Skocz do zawartości

Ściemniacz :) - gdzie jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdzie jest ściemniacz w BMW 318i E36 ? Bo mam problem z alarmem i muszę to wymienić :roll:

Pozdrawiam :8)

Opublikowano
Takie ustrojstwo jest standartowo w Twojej bumce,ustaw sobie oswietlenie budy(pstryczek przy włączniku lub korbce szyberdachu)na pozycji w srodku i tzn. jak zamkniesz drzwi to pali ci sie światło w środku ale po parenastu sekundach powoli przygasa i gasnie.to był nieziemski bajer w latach 90tych w beemce,ale jesli ci to tak nie działa to przejrzyj przekazniki i bezpieke w aucie bo kazda (prawie ) to ma oki.pozdro
Opublikowano
Takie ustrojstwo jest standartowo w Twojej bumce,ustaw sobie oswietlenie budy(pstryczek przy włączniku lub korbce szyberdachu)na pozycji w srodku i tzn. jak zamkniesz drzwi to pali ci sie światło w środku ale po parenastu sekundach powoli przygasa i gasnie.to był nieziemski bajer w latach 90tych w beemce,ale jesli ci to tak nie działa to przejrzyj przekazniki i bezpieke w aucie bo kazda (prawie ) to ma oki.pozdro

Ok dzieki za info

Pozdro :D

Opublikowano
moja pierwsza miała, ale już następne nie :/ , moze poprostu nie umiem włączyć?

Jezeli sie nie wygasza po zamknieciu drzwi i ustawieniu przycisku przy swiatelku w pozycji srodkowej to widocznie nie masz.... dziwne bo jak narazie to nie spotkalem sie zeby w E32 E34 nie bylo sciemniacza oswietlenia :doh:

Mozliwe ze starsze roczniki tego nie mialy, ale pewien nie jestem...

Opublikowano

jeżeli w zamkniętym samochodzie zapala się oświetlenie wnętrza po uniesieniu klamki od drzwi kierowcy to powinno być również ściemnianie (kinowe, czy jakoś tak to się nazywa) podobno to jeden pakiet wypos.

tak słyszałem od znajomego mechanika.

Opublikowano

Nie wszystkie e32 mają sciemnianie oświetlenia wewnętrznego, ja szczerze pisząc nie widziałem takiej :shock: wszystkie które oglądałem miały gaszenie oświetlenia po jakimś czasie ale ono poprostu gasło a nie sciemniało się.

W e36 też nie zawsze taka opcja była ( ja taką mam ) ale znajomy już takiej nie ma, co więcej nawet czasowego wyłącznika nie ma , oświetlenie poprostu gaśnie po zamknięciu drzwi.

A jeżeli chodzi o główne pytanie gdzie ten ściemniacz sie znajduje :?: to odpowiadam że znajduje się w module sterowania centralnego zamka za schowkiem pasażera ( e36 ).

Jeżeli masz problemy z alarmem, centrak=lnym zamkiem i oświetleniem to przeglądnął bym wyłączniki krańcowe w drzwiach.

Opublikowano

Nie wszystkie e32 mają sciemnianie oświetlenia wewnętrznego, ja szczerze pisząc nie widziałem takiej :shock: wszystkie które oglądałem miały gaszenie oświetlenia po jakimś czasie ale ono poprostu gasło a nie sciemniało się.

W e36 też nie zawsze taka opcja była ( ja taką mam ) ale znajomy już takiej nie ma, co więcej nawet czasowego wyłącznika nie ma , oświetlenie poprostu gaśnie po zamknięciu drzwi.

A jeżeli chodzi o główne pytanie gdzie ten ściemniacz sie znajduje :?: to odpowiadam że znajduje się w module sterowania centralnego zamka za schowkiem pasażera ( e36 ).

Jeżeli masz problemy z alarmem, centrak=lnym zamkiem i oświetleniem to przeglądnął bym wyłączniki krańcowe w drzwiach.

Ok dzieki teraz moge sie zabrać do pracy :)

Tak mam problemy z alarmem, lampka w środku nie działa prawidłowo, czasami zapala sie jak nacisne na hamulec, a alarm wlacza sie bez zadnego powodu i bez żadnego schematu, potrafi po 3 H od zamknięcia "zacząć wyć" :) (po kilku razach robi się to denerwujące :)

Pozdro :8)

Opublikowano

w E-36 ściemniacz jest montowany standardowo i znajduje się w sterowniku centralnego zamka w tym czarnym plastykowym pudełku nad głośnikiem przy nogach pasażera!! tam są też doprowadzone przewody od czujników zamknięcia drzwi i wystarczy że tam podłączysz wyjście alarmu i nie będziesz miał żadnych problemów z alarmem!!! widocznie fachowiec który zakładał ci alarm miał lenia i poszedł po najmniejszej lini oporu podłączając się pod lampkę!!!! jak bedziesz szukał tych przewodów od czujników drzwi to pamiętaj że od tylnich drzwi jest tylko jeden i dwa od przednich czyli 3 przewody na których występuje napięcie około 2V przy zamkniętych drzwiach a po otwarciu będzie spadać nawet do 0V! do każdego przewodu podłaczysz diodę i wszystko do jednego wyjścia od alarmu....

a ściemniacz w aucie może ci nie działać właśnie z powodu podłaczonego alarmu do lampki!!!!

