Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Mam niesamowity problem :/ moja kochana jedynka nie odpala . Problem polega na tym , ze kręci , ale nie odpala .

Opisze co robiłem . Wziąłem sie za pranie wnętrza , najbardziej zależało mi na podłodze . Ale zeby ja dokładnie wymyć , odkrecilem fotele , ale przed tym odpialem akumulator , zeby nie wywaliło mi błędów poduszek . Po wypraniu , zamontowaniu wszystkiego , podpialem akumulator ( odkręcona klema plusowa ) . Od tamtej pory tylko kręci i nic wiecej . Raz pokazała mi sie kontrolka baterii i klucza , raz koło kierownicy i kludka . Po za tym pala mi sie kontrolki od abs , dtc , ciśnienie kół.

Ktoś cos moze ?? Jestem uziemiony :(

BMW e87 120d - 198,3 KM / 442 NM

FreeaksPC

Opublikowano

Ja w swojej wyjalem akumulator na 4 msc i nic takiego sie nie zrobilo wiec podejrzewam ze cos zamoczyłeś podczas prania.

BMW to auto ktorego sie nie pierze w sezonie zimowym bo jest wrazliwe na wilgoc i wode.(od modelu E30-1982 do terazniejeszosci!!!!)

Najpierw wysusz dokladnie auto,naladuj prostownikiem akumulator,podlacz jeszcze raz.

MADE IN PRL
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź .

Tak naprawdę uczę się dopiero bmw jako samochodu na codzień. Czy może mi ktoś powiedzieć, czy jakieś komputery bądź czujniki znajdują się pod podłogą kierowcy / pasażera. Mam głośniki niskotonowe w podłodze. Dziś wszystko będę musział rozłożyć i suszyć, akumulator zostawię do ładowania (wiadoma sprawa ).

FreeaksPC

Opublikowano
według mnie pranie nie ma tu nic do rzeczy, sam swoją tyle, że 3 prałęm chyba miesiac czy półtora temu i nadupiałem wody ile wlezie a wnetrze 5 dni schło. Wszystko działało. Ja bym stawiał na akumulator jednak. Jak masz jakis drugi, albo masz od kogoś porzyczyć to weź na podmiane i wtedy będziesz wiedzieć. Ewentualnie podebnij pod kompa o ile masz na miejscu jakiś swój i sprawdź błędy.
Opublikowano
jeżeli kręci to raczej nie akumulator,podłącz komputer diagnostyczny i wszystko będzie jasne,inaczej to wróżenie,nie pamiętam czy e87 ma wyłącznik pompy paliwa,za to pamiętam że przy otwieraniu centralnego zamka pompa się załączała,posłuchaj czy u ciebie się włącza.
Opublikowano
w sumie racja, jak kręci to raczej nie aku. Jak podepniesz pod kompa to wyskoczy co jest przyczyną najprawdopodobniej.
Opublikowano

Aku podłączę do ładowania, bo jak w pracy go sprawdzałem testerem to pokazywał,żeby go naładować.

Co do komputera to nic nie poradzę , bo nie mam takiego, no chyba,że go szybko kupię (może ktoś coś polecić ) , miałbym na przyszłość od razu .

A jakiś przekaźnik od pompy, albo coś takiego? Gdzie to w 1er się znajduje?

FreeaksPC

Opublikowano

Świeci się abs, dtc i wykrzyknik (norma, która pali się już sporo czasu , raz się pojawiają , raz znikają, ostatnio 2 dni non stop się świeciły )

Raz zapaliła się (w niedziele, jak już odpalić nie mogłem ) żółta z kierownicą z kłódką, ale zniknęła , żółta bateria z kluczem , ale też 2-3 razy, nic więcej, teraz świecą się też poduszki, ale po prostu odłączyłem fotele .

FreeaksPC

Opublikowano

Jeżeli akumulator jest ok, a auto dalej nie zapali to pewnie imobilizer ci sie wysr@ł. Musisz podłączyć pod kompa i wtedy 5min. i auto znów lata. No chyba że masz tak słaby akumulator i auto Ci wariuje.

Pod kompa z nim bo nic nie zrobisz.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano

Dzis lecialem na 6tce i wyskoczyla mi choinka zoltych lampek wskaznik cisnienia w oponach,lampka osrzegawcza ukladu hamulcowego i awaria ukladu regulacji podwozia…

Czujnik ABS do wymiany???

(Wczoraj potraktowalem go zdrowo myjka.)

MADE IN PRL
Opublikowano
Silnik myles? Czy ogólnie auto? Czasami choinka wyskakuje po nieumiejętnym myciu silnika
Opublikowano
a pompa paliwa chodzi po włączeniu zapłonu,klemy sprawdzone(inteligentna i pirotechniczna),główne bezpieczniki ok(te przy akumulatorze-jeżeli masz)?
Opublikowano

poszukaj,jest dość dużo napisane na forum o klemie pirotechnicznej i inteligentnej,generalnie to trochę szukanie po omacku,najszybciej byłoby podpiąć jakikolwiek skaner diagnostyczny,może jest gdzieś w okolicy warsztat i może ktoś z komputerem podjechać.

wygląda to tak że albo coś zalałeś,albo nie podłączyłeś czegoś po tym praniu,może masz jakiś ukryty włącznik zapłonu gdzieś pod dywanem(nie odpisuj na to pytanie :wink: ).

Opublikowano
A jakie może być prawdopodobieństwo, że problemem jest klema pirotechniczna (ze 2 tygodnie temu miałem stłuczkę, pani wjechała mi w bagażnik ), i czy można ją naprawić, czy tylko wymienić?

FreeaksPC

Opublikowano

Czekaj, czekaj

http://www.iceis.pl/wrozby/wrozby,_splash.jpg

Załatw sobie OBD :!: To będziesz wiedział czy to klema, w co wątpię bo auto jeździło po stłuczce i jakby to była klema to napinacz i poducha by się aktywowała też.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
hahaha,dobre zdjęcie,a tak jako ciekawostke jak kiedys wsadziłem nie swój kluczyk bmw i próbowałem odpalić to też pojawiło się koło z kłódką,może ktoś podmienił kluczyk :D imobilizer może być przyczyną
http://www.bmw.com/com/en/_common/shared/img/id_moduls.png
Opublikowano
Jak nie włożysz kluczyka to kierownice masz zablokowana?Bo jak nie,to wina kolumny.Sprobuj włożyć kluczy bez naciskania START i poruszaj kierownica aby sie zablokowała.Jak sie zablokuje auto powinno odpalić normalnie

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

Opublikowano

bez wkładania pilota, mam kierownice zablokowwana, po wlozeniu pilota do docka, kiera sie rozblokowuje (jak zawsze ) . Dalej kreci, ale nie odpala. Po naładowaniu baterii , samochód nie zamyka się z pilota (z kluczyka zamyka sie)

Jutro bedzie chyba u mnie znajomy z komputerem. Czy kodowanie imo jest ciezkie?

FreeaksPC