Skocz do zawartości

Odbudowa F01 750i od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowych kolegów, mam na imię Sebastian i jestem tu nowy. Trafiłem do was niejako poprzez potrzebę sytuacji ale mam nadzieje, ze poznam również wielu zapaleńców marki.

Wracając do tematu, kupiłem z pełną świadomością F01 po zalaniu podlogi i mam zamiar przywrócić je do stanu z przed zalania przy okazji udowodnić, ze można spełniać marzenia za dużo mniejsze pieniądze od naszych rynkowych......

Jestem na etapie wybebeszania wszystkiego z wnętrza, odkażania, czyszczenia i konserwacji całej tapicerki, dywaników, gąbek, czyli wszystkiego do gołej blachy.....

Następna w kolejce jest elektronika, moduły, sterowniki i przełączniki...

Pracy full ale satysfakcja będzie jeszcze większa.... ;)

Byłbym wdzięczny w razie konieczności za namiary na ludzi którzy naprawiają elektronikę...

Pozdrawiam

Sebastian

Edytowane przez Holci

• Odpowiedzi 190
  • Wyświetleń 46 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Wydaję mi się to bez szans.Mam nadzieję że nie wystawisz później tego na allegro jako "bezwypadkowy".
Opublikowano

Satysfakcja zdecydowanie większa niż w przypadku sprawnego auta, ale czy będzie taniej to już zależy od poziomu uszkodzeń elektroniki i mechaniki. W razie czego znam faceta na śląsku, który o elektronice wie wszystko.

Powodzenia, i mile widziana by była galeria z kolejnymi etapami pracy :)

Opublikowano
  • Autor

Witam Panowie, auto robie dla siebie, pozniej zamieszcze zdjecia z obecnego etapu prac. Elektronika w 2/3 wyczyszczona i bedzie wpinana spowrotem do auta i testowana. To co nie bedzie funkcjonowac to naturalnie wymiana lub naprawa i tu przydalby sie namiar na dobrego elektronika ktory sie na tym zna ;)

Obecnie auto jest bez srodka, tapicerka odkazona i natluszczona balsamem do skor. Dzisiaj bede czyscil karoserie w srodku.

PS. w aucie pod fotelami sa subwofery ktore z racji umiejscowienia byly najdluzej w wodzie. Wczoraj je sprawdzalem i.........dzialaja :D wiec jestem dobrej mysli co do reszty podzespolow :)

Pozniej podam VIN zeby bylo wiadomo o jakie auto chodzi :)

Aaaaa, ma ktos lub wie kto moze miec sam wyswietlacz ekranu bo jest udezony a elektronika jest sprawna....

Tutaj podaje link do aukcji mojego auta: http://www.copart.com/us/Lot/21856235?searchId=1528393143 :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
co dokładnie zapaliło się w aucie ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
co dokładnie zapaliło się w aucie ?

nie rozumiem pytania?

Opublikowano
  • Autor

Czesc rozterBMW, a co pytasz ? Ja jeszcze nic nie sprawdzalem, dopiero zakonczylem etap czyszczenia i konserwacji elektroniki, wtyczek itp....

Jak tu sie dodaje zdjecia ????

Opublikowano

Holci - robiłem F10 po zalaniu po dach - masakra.

Jak wysoko była zalana ?

Jaka woda ? słona czy słodka.

Opublikowano
  • Autor

Cześć woo,

auto było po słodkiej wodzie zalane po ulewach w kwietniu do spodu foteli. Wlasciciel chcial wymusic ubezpieczenie i wjechal na zalana droge. Komputer silnika suchy jak pieprz.

Do czyszczenia wtyczek idealnie nadaje się WD-40. Rewelacyjnie usuwa utlenienia i zabezpiecza na przyszłość przed i tak wszem obecną wilgocią choćby w zimie...

Wprawdzie tych wtyczek jest chyba milion ale fajna robota o satysfakcji nie wspomnę ;)

VIN mojego auta: WBAKA83539CY33764

PS. jak się dodaje zdjęcia ??

Edytowane przez Holci

Opublikowano

Jak słodka woda to jeszcze OK, jak było zalane słoną wodą + podroż kontenerem = totalny zgon - nie naprawiane ,

widziałem takie samochody jak otwierasz ECU to wszystko się wysypuje jak popiół :)

elektronika w tym samochodzie będzie wiecznie sprawiać kłopoty, zawsze coś będzie się świeciło na desce.

