Skocz do zawartości

Problem z zamykaniem tylnej klapy bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak w temacie, podczas zamykania elektrycznie tylnej klapy (dużej) w momencie kiedy są zamkniete wszystkie drzwi i szyby w samochodzie klapa nie dociąga się i pozostaje w pewien sposob otwarta.

Z kolei jeśli przed naciśnięciem przycisku zamykania na klapie otworze w kabinie drzwi lub szyby to klapa zamyka się i dociąga do zamka bez problemu. Wyglada to tak jakby w kabinie bylo za duże ciśnienie i brak jest jakis klapek ktore wyrownywalyby to cisnienie z tym na zewnątrz. Dodam ze zostal spawdzony rownież zamek oraz ekektryczne cięgno zamka tylnej klapy i wszystko działa ok. Słyszałem ze gdzieś z tylu w bagażniku są jakies klapki ktore powinny otwierać sie i przepuszczać nadmiar powietrza w momencie zamykania klapy tak zeby przebiegalo to bez problemu i jesli sa zapchane to moze dawać to takie efekty jak powyżej. Wie któryś z was gdzie mogę znaleźć te klapki w bagażniku ?

pozdrawiam

Emil

Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kurcze,

jakos nie chce mi sie wierzyc, ze zamykanie klapy powoduje taki wzrost cisnienia, ze zamek jej nie dociagnie... :mad2:

• 11 lat później...
Opublikowano

Witam

Ja tylko zapytam czy komuś udało się ustawić żeby tylna klapa domykała się delikatniej W F07

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Moderatorzy

O właśnie, mam ten sam problem teraz. Dodałem kilka kg wygłuszenia w klapę i teraz trzaska mocniej 😅

Zapytałem AI co o tym myśli:

Tak, można to zrobić przez ISTA lub BimmerCode, choć możliwości zależą od modułu sterującego klapą (moduł tylnej klapy – HKL – Heckklappenlift).

Przez ISTA (najlepsza opcja)

W ISTA masz dostęp do kodowania jednostek sterujących. Szukaj w module HKL parametrów takich jak:

Closing speed / prędkość zamykania

HKL_Schliessgeschwindigkeit (lub podobna nazwa)

Ścieżka zazwyczaj: Serwis → Kodowanie/programowanie → HKL

Wartości są zazwyczaj w procentach lub krokach (np. 1–10), gdzie niższy = wolniej.

Przez BimmerCode

BimmerCode dla F07 może mieć ograniczone opcje dla HKL – zależy od wersji aplikacji i bazy danych dla Twojego VIN. Sprawdź w zakładce Trunk / Tailgate lub HKL. Jeśli opcja jest dostępna, będzie opisana wprost jako prędkość zamykania.

Praktyczna wskazówka

Zanim zaczniesz kodować – w ISTA warto zrobić odczyt aktualnych wartości HKL i zapisać je (screenshot), żeby mieć punkt wyjścia i możliwość przywrócenia.

Opublikowano

Ja też skorzystalem z pomocy AI. Wcześniej przeszukałem neta, i znalazłem jedynie ustawy na F10 i X6. Tam te wartości są dużo wyższe. U mnie na oryginalnych pod koniec klapa przyspieszała, teraz jakby prędkość jest jednakowa przez cały cykl zamykania i trochę delikatniej domyka. Nie jest to może jak zamknięcie drzwi, ale mniej wkurza. Oryginalnie we wszystkich 8 bajtach było 0x26( jak na zdjęciu ) nikt napewno nie kalibrował wcześniej. Beemka ma dopiero nalatane 27000milScreenshot_20260329_124354_Google.jpg

Po zmianie, jest teraz tak:

DREHZAL_SEGMENT_SCHL (F07):

0x18 0x24 0x26 0x26 0x26 0x26 0x26 0x26 0x26

Edytowane przez miras04

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ej Aj mówi, że powinno się zmienić końcówkę bloku, żeby wyhamować na końcu zamykania.

Będę się bawił, mam trochę wolnego to dam znać co u mnie pomoże.