Opublikowano
jeżeli w zamkniętym samochodzie zapala się oświetlenie wnętrza po uniesieniu klamki od drzwi kierowcy to powinno być również ściemnianie (kinowe, czy jakoś tak to się nazywa) podobno to jeden pakiet wypos.

tak słyszałem od znajomego mechanika.

ciekawe..... ja mam sciemnianie w aucie i po podniesieniu klamki lampka sie nie zapala ?? jak to jest w e36 :?:

Opublikowano
ciekawe..... ja mam sciemnianie w aucie i po podniesieniu klamki lampka sie nie zapala ?? jak to jest w e36 :?:

Zdaje sie, ze lampka wewnatrz samochodu zapala sie po podniesieniu klamki kierowcy tylko w tych autach ktore maja podgrzewany zamek...

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
Ja tez go miałem ale zepsuł mi sie centralny i mechanik nie umial go naprawic wiec podłaczył mi sterownik na pilota i strasznie sie uzalal ze duzo kabli w tej bmw i ze przerabial bo nie mogł tego sterownika podłaczyc i teraz mi ten sciemniacz nie dziala a on powiedzial ze to przez to ze centralka jest zepsuta wiec czy da sie to uruchomic bez centralki bo mam ja wyinstalowana
Opublikowano
Ok dzieki teraz moge sie zabrać do pracy :)

Tak mam problemy z alarmem, lampka w środku nie działa prawidłowo, czasami zapala sie jak nacisne na hamulec, a alarm wlacza sie bez zadnego powodu i bez żadnego schematu, potrafi po 3 H od zamknięcia "zacząć wyć" :) (po kilku razach robi się to denerwujące :)

Pozdro :8)

napisz czy się udało bo jak to nie bedzie to to jak masz czujniki ruchu wewnątrz auta to po parunastu latach eksploatacji mogą źle działać (u mnie tak było,alarm załanczał się ni z tego ni z owego po parę razy w ciągu dnia i nocy).

Opublikowano

Włączanie światła po podniesieniu klamki ?? :naughty:

W takim razie każdy kto złapałby moją klamkę uruchamiałby alarm. :twisted:

Taki wynalazek byłby dobry chyba dla złodziei, którzy w nocy mogliby sie rozejrzec co ciekawego pozostawił własciciel we wnętrzu pojazdu...

Jakos nie chce mi się w to wierzyć.Gdy krańcówki w drzwiach sa wytarte to często przy ruszeniu drzwiami włączaś się może światło w samochodzie.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

a niby dlaczego? masz alarm podpiety do żarówki?

...Gdy krańcówki w drzwiach sa wytarte to często przy ruszeniu drzwiami włączaś się może światło w samochodzie.

chodzi o zupełnie coś innego. Światło zapala klamka a nie krańcówka

Opublikowano

witam

Dokładnie tak i tym samym włączasz podgrzewanie zamka w drzwiach :D

Jest to wyposażenie dodatkowe, więc może Cię to dziwi :clap:

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano
...Jest to wyposażenie dodatkowe, więc może Cię to dziwi...

Rzeczywiście jestem troche ździwiony :shock:

Jak to mówią - Człowiek uczy się całe życie...

...masz alarm podpiety do żarówki?...

Do czego jest podpiety to sam nie wiem :? . Wykorzystuję w nim instalację pociągniętą do poprzedniej centralki : TUTAJ. Reaguje poprawnie na otwarcie drzwi i dodatkowo pozostawienie swiatła sygnalizuje jako niedomknięcie drzwi - dlatego zbytnio mnie nie zastanawiało miejsce wpięcia :)

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
w E-36 ściemniacz jest montowany standardowo i znajduje się w sterowniku centralnego zamka w tym czarnym plastykowym pudełku nad głośnikiem przy nogach pasażera!! tam są też doprowadzone przewody od czujników zamknięcia drzwi i wystarczy że tam podłączysz wyjście alarmu i nie będziesz miał żadnych problemów z alarmem!!! widocznie fachowiec który zakładał ci alarm miał lenia i poszedł po najmniejszej lini oporu podłączając się pod lampkę!!!! jak bedziesz szukał tych przewodów od czujników drzwi to pamiętaj że od tylnich drzwi jest tylko jeden i dwa od przednich czyli 3 przewody na których występuje napięcie około 2V przy zamkniętych drzwiach a po otwarciu będzie spadać nawet do 0V! do każdego przewodu podłaczysz diodę i wszystko do jednego wyjścia od alarmu....

a ściemniacz w aucie może ci nie działać właśnie z powodu podłaczonego alarmu do lampki!!!!

Mialem e 36 z 91 i nie bylo tam sciemiacza a auto mialo skore, klime, el. szyby i SZYBERDACH NA KORBKE!!!!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano

U mnie tak właśnie jest.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
...Reaguje poprawnie na otwarcie drzwi i dodatkowo pozostawienie swiatła sygnalizuje jako niedomknięcie drzwi - dlatego zbytnio mnie nie zastanawiało miejsce wpięcia :)

wydaje mi się że prawidłowo wpięty alarm powinien zgasić światło przy uzbrajaniu. U mnie dodatkowo przy pozostawieniu otwartych drzwi na dłużej światło się samo zgasi. Zabezpiecza to przed rozładowaniem akumulatora.

Dotyczy to tylko oświetlenia wnętrza (światło w bagażniku może się palic przec cały czas jak jest otwarta klapa) i oczywiście ustawieniu przełącznika nad szybą w pozycji środkowej