Skocz do zawartości

regulator napięcia - za wysokie ładowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Up

Dzis zglupialem do reszty.

Po zmienj nocy , temp przy gruncie 0,0 C sprawdzilem napiecie akumulatora. Na zimno miernik zatrzymal sie na 14,0 V ladowanie na rozgrzanym 14,5V - 14,7V .

Akumulator ma 4 lata . Zmienial poprzedni wlasciciel na jakiegos krzaka - Greenbatery :norty:

Sprawdzic miernik czy jak padnie to szukac greenbatery :norty: :wink: :?: :?:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• 3 lata później...
  • Odpowiedzi 86
  • Wyświetleń 27,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam

Czy ładowanie przy właczonych swiatłach i nawiewie które czasani ma wartość 15.3v jest prawidłowe?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie :D

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Max ladowanie nie moze przekraczac 14,4V
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
14,7

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A mozesz mi powiedziec dlaczego?

I czy ladowanie na takim poziomie dotyczy wszystkich aut z klema IBS czy tylko BMW?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dużo zależy jaki masz akumulator. Przy AGM jest właśnie ~14,7 przy zwykłym niższe ale tu nie mam porównania.

Ładowanie nawet przy AGM może być niższe jeśli akumulator jest w pełni naładowany.

Ja miałem małe problemy z ładowanie, 14,7 tylko przy rolowaniu bez gazu a tak 13,7-14V ale z czasem samo się uspokoiło.

Ta sytuacja miała miejsce jak zrobiłem drugi raz adaptacje już starszego akumulatora. Teraz jest wszystko o.k.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Mierzyłem miernikiem który nie jest pierwszej młodości. Dziś odpaliłem auto ukryte menu pozycja 9 ładowanie 14.4- 14.6 v więc chyba ok?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dużo zależy jaki masz akumulator. Przy AGM jest właśnie ~14,7 przy zwykłym niższe ale tu nie mam porównania.

Tu pewnie wchodzi w gre odczyt IBS w bloku temperatury- w kwasowym przy 14,7 to juz elektrolit sie gotuje

Ładowanie nawet przy AGM może być niższe jeśli akumulator jest w pełni naładowany.

Tak,Moze nawet Prawie Wcale nie ladowac ale nie wiedzialem ze regler w tym systemie moze ma wiekszy max ladowanie - dziekuje za odpowiedz

Mierzyłem miernikiem który nie jest pierwszej młodości. Dziś odpaliłem auto ukryte menu pozycja 9 ładowanie 14.4- 14.6 v więc chyba ok?

Kazdy miernik ma tolerancje pomiaru , jest to na nim napisane i nalezy brac pod uwage jego dokladnosc.

Nie przekraczasz max ladowania wiec mozesz byc spokojny

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podepnę się

e84 N47 z 2010 roku z fabrycznym akumulatorem AGM. W stanie spoczynku zimny 12,6-12,8V, w stanie spoczynku ciepły ponad 13V, prąd ładowania waha się w okolicy 14,80V-14,85V, czasami jak jadę z włączonym ukrytym menu to widzę że jest 14,4V a innym razem znowu 14,83 a zdarza się że wskakuje nawet na 15,10V. Dziś robiłem próbę i przy włączonych wszystkich odbiornikach tj. wszystkie światła, max nawiew, klima, grzane doopy, tylna szyba ładowanie ciągle powyżej 14,80V, elektryk /kolega/ mierzył woltomierzem z obciążeniem oporowym próbę obciążeniową aku i wszystko OK, wskazówka w zielonym zakresie. Podczas rozruchu prąd również w normie, nie ma spadków. Elektryk ten za bardzo nie siedzi w BMW, dlatego wolę się upewnić zanim cokolwiek kupię choćby regulator napięcia. Błędów ISTA D mi nie zgłasza. Czy na to może mieć wpływ stałe rozłączenie systemu START/STOP? Czy tak ma być i się nie przejmować?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie na btool napięcie cały czas pokazywał mi ponad 15V .

Kupiłem nowy w ASO regulator napięcia i jestem dzisiaj po wymienie. Niestety, nadal napięcie jest w okolicy 15V...

W czym może być problem? Proszę o pomoc

Opublikowano
  • Autor
U mnie powodem był akumulator. Parę osób miało tu rację...!
Opublikowano

Czyli specjalista od alternatorów wprowadził mnie w błąd i nie potrzebnie wydałem 600 zł na regulator napięcia?

Bo do mojego silnika nie ma zamiennika tego..

Opublikowano
Czyli specjalista od alternatorów wprowadził mnie w błąd i nie potrzebnie wydałem 600 zł na regulator napięcia?

A jakie napiecie pokazuje przy odpietym ibs?

Opublikowano

A jakie napiecie pokazuje przy odpietym ibs?

A tego nie sprawdzałem. Możesz powiedzieć jak mogę to zrobić ?

Na voltomierzu na wyłączonym silniku akumulator pokazuje 12.8V (auto rozgrzane)

Przy włączonym silniku 14.90-15 V

Opublikowano

Dodam, że ostatnio w trasie zapalila się kontrolka akumulatora na czerwono i wszystko stopniowo auto wyłączylo..

Regulator wymieniony więc w czym problem? Jakie powinno być prawidłowo napięcie? Jedni piszą że 14.4 a inni że nawet 15 jest dobre

Opublikowano
  • Autor

Ja też, jak się okazało niepotrzebnie wymieniłem regulator.

Opublikowano
Jaki kupiłeś akumulator? I gdzie wymieniałes i kodowales go?
Opublikowano
  • Autor

Kupiłem tani krajowy. Jakaś niższa linia Centry. Mam jakiś wewnętrzny opór przed inwestycją w drogi akumulator. To proste urządzenie, nie ma co ulegać marketingowi. W granicach 300zł kupisz zwykły z 3 letnią gwarancją jeśli taki Ci wystarczy. To moje zdanie.

Zgodnie z zapowiedzią w sklepie (3 lata i śmietnik), znowu należałoby go wymienić. Nie trzyma już napięcia...

Kodował mi przy jakieś okazji kolega z forum.

Opublikowano
I po wymianie napięcie było ok? Mój teraz jak pijezdiskem po mieście zgasiłem auto na voltomierzu pokazywał 12.7
Opublikowano
  • Autor
Jeżdżę do dziś... Wszystko wróciło do normy.
Opublikowano

A akumulator sprawdzali Twój przed wymianą? Bo mój niby ma dobre wartości.

I się zastanawiam czy zaryzykować i kupić nowy akumulator i zobaczyć czy będzie ok?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem i też jednoznacznie nie wskazywał że jest zużyty/popsuty. Do tego było to lato więc nie było problemu z zapalaniem itd...

Może dogadaj się z kimś, że sprawdzisz go przez jeden dzień zanim kupisz. Właśnie po to by wykluczyć tą wątpliwość.

Opublikowano

Rozumiem. U mnie niby odpala bez problemu ale nie ma pewności na 100% czy jest do wymiany.

Nikt nie chce na jeden dzień udostępnić Aku niestety.

Kodowales Aku po wymianie?

Opublikowano
  • Autor

Kodowałem jakiś czas później.

Mam zwykły samochód i zwykły akumulator, nie bylo problemu.