Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mogą się wypowiedzieć właściciele X5 v8 z lpg coś na temat spalania? jak wygląda realne zapotrzebowanie na gaz tej jednostki w mieście jak i na trasie? bo można różne opinie wyczytać w internecie. No i czy lepszym wyborem byłaby wersja x5 z 3,0 R6?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie przesadzaj....n62 v8, miasto 17-18, trasa od 13.5 (90km/h) do 20 (200km/h)....
Opublikowano
Moja 4.6 w trasie takiej jak na wakacje - góry i po górach - ogółem przejechałem jakies 1000km ale bez szalenstw to spokojnie 16L. Natomiast jeżeli chodzi o miasto to zależy jak jeździsz ale u mnie jest to ok. 20L. Przy zbiorniku w kole czyli 40L jest to w*****e bo co 200km trzeba tankować ale za to bagażnik jest dostępny cały.
Buczu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja rowniez mam butle w kole...95l (83-88l wchodzi) i robie od 420 do 530 na jednym tankowaniu...
Opublikowano
A akumulator gdzie masz?? Mozesz pokazac zdjecie?? Jaka to butla?? Bo z checia bym sobie zmienił :8)
Buczu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jasne ze mam aku. Wszystko jest na swoim miejsu. Oczywiscie pompa nivo jest przeniesiona.
Opublikowano

Posiadam 4.6is (spalanie podobne co w m62 4.4).

W mieście 20-22l, trasa ok 18l gazu.

Butle mam rowniez w kole na wszystkich lelmentach elektrycznych a pompę "nivo" rozbebeszoną ze zbędnego osprzętu w pr rogu nad butlą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
n62 jest bardziej ekonomicznym silnikiem. Pompe mam rowniez rozebrana i jest w prawym rogu, pod bezpiecznikami. Nie mam subwofera wiec bylo to mozliwe. Postaram sie o jakies zdjecia, jakiego serwisu do zdjec uzywacie? Imageshack jest platne teraz wiec nie uzywam go.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja 4.6 w trasie takiej jak na wakacje - góry i po górach - ogółem przejechałem jakies 1000km ale bez szalenstw to spokojnie 16L. Natomiast jeżeli chodzi o miasto to zależy jak jeździsz ale u mnie jest to ok. 20L. Przy zbiorniku w kole czyli 40L jest to w*****e bo co 200km trzeba tankować ale za to bagażnik jest dostępny cały.

Cooooo? To ty sam jeździłeś - na pusto? Mi po górach moja trójka też ok. 16 gazu wciągnęła. To jak to ma się do twojego auta, jego masy etc?

Opublikowano
Nie sam, oczywiście po polskich górach - słuchaj zalezy jak jedziesz :cool2:
Buczu
Opublikowano

:shock:

Te wartosci to bierzecie z komputera czy wyliczacie ilosc gazu w zbiorniku/przejechane kilometry?

To albo ja mam zle wyregulowana instalacje (malo prawdopodobne) albo cholernie ciezka noge (to predzej).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:shock:

Te wartosci to bierzecie z komputera czy wyliczacie ilosc gazu w zbiorniku/przejechane kilometry?

Komputer nie pokazuje dokładnie. Po urlopie w górach wyliczyłem, że moje auto (2,5, automat) spaliło ok. 16,5/100 km, nie wliczając w to dojazdu. Sama jazda podczas urlopu.

Opublikowano
A akumulator gdzie masz?? Mozesz pokazac zdjecie?? Jaka to butla?? Bo z checia bym sobie zmienił :8)

Pamietalem ze gdzies sa, odszukac nie moglem. Prosze:

viewtopic.php?f=83&t=245617&start=15

No super ale aku to tam nie ma. Dlatego pytanie gdzie jest przeniesiony gdyż normalnie jest za tylną kanapą w tym samym miejscu co koło zapasowe.

