Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem ciekaw jakie są Wasze opinie jako doswiadczonych właścicieli bumek. Czy te zabezpieczenia coś faktycznie dają czy tylko opóżniaja kradzież felgi o 2sekundy?Materaiły z jakich są wykonane są mocne?Macie coś do polecenia?Ja własnie zamierzam zakupić tylko oby sie nie okazało że to niepotrzebnie wydany grosz...

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja jestem tego zdania, że jeśli montować zabezpieczenia to tylko dobre. Nie jeden mój kolega odkręcał tanie zabezpieczenia młotkiem i przecinakiem charatając felgi.

Przy zakupie należy zwrócić uwagę z jakiego zabezpieczenie wykonano metalu oraz na sposób odkręcania (czy istnieje możliwość wyrobienia się elementu odkręcającego).

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja jestem zdecydowanie przeciw tym zabezpieczeniom - podaję wyjaśnienie:

dobre zabezpieczenie to koszt 100-200zł, a jak się zgubi nakrętkę zabezpieczającą to koszt dodatkowy bo trzeba to odkręcić. I właśnie ja zgubiłem tą nakrętkę i zpłaciłem 50 zł za odkręcenie. Goście zrobili to dosłownie w 5 minut bez żadnych problemów. Stwierdziłem że jeżeli fachowiec będzie mi chciał drapnąc koła to zrobi to - nie ważne czy będą zbezpieczenia czy nie - w 5 minut, a zwykły drobny złodziejaszek to za koła sie nie bierze. Więc po co przepłacać i pilnować tej śruby zab. - a co by było jak w trasie się gdzieś zapodzieje a tu kapeć.

Reasumując - po co wydawać kasę na coś co i tak nie spełnia swojego zadania.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Przed "fachowcami" nie ma problemu z niczym, jak będą chcieli to ukradną samochód. Natomiast śruby te spełnią swoją rolę przed obszczymurkami i mętami, którym w nocy skończyła się kasa na wódę, albo prochy i kluczem od kół ze swojego 20letniego malucha będą chcieli odkręcić koła warte 2500zł, a tu niespodzianka i baletów niestety dalej nie będzie... :mrgreen:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Jelito ale Ty masz kolegow.. :nienie: :lol: :lol: :wink: :mrgreen: :twisted2:
Opublikowano

moim zdaniem trudniejsze do pokonania dla zlodziejaszka sa sruby

ktore mają wyrzezbienie wewnątrz głowki - w tych z allegro [falcone`a] jesli

otwor w feldze nie zakrywa wiekszosci łba sruby poradzi sobie nia nieduza żabka.

Opublikowano
U mnie na szczęście śruby są wpuszczone głęboko w felgę i oprócz nasadki klucza nic tam nie wlezie. Obawiam się tylko, że któregoś pięknego dnia nie dam rady odkręcić śruby, bo materiał z którego śruba jest wykonana okaże się do bani :doh:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

Ja posiadam komplet śrub, które mają wyżłobienia wewnątrz łba. Używam je juz z drugim autem i są ok. Kupiłem je jakieś6 6 lat temu, dałem co prawda chyba 250zł ale jestem zadowolony. Do zakupu skłoniła mnie cena świezo nabytych felg :). Śruby są wykonane z twardego materiału, a na przejściówce do klucza widać tylko malutkie ślady zużycia mimo wielokrotnego odkręcania.

Jeżeli tylko śruby są zrobione z porządnego materiału to polecam chociazby dla spokojnego snu albo spokojnych, długich zakupów z ukochaną :wink: ,

a przy odrobinie porządku w aucie napewno nie zgubicie specjalnego klucza do nich (Mamy przecież w naszych autkach pojemnik na narzędzia w bagażniku :cool2: )

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano
...Mamy przecież w naszych autkach pojemnik na narzędzia w bagażniku :cool2: )

i nawet specjalne miejsce na przejściówke :D

W zeszlym roku na wiosne przerabialem temat srób zabezpieczających i najwiekszy wybor w dobrych cenach byl w sklepach tuningowych.

Odradzam gumiarzy - ceny przynajmniej o polowe wyzsze.

Opublikowano
Przed "fachowcami" nie ma problemu z niczym, jak będą chcieli to ukradną samochód. Natomiast śruby te spełnią swoją rolę przed obszczymurkami i mętami, którym w nocy skończyła się kasa na wódę, albo prochy i kluczem od kół ze swojego 20letniego malucha będą chcieli odkręcić koła warte 2500zł, a tu niespodzianka i baletów niestety dalej nie będzie... :mrgreen:

Racja , chociazby zeby przed takimi "amatorami cudzej wlasnosci" je uchronic :mrgreen:

Opublikowano

MICHU

piszesz o porządku,pudle na narzędzia

przecież ten co zamierza porzyczyć sobie koła bardzo dobrze wie,że nasadki do odkręcania nie nosisz przy sobie :idea: tylko leży w bagażniku

a np życzliwy :cry2: sąsiad co ma auto warte tyle co twe koła/1 kółko raczej się nie zmartwi,że ktoś ci wstawia cegłówki gratis

pewnie ktoś walnie zaraz : ja mam alarm przecież :idea:

no to postaw auto w centrum,włącz wyjca i niby grzeb pod maską

ciekawe kto zwróci na to uwagę :mad2: :mad2: :mad2:

Opublikowano

Jak ze wszystkim, są wyroby lepsze i gorsze...

Ja jestem ze swoich zadowolony i tyle. Jezeli śruby są dobrej firmy, to zawsze masz mozliwość dorobienia nasadki (na mojej nasadce jest nr fabryczny, wg którego dorabiają) i wcale nie musi oznaczać to wielkiego kosztu i miesiąca czekania na nasadkę...

Jezeli chodzi o kwestię zabezpieczenia, to uwazam, ze jest to jakieś utrudnienie dla kazdego chętnego na koła.... nie ma 100% zabezpieczenia, tak samo jak z alarmami, odcinaniem zapłonu itd. Jezeli złodziej bedzie zdesperowany to przyjedzie z lawetą i sobie weźmie całe auto :evil:

Ale jestem zdania, ze każde utrudnienie, jezeli ma sens jest warte uwagi...

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...