Skocz do zawartości

Przy sluchaniu glosniej radia trzaski na zew auta.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. mam taka sprawę, posiadam BMW 318IS Coupe i tak, ostatnio kupilem dobre radyjko Clariona i okazuje sie ze fabryczne glosniki (z tego co wiem Noki) juz nie baldzo daja rade do nowego sprzeta. Na formum znalazłem gdzieś wypowiedzi, że w E36 z tylu sa założone 10-tki ale mozna tam założyć większe 13-tki używając jakieś nakładki (czy czegoś w tym stylu). Byłem w sklepie z car audio i powiedzieli mi, że nigdy o takich przejściówkach z 10 na 13 nie słyszeli. Chodzi o to, że chciałbym se na półkę założyć jakieś 3 drożen a takie to lepsze są 13 niż 10. Czy wiecie czy istanieja takie przejsciowki? i gdzie mozna je dostać? Poza tym zauwazylem jedna cholernie trapujaca rzecz, jak troche basy podkrece to przednie glosniki (te przy nogach) tak jakos sie zachowuja ze na zew auta slychać okropne trzaski ( w srodku jest ok). Wyglada jakby tam lataly jakies plastyki. Jak mozna zdjąć oslonyc tych glosników przy nogach w Coupe?
Opublikowano
Sprawdz tylna ramkę pod rejestrację (jeśli masz taką założona) to prawdopodobnie ona tak chałasuje jeśli tak to pdłóż pod nią kawałek gumy i bedzie ok to normalny objaw :D
Adam
Opublikowano
No ramka jest ok to cos wali od przedzialu silnika a bardziej tej czesci blizej glosnikow. A jesli chodzi o przejsciowki to znalazlem tylko jedna aukcje z przejsciowkami http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=90965017 Teraz pytanie na tyl lepiej elipsy (bo tylkko takie przejsciowki znalazlem) czy np kombinowac na 13 okragle. Pytam bo szczerze to sie na tym kompletnie nie znam. I jeszcze jedno chce kupic cos co by dobrze gralo na tylnia polke a nie mam za duzo hajcu tak mysle glosniki do ok 150 zł co byscie polecili. Przygladam sie jakims BOSCHMANN tylko nie wiem czy to jest dobra firma czy cos w rodzaju wyrobu z Biedronki?
Opublikowano
A może listywy na drzwiach się poluzowały sprawdzałeś je? A co do tych głośników BOSCHMANN to firma obleci :D ale ja osbiście wolałbym poczekać i dołożyc naprzykład do Sony Xplod są naprawde swietne i praktycznie nie do zdarcia a na Allegro komplet mozna kupic juz za około 250 zł bo te BOSCHMANN sprawdzaja sie najlepiej jako głośniki jednodrożne ale za tą cene co można od nich wymagać :lol:
Adam
Opublikowano
jak chcesz dobre glosniki to tylko pioneer lub alpine...reszta to badziew...testowalem i sony i kenwood ale tylko pioneer...nic innego...
Opublikowano
no wlasnie- dudnia... Sony nie ma takiego brzmienia szczegolnie glosniki maja kiepskie, chociaz bardzo stara sie zlapac jakis poziom w Car-Audio. Alpine to najwyzsza polka- jednak w glosnikach polecalbym drozszy i lepszy DLS lub tanszy Pioneer. Nie zapomnij wygluszyc auta, no i dobre kable ;-)
Opublikowano
No dzieki za rady. Tylko chcialbym wyjasnic, nie znam sie kompletnie na car audio (instalacji) i raczej nie planuje wygluszenia i nowych kabli (raczej zrobie na tych kablach co sa z tego co slyszlem nie powinno byc duzej roznicy) i mysle o systemie audio takim co by ladnie gral bez rewelaci wiec mysle ze Alpine to jendak nie dla mnie, a pionner to nie wiem jak to stoi 3 drozne. Dodam jeszcze ze audiofilem tyz nie jestem :D i tak super jakosci nie wymagam (no chyba ze ktos chce sprzedac DLS-y za 150 zybli :mrgreen:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Dziś z okazji dorbej pogody wzielem sie za te skrzeczace glosniki i problem. Wyczytalem w ksiazce BMW3 sam naprawim ze do zdjecia oslony przednich glosnikow wystarczy tylko odkrecic plastykowa srubke a tu d... nadal cos cholernie haczylo od gory i ni cholery nie szlo wyjac. Mocno to ustrojstwo w koncu pociagnelem i cos zlamalem ale nadal nie wylazilo to ustrojstwo haczy o oslone nad nogami, to ja odkrecilem ale tylko sie uchylila i nadal nie chcialo wylesc. Sie wkurzylem na maxa nie mam dojscia do tego zeby zdjac glosniki i ich gabke przez te cholerne oslony. Zaznaczam ze probowalem je zjdac od strony pasazera bo jmysalem ze bedzxie latwiej bo wiecej miejsca a tu git wogole zeby sie do nich dostac to trza chyba miec lapy 2 metrowe, byc szczuplym jak wazka i malym jak kazel. Cholera z tymi oslonami jak je zdjac w COUPE i sie dobrac do glosnikow?
Opublikowano

W sedanie je ściągałem. Troszkę gimnastyki i się udało.

Co do stukania na zewnątrz to u mnie za głośnikami leciała jakas wiązka kabli i to ona obijała się o metal i było słychać na zewnątrz. Włożyłem kawałek gąbki i już jest OK.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Poza tym zauwazylem jedna cholernie trapujaca rzecz, jak troche basy podkrece to przednie glosniki (te przy nogach) tak jakos sie zachowuja ze na zew auta slychać okropne trzaski ( w srodku jest ok).

Miałem to samo.Przestało gdy wyrzuciłem te gumy wygłuszające co są we wnece na głosniki.Do dzisiaj zachodze w głowe jak to możliwe bo dzwiek na zewnątrz wskazywał na coś zupełnie innego.W każdym razie teraz jest cicho.Pozdrawiam

Opublikowano
Witam. W koncu rozwiazalem problem z trzaskami z glosnikow. jaqk niektorzy przedmowcy slusznie mowili za glosnikami przednimi leci wiazka kabli, ktora przy wiekszych basach uderza w nadwozie i stad te trzaski. Ja rozwiazalem problem niezbyt profesjonalnie po p[rosty mocna tasma klejaca ciap te przewody do nadwozia i git. Teraz gra jak nalezy i zadnych stuków. Dzięki wszystkim za rady.