Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Obecnie z CD mam aktywne Teleservices i Hotline ale zastawiam się właśnie nad kupnem za prawie 1800 PLN connected drive ale ciężko mi znaleźć uzasadnienie dla tej decyzji :)

Pogodę i wiadomości i tak sprawdzam na telefonie.

Streaming ze spotify działa dobrze już teraz.

Dlatego mam pytanie,

Czy ktoś z Was faktycznie korzysta z CD?

Czy są jakieś funkcje, które faktycznie są przydatne czy to raczej marketingowy bajer?

Pozdrawiam,

Radek

Opublikowano

Wg mnie warto. Super działa wyszukiwanie adresów on-line w nawigacji – nie znasz jakiegoś adresu, ale znasz np. nazwę Hotelu czy miejsca i wyszukuje jak w Googlu, a potem tylko klik i nawiguj. Super sprawa. Druga fajna rzecz, to info o płytach CD z bazy Gracenote zaciągane z netu podczas przegrywania ich na dysk twardy – okładki, tytuły itp. Pogoda fajny gadżet, czasem używam bo fajnie wygląda widget pogoda z zegarkiem na dzielonym ekranie. Informacje o korkach RTTI też przydatna sprawa (ale pewnie działa tylko w większych miastach). Spotify też używam i o wiele lepiej się tym steruje podczas jazdy przez iDrive niż przez telefon. Nie mam zdalnego dostępu - ale to można sobie dokupić, ja na razie nie znajduję potrzeby.

Aha, fajna jest też aplikacja Connected Drive na telefon – zczytuje z auta aktualny przebieg, zasięg i ilość paliwa w litrach w baku.

Opublikowano
...zapomniałem jeszcze o funkcji planowania trasy na kompie, którą można wysłać potem do auta. Przetestowałem i działa – wygodne jak masz trasę z kilkoma punktami pośrednimi, łatwiej się planuje na kompie.
Opublikowano
Wg mnie warto. Super działa wyszukiwanie adresów on-line w nawigacji – nie znasz jakiegoś adresu, ale znasz np. nazwę Hotelu czy miejsca i wyszukuje jak w Googlu, a potem tylko klik i nawiguj. Super sprawa. Druga fajna rzecz, to info o płytach CD z bazy Gracenote zaciągane z netu podczas przegrywania ich na dysk twardy – okładki, tytuły itp. Pogoda fajny gadżet, czasem używam bo fajnie wygląda widget pogoda z zegarkiem na dzielonym ekranie. Informacje o korkach RTTI też przydatna sprawa (ale pewnie działa tylko w większych miastach). Spotify też używam i o wiele lepiej się tym steruje podczas jazdy przez iDrive niż przez telefon. Nie mam zdalnego dostępu - ale to można sobie dokupić, ja na razie nie znajduję potrzeby.

Aha, fajna jest też aplikacja Connected Drive na telefon – zczytuje z auta aktualny przebieg, zasięg i ilość paliwa w litrach w baku.

zgadzam się że wyszukiwanie on-line jest przydatne - ja nie mam opcji internetu, ale ta wyszukiwarka jest oparta na googlu, więc daje radę,

nawigacja z RTTI jest też OK, wyznacza alternatywne trasy w przypadku korków, tylko należy podchodzić ostrożnie, bo już 2 razy na A1 podawała korki, których w ogóle nie było,

ale ja najwięcej to chyba używam remote control - sprawdzanie lokalizacji auta, włączanie nawiewu, czy ogrzewania, czy zdalne otwieranie i zamykanie.

a co do aplikacji na telefon - to o czym piszesz masz na androidzie, czy iphonie ? bo ja tych danych nie mam

Opublikowano

A jak korzystasz ze Spotify. Tel musisz mieć podłączony po USB? No i jaki masz tel?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@matlog:

Streamuje przez bluetooth.

Działa to świetnie. Na ekranie wyświetla się pełne info wraz z okładką albumu, z której pochodzi piosenka.

