Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak, Fąfara :cool2:, po Mnie wpychaliśmy F30 po zerwaniu i miało wyjechać gotowe przed 19:00 :mrgreen:
Opublikowano
Też tak myślałem ale patrząc na łatwość i szybkość pracy z rozrządem jestem w stanie w to uwierzyć :mrgreen:, choć myślę że porostu przerzucą motor.
Opublikowano

Sorki że się tak włączę w te dywagacje.

Rozmawiałem z jednym z mechaników, który stwierdził, że wyjęcie silnika nie jest jakoś strasznie czasochłonne i upierdliwe, ponieważ taka jest konstrukcja. Bardziej chodzi o budowanie otoczki, aby uzasadnić koszty.

Opublikowano

to ja napiszę inaczej: gdzie się człowiek spieszy tam się diabeł cieszy :twisted:

nie ma co wyciągać silnika ze stoperem w ręku; ja tam nieufnie podchodziłbym to takich rekordów, ponieważ lepiej jak mechanik ma dużo czasu i 6 razy sprawdzi to samo, niż jak się spieszy bo czeka następny klient

PS - ostatnio było kilka zapytań na forum, że po wymianie rozrządu/silnika wychodzą jakieś kwiatki :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Polecany warsztat gdzie oddałem samochód nie spieszył się zbytnio z wymianą rozrządu a i tak spartolił dlatego nie ma reguły.
Opublikowano
Witam proszę o szybką radę wczoraj w mojej BMW f10 2010 2.0 Diesel po odpaleniu auta zaczeło coś zedzic w silniku wystepuje to przy dodawaniu gazu ( nie wiem czy sie da tu wstawić filmik na forum ) zjechalem na serwis, po lekkim demontażu chyba od strony zaworów stwierdzili że łańcuch jest luźny. Proszę o szybką pomoc ponieważ serwis sugeruję wyjęcie silnika i wymianę rozrządu. Co należy wymienić ? jakie części ? oryginalne zamienniki ewentualnie jakiej firmy ? Z góry dziękuje za wszelka pomoc sprawa jest pilna,
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam proszę o szybką radę wczoraj w mojej BMW f10 2010 2.0 Diesel po odpaleniu auta zaczeło coś zedzic w silniku wystepuje to przy dodawaniu gazu ( nie wiem czy sie da tu wstawić filmik na forum ) zjechalem na serwis, po lekkim demontażu chyba od strony zaworów stwierdzili że łańcuch jest luźny. Proszę o szybką pomoc ponieważ serwis sugeruję wyjęcie silnika i wymianę rozrządu. Co należy wymienić ? jakie części ? oryginalne zamienniki ewentualnie jakiej firmy ? Z góry dziękuje za wszelka pomoc sprawa jest pilna,

Napisz lub zadzwoń do tego sklepu: https://czescidobmw.pl

Na podstawie nr. VIN dostaniesz pełną listę części rozrządu oryginalnych lub zamiennych ( do wyboru).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, przyznam się bez bicia nie przebrnąłem przez wszystkie strony tego wątku. Zamierzam wymienić rozrząd w F11 525xd (n47) i mam dwie zagwostki:

-jak się przygotować do wymontowania przedniego napędu?

-jaki ściągacz kupić do koła zębatego pompy paliwa?

W zestawach blokad jest jakaś blokada pompy, inni nazywają to ściągaczem pompy, ale po wyglądzie nie kumam jak tym zdjąć koło zębate

https://allegro.pl/oferta/sciagacz-pompy-wysokiego-cisnienia-bmw-n47-n57-6986199749?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Muszę się pochwalić, że właśnie wymieniłem sam. W przypadku Xdrive bez podnośnika to bardzo dużo pracy i nie dziwię się że za samą robotę warsztaty krzyczą od 2 tysi w górę. Moje F11 525xd ma 239tkm i oryginalny rozrząd jeszcze wcale nie hałasował, jedyny objaw zużycia to drgania zimnego silnika. Po zdemontowaniu wszystko okazało się w bardzo dobrym stanie jak na ten przebieg. Łańcuchy już trochę dłuższe od nowych co spowodowało delikatne przestawie faz, blokada wałków nie wchodziła do końca. Napinacze, ślizgi i koła zębate wyglądały bardzo dobrze. Za to kolektor ssący mega zasyfiony i klapka na 4 cylindrze już prawie urwana. Wymieniłem wszystko co się dało wymienić i efekt jest super, zimny silnik pracuje jak zegarek jeśli można tak powiedzieć o N47
Opublikowano

Jest jeszcze takie coś.

Scheda po Premium Motors.

Cytuje post z sekcji polecane warsztaty.

"Premium Motors zakończyło działalność z dniem 31 grudnia 2018...

ALE...

Część pracowników zebrało się razem - i z dniem 02.01.2019 roku otworzyliśmy nową firmę - BM MOTORS w Roszkowie ( koło Pruszcza Gdańskiego )

Profil działalności taki sam - pełen serwis BMW , sprzedaż części, naprawy bieżące , elektronika itd.

serdecznie zapraszamy

BM MOTORS

Warszawska 11

Roszkowo"

Opublikowano
Polecacie kogoś w 3 mieście kto dobrze zrobi rozrząd ?

Czy ASO zedrze jak za prezydenta ?

Masz tam warsztat "ADAM..." na Osowie i w Luzinie

Sprawdzony to warsztat ? Ktoś go jeszcze zna

Gwarancje pisemna i paragon daje ?

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie, gdzie w stolicy lub okolicy najlepiej robić rozrząd?

Po co robić to w warszawie?

320 km od Warszawy masz najlepszych specjalistów od silników BMW. Bukowie pod wrocławiem. Bracia Fąfara.

Masz bardzo dobrą drogę do nich. Rozrząd zrobią Ci na miejscu w kilka godzin, dostaniesz gwarancje i zaplacisz mniej niż w warszawie.

Wiele osób ze stolicy do nich jeździ.

Tutaj masz opinie

https://dobrymechanik.pl/mechanicy/bukowie/fafara.html

tel. 793 027 444

Opublikowano
tak kolego genialny pomysł, jechac prawie 700km zeby zrobić rozrząd i zaoszczędzić kilka stówek. Do tego nie tylko stracić czas na dojazd ale jeszcze kilkanascie godzin zanim to zrobią :duh:
gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano

Tak kolego, jest to bardzo dobry pomysł ponieważ:

- wymiana rozrządu odbędzie się u najlepszych speców od bmw

- dzieki temu bede miał pewność, ze będzie to zrobione jak należy

- wymiana odbędzie się bez wyjmowania silnika

- wymiana potrwa nie kilkanaście a kilka godzin, dla napędu RWD pewnie 3-4h. Przykładowo jesteś u nich na 8 a o 12 wyjeżdzasz już autem z nowym rozrządem

- dlatego, że mogę być przy wymianie, na wszystko mogę patrzeć i wszystko mi jest tłumaczone łącznie z dalszym użytkowaniem po wymianie

- otrzymuje gwarancje

- otrzymuej bardzo dobrą cenę na wymiane

- z warszawy jest bardzo dobra droga a jazda bmw to przyjemność z jazdy ;)

Słuchaj, ludzie jeżdżą do nich i po tyś km i nie marudzą tylko są zachwyceni o czym świadczą opinie, z którymi powinieneś się zapoznać zanim napiszesz kolejną głupotę.