Buczu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak nie ma aku? Jest tam gdzie wszystkie x5 maja. Pod pompa nivo, czyli pod butla gazowa...
Opublikowano
Ja mojej 4.6 nie żałuje i czasami potrafi to pudło polatać, i za grom wiecej niż 22l/100 mi nie spila :P
Opublikowano

Mi tez komputer nigdy wiecej jak 22l/100 nie pokazal :D , ale...

zbiornik ma 60l, wchodzi do niego max 52l gazu, po miescie zrobie na tym jakies 180 - 190km, wiec spalanie wynosi...?

Opublikowano
No ok, u mnie butla jest 53L i mimo ze powinno wchodzić jakieś 42L to tankowac musze co jakieś 34-36L bo inaczej co chwila piska jak dodam gazu bardziej ze brakuje i na benzyne się przełącza. Więc w mieście na tej ilości przejezdzam do od 140 do 160km a w trasie bez szaleństw od 190 do 230km. Oczywiscie te 230km to już bardzie na 38-40 litrach - wiadomo. Jest troche tych zależnosci. Natomiast na autostradzie cała butla zeszła po jakiś 100 - 120km przejechanych więc da się ale 20sta z budzika nie schodziła :twisted: Oczywiście w Niemczech ....
Buczu
Opublikowano

Na ostatnie 3 miesiące eksploatacji spalanie przedstawiało się następująco:

Miasto (delikatnie z gazem) - 17-18l/100km

Miasto (trochę ostrzej) - 20-22l/100km

Trasa (krajówki i niżej, spokojna przepisowa jazda) - 12,5-13l/100km

Trasa (szybsza) - 15l/100km

W pierwszej wiadomości autor pyta czy warto kupować 3.0i... nie wiem, znajomy ma i raz prowadziłem... po przesiadce z 4.4 ma się wrażenie, że ktoś tobie z tyłu przyczepkę załadowaną gruzem doczepił.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Na ostatnie 3 miesiące eksploatacji spalanie przedstawiało się następująco:

Miasto (delikatnie z gazem) - 17-18l/100km

Miasto (trochę ostrzej) - 20-22l/100km

Trasa (krajówki i niżej, spokojna przepisowa jazda) - 12,5-13l/100km

Trasa (szybsza) - 15l/100km

W pierwszej wiadomości autor pyta czy warto kupować 3.0i... nie wiem, znajomy ma i raz prowadziłem... po przesiadce z 4.4 ma się wrażenie, że ktoś tobie z tyłu przyczepkę załadowaną gruzem doczepił.

Bardzo podobne spalanie jak u mnie. może palić 13.5L I 20L zależy od nogi. Automatem też trzeba umieć zmieniać biegi choć to automat(trzeba puścić trochę pedał gazu w tedy zmieni na wyższy bieg i trzymać go na najniższych obrotach) z Kielc do Lwowa plus powrót z przepisową prędkością (ale i tak w Bałtowie dostałem zdjęcie bo myślałem że dwupasmowka się zaczyna) obróciłem za 280zł wyszło nie wiele więcej niż 1.9sdi żony. A jak wróciłem do domu to banan z ust nie zchodził przez tydzień bo każdy myślał że fortunę wydam na gaz. A 27litrów to się mówi dla szpanu co to nie JA, takie spalanie chyba na wyścigach tylko :P

Opublikowano

27 litrow pb do sie osiagnac przy predkosci 160km/h +

Po miescie przy delikatnej nodze moja x5 pali okolo 17 litrow. W trasie przy predkosci 90-100km/h da sie osiagnac nawet 11 litrow pb. 27litrow po miescie to pali porsche cayenne gts albo jeep srt

Opublikowano
27 litrow pb do sie osiagnac przy predkosci 160km/h +

Po miescie przy delikatnej nodze moja x5 pali okolo 17 litrow. W trasie przy predkosci 90-100km/h da sie osiagnac nawet 11 litrow pb. 27litrow po miescie to pali porsche cayenne gts albo jeep srt

Dokładnie taka od 180 robi robotę ale gdzie w Polsce :cool2: ale to uczucie jak się patrzą na ciebie po tym jak powiedziałeś że pali 27litrów lub ile wlejesz jest niezapomniane :norty: