Skocz do zawartości

4 tłoczkowe zaciski w E39 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy czy ktoś przerabiał już temat zbyt słabych hamulców w E39 ?? Może ktoś przerabiał przód na 4 tłoczkowe zaciski i podpowie czy dużo jest z tym roboty i cy warte jest to zachodu ??
Opublikowano
Jeżeli uważasz że hamulce masz za słabe to coś jest nie tak bo moja staje dęba jak naciskam hamulec :D Sprawdz czy wszystkie klocki "biorą" na całej powierzchni.
Opublikowano
  • Moderatorzy
Zacznij od wymiany płynu hamulcowego, może już masz zużyty, a wtedy nie hamuje jak powinien. Standardowe hamulce są jak najbardziej ok.
Opublikowano
  • Autor
Czyli nikt nie wrzucał zacisków 4 tłoczkowych do E39?? Zatem będę pierwszy jeśli ogarnę temat ;)
Opublikowano
  • Moderatorzy
Może będziesz pierwszym. A co konkretnie Ci nie pasuje? Jak późno łapie, albo za słabo to jak pisałem, może płyn, a jak nie pasuje Ci opóźniejnie to wymień sobie przewody na oplot.
Opublikowano

do e39 4-tłoczkowe? z jakiego auta chcesz dopasować? Zgłebiałem jakiś czas temu ten temat i odpusciłem, za dużo druciarstwa przy tym jest... jakies dystanse, jakieś adaptery... Wole nie ryzykować swojego życia jak mi sie cos urwie przy 200km/h na autobahnie ...Ale próbuj kolego, ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie... Jak by cos to mam 4-tłoczkowe zaciski z e32 750 jak nowe do sprzedania... http://i.imgur.com/mkwf0Dq.jpg?1

http://i.imgur.com/ZqatbmQ.jpg?1

Opublikowano
  • Autor
Jeśli mówisz o tym że adapter do 4 tłoczkowych zacisków to druciarstwo to tym samym możemy nazwać oryginalne rozwiazanie bo fabryka lepiej tego nie wymyśliła i cały zacisk i tak trzymają tylko 2 nędzne śrubki :D
Opublikowano
  • Autor
Płyn nowy hamulce odpowietrzone kilka razy wiec raczej wszystko z nimi powinno być ok są troche za słabe jak na takie ciężkie auto jak dla mnie. A przewody w oplocie to bardzo dobra myśl i od tego właśnie zacznę
Opublikowano

Co do przewodów w oplocie to w normalnym użytkowaniu też raczej nie poczujesz różnicy. Oplot na przewodach przydaje się w sytuacji kiedy ostrzej jedziesz autem, często ostro hamujesz (np na jakiś torze itp), gdzie występuje powtarzalność reakcji ostre przyspieszanie, mocne hamowani - w takim wypadku zwykłe przewody zaczynają puchnąć przez co miękną hamulce. Dlatego daje się przewody w oplocie stalowym.

Jeśli natomiast sądzisz, że taki zabieg coś zmieni Ci przy codziennym, normalnym użytkowaniu to raczej nie liczyłbym na to, że efekt powali Cię na kolana.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
Spróbuję zaadoptować do Siebie hamulce z E38 750i tam są 2 tłoczkowe zaciski ( szerszy klocek ciut większa tarcza) myślę że to da jakąś różnicę i wtedy hamulce będą takie jakie bym chciał mieć :D
Opublikowano
Z e38 nie pasuje kopyto,ma inny rozstaw śrub.
Opublikowano
Kamil: a jakiej srednicy masz obecnie tarcze? 324mm ?
Opublikowano
  • Autor
Dlaczego mówisz że nie pasuje?? Jeśli z 740 z jednotłoczkowym zaciskiem można przełożyć zacisk od 750 dwutłoczkowy i pasuje rozstaw śrub to skoro ten sam zacisk jest w 530d to ten z 750 dwutłoczkowy też powinien pasować
Opublikowano
  • Autor
Pewności nie mam musze kupić jeden zacisk z 750 i przymierzyć
Opublikowano

Czyli ze chciałbyś miec hamulec zero-jedynkowy?

W skodach firmowych tak mamy - naciskasz, zaczyna łapać, a milimetr dalej masz głowę na szybie. Takie hample chcesz?

Bo fakt, żeby zatrzymać dęba bemkę z 324mm, trzeba trochę wdusić, ale dzięki temu mamy modulację, czyli kontrolę nad siłą hamowania..

IMO hample z 324mm są bardzo ok, no ale kazdy ma rozne upodobania

Opublikowano
e38 ma ten sam rozstaw śrub co e39, ale inną średnicę otworu centrującego, chyba mniejsza o ile się nie myślę.
Opublikowano
e39 ma 74,1 piasty, a e38 72,5 czyli wejść wejdzie, ale byś musiał pierścienie centrujące założyć żeby łatwiej było przykręcić koła i żeby wyśrodkować tarcze.
Opublikowano
Chyba raczej roztoczyć otwór w tarczy a nie jeszcze pierścienie jakieś dokładać :duh:
Opublikowano
pomyłka :D nie w tę stronę patrzyłem. roztoczyć otwór masz rację.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Siema :) czy te zaciski są jeszcze aktualnie na sprzedaż? Jak tak to biorę bo chce zmienić u siebie i kupiłem od e38 750 i nie pasuje kopyto ale wiem że od e 32 bedze pasowało