Skocz do zawartości

[E91] 320d 163km - zdjecia po rozebraniu turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Formowiczow. jestem szczesliwym posiadaczem e91-ki :P od jakiegos czasu przegladam forum - i powiem, wiele sie tu mozna dowiedziec np. udalo sie rozwiazac sprawe z niedogrzanym silnikiem kosztem czesci, a mechanikiem nie jestem :cool2:

teraz przyszedl czas na Turbo - pogwizdywalo na zimnym silniku, to mysle sobie, oddam do regeneracji zanim stanie sie cos powaznego. A tu takie zdjecia mi przyslali:

Doradzcie, co nalezaloby sprawdzic "w samochodzie" patrzac na uszkodzenia turbiny? O czym gadac z mechnikiem zanim zalozymy to turbo po regeracji/ewentualnie nowe?

pozdr, Marek

Edytowane przez Markoss

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Miałeś może program w aucie?
Opublikowano
  • Autor

nie, nic nie modyfikowane.

Ja to zamiescilem bo nie moge uwierzyc w to co mi przyslali - to turbo dawalo moc, tylko gwizdalo do 5 min na zimnym. Jak patrze na te zdjecia to nie wierze ze to moje turbo - po wyciagnieciu byly owszem luzy osiowy i boczny, ale nie bylo wyszczerbien na wirniku - a tu taki obrazek...

co sadzicie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mi turbo chodziło do ostatniej chwili perfekcyjnie, w 5min od cichego gwizdu zaczęło wyć i padło doszczętnie. Po wyjęciu wyglądało jak twoje tylko z 2x większymi uszkodzeniami na bokach łopatek.

Przy jakim przebiegu Ci zaczęło wyć?

Opublikowano
  • Autor

ok. 210k km.

A zmienna geometria? - mi to wyglada na totalnie zatatre..? A do mechaika jechalem 100km na wyjecie turbiny - pelna moc cala trase.

Wirnik tez ogladalismy (nie rozmontowany) - nie bylo mowy o zadnych uszczerbieniach na krancach. Poradzcie, ja to wygladalo u Was po rozbiorce?

pozdr

Opublikowano
pytanie czy to twoje turbo na zdjęciach :roll: bo patrząc na zmienną geometrię to auto nie miało wql mocy i prędkość 100km/h to max.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
  • Autor

dwie paki lecialem... ale tego tematu nie ciagnijmy.

czuje ze chca mnie zrobic na kase... cena regeneracji skoczyla o 50% od wstepnie ustalanej "maksymalnej"! Tylko co teraz z tym zrobic.. jak mi ten szajs odesla jak zrezygnuje

damn

Opublikowano
I po co kombinować jak działa ?
Opublikowano
weź zabierz swoje turbo i zapłać im kilka groszy za rozebranie i zostaw ich w pi.du. Dobre turbo z lekko uszkodzoną zmienną geometrią nie poleci nawet 120km/h. Zabieraj turbo bo to jakaś lipa i wkręt !!

207GTI (175THP) na tor

Opublikowano
  • Autor

ha! tylko gdzie jest to moje turbo...

moze jutro cos zdzialam to napisze, pozdr

Opublikowano

no właśnie, mogą Ci teraz ten bubel wcisnąć :evil: Oj będzie długa teraz droga :duh: Życzę dobrego :cool2: chodź już spotkałem się z podobną sytuacją i .... jak to w Polsce :shock: problemy.

Tu masz turbo Mitshubishi z 320d,

http://allinoneblog.co.uk/wp-content/uploads/2014/09/bmw-120d-turbo-reconditioning-repair-actuator-320d-330d-125d-335d-335i-120d-325d-520d-525d.jpg

207GTI (175THP) na tor

Opublikowano

Hej. Ja również oddałem swoje Turbo do sprawdzenia i aż boje się co wyjdzię.

W moim przypadku Turbo normalnie działa, lecz auto ma dość dużą turbo-dziure do 2k RPM, potem działa jak szalone.

Wg. serwisu do sprawdzenia została tylko turbina i geometria w niej.. lecz już trzymają mi auto 4 dzień i nie wiem co mam myśleć

Opublikowano
Dlatego ja swoje osobiście zawiozłem :]
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano
może dla ostrzeżenia (innych) podasz nazwę tego serwisu turbiny?
Opublikowano
Prosze skasowa dubel z tel.

Edytowane przez Lendio

Opublikowano
Nie zebym bronil zakladu, ale zaraz bedzie oczerniony a tak naprawde niewiadomo w jakim stanie bylo to turbo faktycznie. Latwo komus zniszczc renome przez rakie wpisy bez dowodow jak narazie.
Opublikowano
  • Autor

Dlatego nie pisze, bo nie mam twardych dowodów. Ostatecznie zakład zregeneruje turbo i zobaczymy co przyjdzie, jakie czesci uszkodzone i najwazniejsze ile będzie działać. Mechanik stwierdził ze to nie moje turbo, a ja zobacze jeszcze raz dokładnie czy widać cały wirnik na skreconym.

Dodam tylko ze oddalem do pożądanego zakładu z magicznym ASO w nazwie. Jeśli ktoś ma wyciagnac jakieś wnioski z tego tematu to tylko takie żeby jeździć osobiście i patrzec na rece, jeśli się nie jest pewnym warsztatu.

Pozdro

Edytowane przez Markoss

Opublikowano
Pytanie ile chcą za regenerację ??? i druga rzecz , te usterki powstały przez DPF, jest on bezpośrednio przykręcony do turbo , jak się wypala powstaje temperatura 600-800 stopni i stopiło Ci łopatki turbo , miałem to samo
Opublikowano
  • Autor

hej, jeszcze nie mam tej turbiny, takze pozostawmy kwiestie rzetelnosci zakladu.

Wracajac do Twojego przypadku, wydaje mi sie on prawdopodobny:

1. auto kupilem z uszkodzonym termostatem EGR, wymianilem i jest dobra temperatura

2. ponoc odpowiednia temperatura (powiedzmy 89st.) jest potrzebna do zainicjowania wypalenia dpf (?)

3. objawy gwizdania nasilily sie po zmianie termostatow i przejechaniu trasy ok 400 km (polowa po autostradzie)

4. po czym spaliny auta zaczely miec troche chemiczny zapach, tak jak "pachna" auta z dpf (wczesniej troche smierdzialy, gryzaco).

Pytanie, czy tamto (pierwsze moje) wypalenie bylo az tak gwaltowne, czy bede teraz regenerowal turbo po kazdej trasie? :lol: czyli czy robiles cos z dpf-em po tym jak uszodzilo Ci turbine ?

Akurat jechalem w mocnym deszczu takze nie zauwazylem zadnego dymienia wtedy, na trasie...

pozdr, Marek