dobry wynik , czyli można :)