Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się, czy ktoś z was przerabiał kiedyś temat dolotu powietrza na filtr w e46 320d przed i po lifcie a modelem e90 320d. Mianowicie chodzi mi o część nr 13 zamontowane w e90

http://ills.bmwfans.info/35de.png

a część nr 4 zamontowaną w e46

http://ills.bmwfans.info/1y4p.png

dziwi mnie że jest tam taka ogromna zwężka na tym plastiku a później z niej zrezygnowano na rzecz swobodnego napływu strumienia powietrza na filtr.

Czy ktoś z was uciął ten stożek i zauważył lepsze objawy takie jak chociażby zmniejszone zużycie paliwa?

Opublikowano

A ciekawa sprawa ,musze obciąć ten stożek i zobaczymy czy coś się zmieni :D

i tak ta harmonijka wchodzi do końca

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

i jak kolego, obciąłeś ten stożek i zauważyłeś różnicę? Ja go też usunąłem i widzę że podczas jazdy wreszcie na ekonomizerze podczas jazdy pojawia mi się wartość 5l/100km. średnie spalanie na trasie koło 6 - 6,5 l a przedtem ponad 7 l (skrzynia automat)

Opublikowano
Ciekawe spostrzeżenie ale nie chce mi sie wierzyć aby konstruktor tak sie machnął i zrobił za mały przekrój dolotu do filtra jak na potrzeby silnika.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

i jak kolego, obciąłeś ten stożek i zauważyłeś różnicę? Ja go też usunąłem i widzę że podczas jazdy wreszcie na ekonomizerze podczas jazdy pojawia mi się wartość 5l/100km. średnie spalanie na trasie koło 6 - 6,5 l a przedtem ponad 7 l (skrzynia automat)

Jeszcze nie obciąłem nie miałem czasu za bardzo ,ale jak znajde chwile to obetnę i napisze czy coś się zmienilo ale ja mam manuala i na trasie spala mi 5,7l a w mieście 7,4l latem oczywiście zimą nie sprawdzałem ale napewno więcej bo webasto codziennie chodzi :D

Opublikowano
Własnie też ostatnio nad tym myslałem czy by nie uciąć trochę tego plastiku. Ktoś coś napisze jeszcze w temacie ?
Opublikowano
no mi się nie wydaje ,że jest w tym przypadku ww. zwężka zastosowana... ,ale też nie wierze ,że pogarsza przelot powietrza...
Opublikowano
Ja go też usunąłem i widzę że podczas jazdy wreszcie na ekonomizerze podczas jazdy pojawia mi się wartość 5l/100km. średnie spalanie na trasie koło 6 - 6,5 l a przedtem ponad 7 l (skrzynia automat)

To chyba w pobożne życzenie aby po modyfikacji dolotu powietrza tak sie poprawiło.

nad składem mieszanki paliwa czuwa sztab specjalistów i sie głowią nad tym żeby nie była za uboga ani za bogata, w dobrze działającym układzie to te wyżej wymienione modyfikacje nie powinny mieć znaczenia.

Jednak jeśli układ dolotowy nie jest drożny i silnik dostaje za mały strumień powietrza to taka modyfikacja może wymusić zwiększony dopływ powietrza co ewentualnie przywróci prawidłowe funkcjonowanie silnika.

To tyle odnośnie teorii a w praktyce to trzeba by kilkakrotnie porobić odpowiednie pomiary z układem bez modyfikacji i po modyfikacji na kilku autach.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A zauważyliście że wszystkie auta turbo ( w specyfikacji sportowej) posiadają filtr powietrza o dużej powierzchni bezpośrednio przy turbinie. Dzisiaj zrobiłem 300 km ode mnie do Koszalina i z powrotem, trochę się tez po tym Koszalinie pokrecilem. Spalanie 6,6 l/100 km. wcześniej na tej samej trasie spalanie około 7,5 l ( prędkość 100-120 i przez wioski ok 50 km/h bo fotoradary - czyli cykl mieszany). Ta zwezka o której kolega pisał może mięć zastosowanie ale w silnikach wolnossacych? Z tego co wiem oszczedniejsze w spalaniu są e90 niż e46. Budowa dolotu jest prawie taka sama, tylko tu jest właśnie ta mała różnica.
Opublikowano

A sprawdzał ktoś po wywaleniu zwężki jak w inpie wskazania wyglądają ?

Może któryś z tunerów by się wypowiedział.

Opublikowano

http://i59.tinypic.com/xfdoh3.jpg

tak wygląda w oryginale i wlot jest strasznie małego przekroju jak dla pojemnosci 2000cm3

Opublikowano
Kolego a przy jakiej temperaturze zewnętrznej miałeś +7 i dzisiaj +6 ....... w e9X faktycznie zwężki nie ma ale jest "strasznie lipny" łącznik który z czasem się kurczy/kruszy itd. itd. ?
Opublikowano
mam autko 3 lata. zawsze palił 7+. Dzisiaj były 3 stopnie prawie cała drogę. Kilka razy do roku pomykam tą trasa i właśnie od kiedy obciąłem ten plastik, to dzisiaj spalił najmniej.