Opublikowano
  • Autor
Jeżeli wszytko będzie zrobione jak należy to nic nie będzie się świeciło ;)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podziwiam za upór i determinację! No i za odwagę.

Mam nadzieję, że Kolega będzie zadowolony docelowo z samochodu.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego za słowa otuchy...;)

Obecnie jestem na etapie składania bloku silnika, jedyne nowe elementy jakie muszę zastosować to komplet uszczelek silnika i nowe pierścienie tłokowe jako, że podobno po wyjęciu tłoków z cylindrów stare pierścienie nie ułożą się poprawnie (został rozebrany do ostatniej śrubki celem weryfikacji i przyznaje że odetchnąłem z ulga bo wszystkie elementy są idealne i nie maja nawet minimalnego zużycia co pewnie jest zasługą dobrego oleju, elementy maja zloty kolor), skrzynia została wysłana do weryfikacji, turbiny i wtryski również wysłane do sprawdzenia (auto docelowo ma mieć około 500KM i 700NM) i chyba mam potencjalną firmę która mi to zrobi mianowicie Kreator Mocy z Warszawy.

Cały etap odbudowy trochę jeszcze potrwa ale jak wspominałem auto robię dla siebie i kiedyś dostanie żółte tablice ;)

PS. Powie ktoś jak dodawać zdjęcia ???? Chętnie podzielę się foto-relacją

Pozdrawiam

Sebastian

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Kolega jak idzie odbudowa ? wątek bardzo ciekawy, daj info jak postępy.

pozdr

MK

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Witam witam,

odbudowa idzie powoli do przodu, po niedzieli po trzech tygodniach oczekiwania przyjda dopiero pierscienie i komplet uszczelek do silnika. Czesci mechaniczne zamawia moj kolega mechanik, ktory mi odbudowuje auto ....

Na obecna chwile jest wiecej czekania niz zeczywistej budowy. Nie wrocily turbiny, wtryski i skrzynia....wszedzie kolejki i masakryczne czasy oczekiwania.....

Na pewno podziele sie wszystkimi nowymi informacjami odnoscie odbudowy... sam juz bym chetnie pojezdzil... :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
No i jak tam coś się dzieje? Czekamy na zdjęcia, nie ukrywam, że słyszę pierwszy raz o odbudowie "nowego" dosyć auta :) Wrzucaj fotki!
Opublikowano
  • Autor

Witam witam,

a dzieje sie powoli. Mam juz lub dopiero komplet pierscieni i uszczelek, skrzynia po regeneracji (pisemna gwarancja na dwa lata bez limitu kilometrow), silnik rozebrany czeka jeszcze na turbiny ktore w tym lub w przyszlym tygodniu powinny wrocic z weryfikacji ( mam informacje, ze beda wypolerowane walki turbin i wymienione uszczelnienia jako ze jedna sie pocila wiec beda zrobione obie. Troche sie to przeciaga z powodu braku koncowki do maszyny ktora wywaza lopaty wirnikow turbin jako, ze jak na obecna chcwile bede chyba pierwszym w Polsce ktory robi/regeneruje turbiny tego typu.

W miedzy czasie na nowo obszywalem deske bo to czym byla obszyta to z pewnoscia nie byla skora ( nie wiem czy tym samym obszywa sie deski na europe i stany)

Wielu zdjec nie mam bo i nie wiele jest do pokazania ale pokaze po poludniu zdjecia z obecnego stanu jak mi sie wreszcie uda jakies dodac.... ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

A gdzie robisz regeneracje turbin?

Nie wiem czy mnie to kiedys czeka, ale na pewno jakis namiar warto mieć, na zakład ktory juz robił ten typ turbo.

Opublikowano
  • Autor

Turbiny robione są w Rzeszowie, skrzynia w Poznaniu a wtryski u mnie na miejscu.

Co do adresów firm to dopytam kolegi i podam namiary w kolejnym poście.

http://imgur.com/a/pilsX

http://imgur.com/waCgrwd

Zdjęcia środka nieco słabe bo było już ciemno, wykładzina włożona "tylko tak" jeszcze nie prana, generalnie nie ma co pokazać póki co :)

Edytowane przez Holci

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no to macie co robić, plan jest dobry pytanie co z tego wyjdzie pewnie za rok będzie wszystko wiadomo, czekam na dalszy rozwój sytuacji :cool2:
Opublikowano
  • Autor
Myślę, że szybciej.....:)
Opublikowano
  • Autor
miałem na myśli rok ale pół roku na testy :wink:

;)

PS. w sumie to "za rok" to już za 21 dni....;)