Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz kabel poprawnie ustawiony? Np. opoznienie 1?

Czy diagnoza przechodzi bez problemów? Jaki masz kabel?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Panowie kto pomoze mi zainstalowac INPA na kompie bo juz nie daje rady ;p??

Mialem od paru lat ladnie postawiona INPA, az mi zona kompa rozwalila. Wtedy tez meczylem sie z ta instalacja az w koncu zaskoczylo. Teraz koszmar powrocil.

Pomoze ktos ?

Opublikowano

Wczoraj przy próbie połączenia z E90 miałem błędy typu C:EDIABIAS/ECU

Dzisiaj zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcja od nowa

SP Daten ściągnąłem do E46 i E89 (potrzebuje do E90).

W E46 działa mi wszystko lecz przy próbie połączenia z E90 wywala mi błąd :

Aufruf uber Gruppendatei: D_SIM.GRP

IFH-0018: Initialization error.

(Sprawdzam to bez podłączenia do samochodu) - czy ten błąd jest tym spowodowany czy dalej mam coś źle w ustawieniach ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Który rok E90?? , jak po 2007 roku to może masz nie odpowiedni interfejs (potrzebny K-dcan)

lub problem z D-can w interfejsie , jak przed 2007 to musi działać z E46 tak samo jak z E90 to ta sama linia diagnostyczna K na pinie 7

(w e46 jest po 2000 roku pin 8 w OBD2 druga linia diagnostyczna K)

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Podpisuję się obiema rękami pod tym, że instrukcja instalacji jest poprawnie opisana i u mnie w e46 ruszyło za pierwszym podejściem.

Mam tylko pytanie: czy za samą diagnozę odpowiadają pliki zawarte w folderze INPA? Podkreślam jeszcze raz, chodzi o samą diagnozę, a nie kodowanie. Cieszyłem się działającym poprawnie programem do momentu jak podłączyłem e90 z końca 2008r kolegi. Wybór silników marny, brakuje DDE7.1. Zgłębiając forum dowiedziałem się, że za to odpowiadają wpisy w plikach z rozszerzeniem .ger i .eng jak również ich odniesienia do plików z rozszerzeniem .ipo. Czy może ktoś ma gotowe pliki .ger i .eng odpowiednio zmodyfikowane do poszczególnych modeli, bo patrząc na resztę aut, również wygląda to biednie - chodzi mi o brak odniesień do do poszczególnych sterowników (chodzi mi głównie o silniki). Nie chcę sam kombinować z edycją, bo wystarczy głupi przecinek i wszystko idzie się "kochać". Dodam, że kabel mam od Nerwusa K+DCAN. Aha jeszcze jedno: jak podłączałem wspomniane e90, to IGN i BAT zaświeciło się dopiero po uruchomieniu silnika, na samym zapłonie nie łapało, nie wiem czy tak powinno być. Z góry dzięki za rady.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E90 z 2005 roku.

Też się zdziwiłem, ostatnio też podłączałem do mini coopera i wszystko działało.

Jak E46 i E90 na lini K ( sprawdź w OBD czy jest pin 7 do diagnostyki linii K ) to możesz masz żle ustawione opóźnienie w interfejsie

powinno być na 1s tak jak na filmie

podobnie w D-can żle ustawione też może blokować diagnostykę.

sprawdzamy rejestr za pomocą OBDsetup http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/OBDSetup,5012575311.exe(executable)

możemy uzupełnić rejestr (polecane do win 10) http://chomikuj.pl/M-car/BMW-car/Inpapl/serial+port,5160404402.reg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mogę prosić o poradę? Próbuję połączyć się przez NCS i pojawia mi się następujący błąd. W Inpie Baterię i Zapłon mam na "ON" więc kabelek mam dobrze skonfigurowany. Pomoże ktoś?

0ee264a93c567.jpg

Opublikowano
Czy INPA Ci działa, odczytuje błędy? Niestety Twój kabel prawdopodobnie działa z bmw e90 tylko do 03.2008, powyżej już nie.