🧠 Szybka metoda strojenia (praktyczna)

moduł: HKL
tryb: Expert
znajdź: DREHZAL_SEGMENT_SCHL

Zostaw środek: 0x26
Zmieniaj tylko końcówkę:
testuj:
... 0x22 0x1E
... 0x20 0x1C
... 0x1E 0x1A
Patrz:
czy „siada” → OK
czy dobija → jeszcze wolniej
czy nie domyka → minimalnie szybciej

HEX

DEC

Odczucie prędkości

Zastosowanie

0x30

48

bardzo szybka

raczej nie używać (agresywne)

0x2C

44

szybka+

środek ruchu

0x28

40

szybka

fabryczne okolice

0x26

38

normalna (OEM)

standard BMW

0x24

36

lekko wolniejsza

przejście

0x22

34

komfortowa

początek hamowania

0x20

32

wolna

końcówka

0x1E

30

bardzo wolna

miękkie domykanie

0x1C

28

ultra soft

ciężka klapa

0x1A

26

bardzo miękka

końcówka premium

0x18

24

granica stabilności

ryzyko niedomknięcia

<0x18

<24

za wolna

może nie działać poprawnie

Opublikowano
W dniu 3.04.2026 o 14:26, madseason napisał(a):

Ej Aj mówi, że powinno się zmienić końcówkę bloku, żeby wyhamować na końcu zamykania.

Będę się bawił, mam trochę wolnego to dam znać co u mnie pomoże.

Jak zmieniłem trzy ostatnie na niskie, to klapa się podniosła, ale już się nie opuściła. Tak było przy pomocy Gemini AI. Natomias przy pomocy Perplexity Ai zmieniłem pierwsze i to zadziałało, klapa lekko zwolniła przy końcu.

Zobacz na zdjęciu, to jest z F15. Tu nawet zmienił 5 pierwszych bajtów.

tylna klapa.jpeg

Opublikowano

Wesołych świąt i Mokrego Śmigusa Dungusa!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Korzystając że jest słonecznie i mam wolny czas, zrobiłem kodowanie tylnej klapy. Zmieniłem wartosci wert w czterech pierwszych bajtach20260419_174235.jpg

Na tych ustawieniach jest trochę lepiej jak na wcześniejszych. Wydaje mi się że ciszej nie będzie, klapa sporo waży ( około 60kg ). Na filmie słychać jak zwalnia pod koniec.

Warto spróbować

Pozdro

Edytowane przez miras04

Opublikowano
  • Moderatorzy

U siebie też pozmieniałem. Ustawiłem na 0x18 na początki i na końcu z 0x22 po śroku. Jest spokojniej, ale pod koniec dalej spada i zatrzaskuje się podobnie jak u Ciebie.

Opublikowano

Jescze spróbowałem zmienić pierwszy bajt na 14, ale nie zatrzasnęło się na raz tylko robiło zzz zzz. Podobno to nie jest prawidłowe więc wróciłem do poprzedniej wartości. Myślę że chyba lepiej się nie ustawi. Jest to klapa dosyć ciężka i długa w porównaniu z f11 czy f15 z którego brałem przykład. Kolega też ma f07 i ma ten sam problem. Chyba (tttm) ten typ tak ma.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

a braliście, pod uwagę, że sprężyny pneumatyczne (jeżeli są u Was) z czasem są słabsze i to wpływa na prędkośc zamykania i trzaskanie na końcu? w F11 widzę, że szyba bagażnika z czasem zamyka się lżej.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
  • Moderatorzy

Jest to jakiś pomysł 😅

Musiałbym sprawdzić jak to w środku wygląda i jak się do tego zabrać.

W e61 było prosto, bo po jednej stronie siłownik olejowy, po drugiej gazowy - wyarczyło gazowca wymienić i chodziło idealnie, hydraulika przestawała się "przemęczać".

Wiesz jak znaleźć te mechanizmy w jakimś katalogu albo na czescidobmw . pl szukam i nic nie znajduje?