Opublikowano

Stream przez bluetooth daje tylko bardzo podstawowe sterowanie (utwór w tył lub w przód), a okładki raz są a raz nie, najczęściej nie ma. Aby mieć pełne sterowanie (wyszukiwanie wg. playlisty, wykonawcy, albumu, etc.) poprzez kontroler iDrive na ekranie samochodu trzeba podłączyć przez USB i używać Spotify lub Deezer wraz z apką BWMConnected. Tyle, że ta funkcja na Androidzie nie działa w ogóle, a na iOS-ie działa kulawo. Często nie widzi tytułów, wykonawcy, ani okładki, nie wznawia połączenia z telefonem, trzeba inicjować apkę, rozłączać, resetować. Męczarnia. Dopiero kiedy nastało Apple Music wszystko działa jak trzeba, po prostu bajka. Używam iPoda, który na stałe jest w schowku, nie ma problemu ze zrywaniem połączenia, wznawia granie samoczynnie tam gdzie sie skończyło odsłuchiwać - praktycznie tak jakby to był dysk wewnętrzny. I mam wrażenie, że Apple Music działa całkowicie niezależnie od tego czy się ma usługę Connected Drive, nie trzeba żadnej aplikacji typu BMWConnected, bo iPod działa jak pamięć masowa.

Z pozostałych usług Connected Drive korzystam tylko z RTTI (chwalę sobie) oraz z wysyłania adresu do nawigacji z poziomu Google Maps z komputera (bardzo wygodne). Jednak, czy te dwie funkcje warte są utrzymywania abonamentu podstawowego Connected Drive plus opłaty za RTTI, łącznie kilkaset euro za trzy lata...? Wątpię.

Opublikowano
Telefony iPhone 5S i 6 plus. Spotify po kablu USB w podłokietniku. Nic nie zrywa, działa dobrze, okładki ściąga za każdym razem. System iOS 8.4.1 oraz najnowszy 9.0.1 na obu działa dobrze.
Opublikowano

U mnie też (5s) po bluetooth Spotify działa słabo jeśli chodzi o ściąganie okładek i wyświetlanie bieżącego utworu. Pokazuje pierwszy utwór i tak już zostaje w kwestii okładki i tytułu. Lecą kolejne utwory, a okładka pozostaje ta sama.

Na kablu USB działa O.K.

I rzeczywiście, Apple Music działa w tej kwestii bez zarzutu.

Opublikowano
U mnie na IP6 jest odwrotnie. Spotify przez bluetooth działa bardzo dobrze na kablu za to bardzo słabo. Nie wyświetla okładek ani nie pokazuje jaki jest poprzedni / następny track
Opublikowano

Z tego co pamiętam ze Spotify zgłaszano problemy (właśnie z wyświetlaniem okładek) na forum Bimmersów. Czasem pomaga aktualizacja softu (banalnie prosta). Jako alternatywę polecam Deezer i Tidal (zwłaszcza w jakości HI-FI). Tu nie ma żadnych problemów z okładkami, albumami, itd.

T_P

Opublikowano

Ja też dokupiłem connected .. powiem tak jest ok i można wydać ponad 2tyś złotych monet jeśli masz to dożywotnio albo na 5 lat.. ale na 3 lata kiepsko..+ co roku za odnowienie (korki).

Bajer fajny ale za 3 lata raczej nie przedłużę ...

Opublikowano
Są to aplikacje udostepniające muzykę w systemie abonamentowym. Płacisz miesięczny abonament i masz nieograniczony dostęp do wszystkich utworów, które znajdują się w ich ofercie.
Opublikowano
(...) Jako alternatywę polecam Deezer i Tidal (zwłaszcza w jakości HI-FI). Tu nie ma żadnych problemów z okładkami, albumami, itd. T_P

Widzę, ze co pojazd to obyczaj, u każdego działa nieco inaczej :-). U mnie Deezer działał po kablu o tyle, że bezbłędnie podawał nazwe wykonawcy i tytul, ale okladki żadnej, doslownie żadnej. Ponieważ apple music dziala bezbłędnie i to bez konieczności posiadania Connected Services BMW najprawdopodobniej straci kilku klientow na tę usługę. I to na własne życzenie bowiem oferuje produkt niedopracowany i przez lata nie robi wiele, aby go dopracować (przynajmniej w zakresie integracji serwisow myzycznych).

Opublikowano

Panowie, mam pytanie odnośnie sterowania ogrzewaniem i nawiewem w samochodzie. Po pierwsze czy mogę to zrobić np. siedząc w biurze jak samochód jest zamknięty?

