Skocz do zawartości

Ściemniacz :) - gdzie jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie alarm światła (wewnątrz) raczej nie wygasi, bo jest podłączony z lampką lub ściemniaczem tylko WEJŚCIEM. Żeby sterować oświetleniem alarm musiałby dysponować elementem wykonawczym na wyjściu (np. przekaźnik lub tranzystor). Jeśli chodzi o dłuższy czas - to również światło samo się wygasza - jednak alarm nie zaczeka tak długo....

Opóźnienie, po którym zaczyna sprawdzać czujniki drzwiowe wynosi 5s od chwili włączenia alarmu -czas na wygaszenie lampki przez ściemniacz.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Żeby sterować oświetleniem alarm musiałby dysponować elementem wykonawczym na wyjściu (np. przekaźnik lub tranzystor).

nie jestem specem ale wlasnie uzbrajany alarm wysyla impuls i światło gaśnie

Jeśli chodzi o dłuższy czas - to również światło samo się wygasza -

czyli jednak coś nim steruje. I nie są to krańcówki

Poszukaj może jakiegoś speca, który już zakladał alarmy w BMW bo wydaje mi się że ten Twoj jest jakoś źle podłączony i nie korzysta ze wszystkich swoich morzliwości

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Ostatnio u mnie BME e36 318i r92 pojawil sie problem z alarmem. Wlancza mi sie czasem fabryczny. Dzisiaj posprawdzalem troche i do tego jeszcze jak wlączam dodatkowy alarm ktory kiedys zalozylem wykrywa mi ze ktores drzwi sa otwarte. Fabryczny alarm jest podlaczony do wszystkich czujnikow drzwiowych + maska (taki przelącznik z przodu obok akumulatora) + tylna klapa i schowek wewnatrz. Dodatkowy ktory zalozylem ma podpiete wszystkie drzwi i przednia klape na osobnym czujniku (wykorzystalem ten od wlączania lampki oswietlenia komory silnika. Dalem diode, tak ze wszystko bylo tip top. Rok wszystko chodzilo cacy!!!! Wszystkie krancowki odseparowane diodami.

I jeszcze jedno. Reki nie dam sobie uciac, ale wydaje mi się, że jak mialem ustawione automatyczne wlączanie oswietlenia w samochodzie, to po otwarciu drzwi czy to z przodu czy to z tylu lampka się włączala i wyłączała. Teraz widze że tylko przednie drzwi ja wł/wł.

Jak Wy macie w swoich?

Opublikowano
...po otwarciu drzwi czy to z przodu czy to z tylu lampka się włączala i wyłączała. Teraz widze że tylko przednie drzwi ja wł/wł.

Jak Wy macie w swoich?

wszystkie drzwi załączaja swiatło!

Opublikowano

Tak mi się właśnie wydawało :( Zauważyłem że wciskając krańcówki w przednich drzwiach słychać stuk przekażnika gdzieś pod deską z lewej strony. Przy wciskaniu krańcówek tylnych drzwi tego nie słychać.

Zastanawiam się co mogło sie zpier..... hmmm

• 2 lata później...
Opublikowano

Witajcie

U mnie problem jest następujący:

swiatło zapala się przy otwarciu każdych drzwi i gasnie po zamknięciu (po jakiejś chwili sciemnia się). Problem mam następujący: jak zamknę samochod czy to pilotem czy z kluczyka to swiatło gasnie a następnie zapala się (auto jest zamknięte a światło się świeci) jak wyłączę przełącznikiem nad lusterkiem całkowicie to jest ok. Ale chciałbym jednak aby automatycznie się wyłączało i nie włączało po zamknięciu pilotem/kluczykiem. Czy ktoś wie co i gdzie powinienem sprawdzić (BMW e36 '92)

Pozdrawiam

Opublikowano
No własnie tak sie dzieje, przy dziurach czasem się zapala a potem gaśnie....
Opublikowano

To winna jest któraś krańcówka przy drzwiach bądz bagazniku.

Zeby określić która to po zapaleniu lampki przy zamkniętych drzwiach poruszaj dzrzwiami po kolei i zobacz czy lampka zgaśnie po chwili.

U mnie zaczeła się zapalać po regulacji drzwi od pasażera i po zazbrojeniu alarmu, potrafił się załączyć po pewnym czasie a dodatkowo w czasie jazdy też się zapalała jakby drzwi się otwierały.

Wyszło że po regulacji, drzwi nie dociskały dobrze krańcówki przy zamku.

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie w E36 316i Compact rocznik 2000 też światło zapala się i gaśnie w czasie jazdy np gdy auto buja się na dziurach. Domyślam się, że winna jest któraś krańcówka przy drzwiach lub od klapy bagażnika.

Szukałem przy drzwiach i nie znalazłem gdzie te krańcówki się znajdują. Wie ktoś?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Krańcówki w drzwiach przednich są zintegrowane z tym zatrzaskiem, który jest na słupku B. Jak wsadzisz palec w niego i naciśniesz w kierunku słupka, to poczujesz kliknięcie mikrostyku.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png