Po drugie w jaki sposób mogę to aktywować jeśli się zarejestrowałem w Connected Drive, ale nie chce wykupywać Connected Drive Services? Czy konieczny jest zakup CDServices?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Niestety tak. Bez tego jedyna funkcjonalność to sprawdzanie położenia auta..
Opublikowano

kurcze, to wychodzi na to, że trzeba w moim przypadku zapłacić 2000zł... trochę przegięcie, chociaż nie ukrywam, że taka funkcja mi by się mega przydała.

p.s. czy to też działa jak samochód jest np w garażu podziemnym?

Opublikowano
(...) Jako alternatywę polecam Deezer i Tidal (zwłaszcza w jakości HI-FI). Tu nie ma żadnych problemów z okładkami, albumami, itd. T_P

Widzę, ze co pojazd to obyczaj, u każdego działa nieco inaczej :-). U mnie Deezer działał po kablu o tyle, że bezbłędnie podawał nazwe wykonawcy i tytul, ale okladki żadnej, doslownie żadnej.

Jedna rzecz - którą zauważyłem. Jak jest po kablu i na dzielonym ekranie po prawej mamy muzykę to okładek nie pokazuje. Nie wiem dlaczego, bo jak w tym samym momencie uruchomimy po lewej (albo nawet równocześnie po lewej i prawej) - to na lewym jest zawsze a na prawym nigdy.

Ten problem nie występuje w ogóle po Bluetooth (tam jest zawsze bez względu która strona).

T_P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mam connected drive rozszerzony jedyne co nie warto to opcja internet za 762 zł na rok paranoja ciężko obsługiwać z idrive i nie ma kiedy chyba z e w korkach
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja używam pogody, info o korkach i wysyłania trasy zaplanowanej w domu.

Zdecydowanie wygodniej się szuka na dużym ekranie laptopa z myszką w łapie.

Ponadto, w trybie "earth" można sobie dokładnie wybrać miejsce, gdzie się chce dojechać - np. brama wjazdowa jakiegoś większego kompleksu.

Jak się wpisze sam adres, często punkt wypada gdzieś w połowie ogrodzenia a do wjazdu okazuje się, że trzeba objechać na około, żeby nie pod prąd itp.

A tak - ogląda się zdjęcia, klika konkretny punkt. i tam będzie autko prowadzić :)

Ja bym jeszcze potrzebował czegoś jak Spotify ale w aucie, nie za pomocą telefonu.

No i nie rozumiem, co można zrobić z autem zdalnie za pomocą tego pakietu i po co.

Ogrzewanie - to by miało sens, ale trzeba mieć zamontowane ogrzewanie postojowe. Ja nie mam :(

I podobno dokupić się nie da. Nie rozumiem, czemu. W ogóle bardzo małe są możliwości doposażenia auta, nie rozumiem dlaczego - przecież nie chcę tego za darmo.

Opublikowano

No i nie rozumiem, co można zrobić z autem zdalnie za pomocą tego pakietu i po co.

Ogrzewanie - to by miało sens, ale trzeba mieć zamontowane ogrzewanie postojowe. Ja nie mam :(

jak nie masz ogrzewania postojowego, to chociaż latem możesz włączyć zdalnie nawiew i trochę "przedmuchać" auto jak np. stało na słońcu

poza tym możesz też otworzyć/zamknąć auto - ja korzystam, jak np. nie pamiętam czy zamknąłem samochód to zawsze dla pewności mogę puścić sygnał

Opublikowano

O, dzięki, widzisz, nie pomyślałem o tym co w lecie a to faktycznie przydatna sprawa może być.

Tak jeszcze teraz pomyślałem o nadmuchu na przednią szybę - może też się w zimie przyda, jeśli będzie zaparowana.

Bo np. pies albo dziecko czy inna sapiąca istota została na chwilę w zgaszonym aucie i naparowała. Nie mam dziecka, ale tak teoretycznie.

Co prawda w lecie 99% będę albo motocyklem jeździł albo innym autem, ale Tata pewnie będzie za miasto x5 na weekendy itp jeździł, to w sam raz mu się przyda.

Dziękuję :)

A można np. ogrzewanie foteli włączyć?

Albo ogrzewanie szyb?

Albo silnik?

James Bond to nawet jeździć mógł za pomocą telefonu...

Opublikowano

właśnie problem polega na tym że jak odpalisz z telefonu to zawsze będzie wiać z nawiewów przód(twarz) nigdy (przynajmniej mi sie nie udało ustawić) na szyby.. a szkoda bo mogłaby to być fajna funkcja..

Lato przód

Zima na szybę