Opublikowano
W Inpie nic nie robiłem tylko sprawdzałem połączenie, a w NCS chciałem jedynie uzyskać dostęp do zmiany czułości czujnika zmierzchu i wyłączyć tylne światła w funkcji świateł dziennych (bo teraz mi świecą).
Opublikowano
INPA Ci też nie będzie działać. Sprawdź, ale moim zdaniem masz zly kabel do swojego auta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Kto odpłatnie podejmie sie zainstalowania INPY na moim laptopie, posiadam kabel od viakena , jestem ze ślaska

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zainstalowałem wszystko tak jak w 1 poście, ale mogę tylko wejść w silnik, przy pozostałych modułach wyskakuje błąd ifh-0009, zapłon i baterie mi wykrywa.

próbowałem przeinstalować (bo może coś nie dopatrzyłem) ale jest nadal ten sam błąd

auto e90 LCI 328i (2010r), mam kabelek ten niebieski z przełącznikiem ( na suwaku przestawiony w prawo), we wtyczce OBD mam tylko pod pin 8 podpięty kabel.

czy brak komunikacji moze byc spowodowany kiepskim AKU ? problem z kablem ? czy coś innego ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

auto e90 LCI 328i (2010r), mam kabelek ten niebieski z przełącznikiem ( na suwaku przestawiony w prawo), we wtyczce OBD mam tylko pod pin 8 podpięty kabel.

czy brak komunikacji moze byc spowodowany kiepskim AKU ? problem z kablem ? czy coś innego ?

Jak tylko pod pin 8 podpięty kablel

odworotnie pin 8 w OBD masz mieć wyłączony (odcięty od pinu 7 przez przełącznik )

a diagnostyka e90 po 2007 roku masz na pinach

pin 4 i 5 masa sygnałowa i samochodu GND- KL31

pin 6 High speed CAN (D-can szybki CAN)

pin 14 Low speed CAN (D-can wolby CAN)

pin 16 +12V napięcie akumulatora KL30

i to jest diagnostyka dla D-can interfejsu to co masz w aucie

a jak masz CIC to masz jescze ethernet w OBD

pin 3 pin 11,12,13

pin 8 jest do uruchomienia portu ethernet dla tego musi być odcięty od każdego źródła zasilania aby port ethernet się nie uruchomił

i nie zablokował diagnostyki na D-can w zwykłym interfejsie K-DCAN

po to się montuje przełączniki aby odciąć pin 8 od 7 pinu

To że masz w INPA zaczernione BATTERY i IGNITION to może niestety też oznaczać że masz tylko linie K (pin 7 i 8 ) a nie ma D-can

(zobacz konfiguracje interfejsu

polecam OBDsetup http://chomikuj.pl/M-car/BMW-car/DCAN,4570174446.exe(executable)

sprawdzić rejestr SERIAL

jak duże braki to uzupełnić lub zmienić ręcznie

http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/serial+port,5326921881.reg

test D-can za pomocą programu DCAN http://chomikuj.pl/M-car/BMW-car/DCAN,4570174446.exe(executable)

Kiepski akumulator nie ma tu nic wspólnego .

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie dodawania plikow SP DATEN

Opis z tematu:

Skopiuj wszystkie pliki z

sp-daten\ECU (LUB NOWSZE, które są na moim chomiku) do C:\EDIABAS\ECU

sp-daten\DATEN(LUB NOWSZE, które są na moim chomiku) do C:\NCSEXPER\DATEN

sp-daten\DATEN (LUB NOWSZE, które są na moim chomiku) do C:\NCSEXPER\DATEN\E89 (jeśli chcecie inne auta niż E89 to ściągacie inną wersję SP-daten (np. do E46) i tworzycie katalog np. E46, a z resztą postępujecie analogicznie.

sp-daten\SGDAT do C:\NCSEXPER\SGDAT

MOJE PYTANIE

Czy jak kopiuje pliki do C:\EDUABAS\ECU C:\NCSEXPERT\DATEN i C\NCSEXPERT\SGDAT to czy kopiowac tam wszystkie pliki ? system zadaje pytanie czy podmieniac pliki ktore sie powtarzaja ?

Jesli chce dodac wiecej modeli samochodow to kolejne pliki beda sie nadpisywac ...

To tak ma byc ??

Opublikowano

Skad mozna sciagnac ten coding tool ?

Ja zawsze jak kopiowalem recznie te sp daten to cos mi tam wywalalo jakies bledy w INPA ...

Opublikowano

Witam,

ma ktoś Sp-daten do modelu e91 320d z 2006 roku?

Po zainstalowaniu INPY przy pomocy chomika trandorfa nie mam możliwości wyszukania modelu e91.\Proszę o pomoc.

"Bez poświęcenia nie ma zwycięstwa." -Sam Witwicky
Opublikowano
Czyli rozumiem, że jak zainstaluję Inpę przy pomocy chomika tundorfa to będę mógł czytać i kasować błędy z e91 tak?
"Bez poświęcenia nie ma zwycięstwa." -Sam Witwicky
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli rozumiem, że jak zainstaluję Inpę przy pomocy chomika tundorfa to będę mógł czytać i kasować błędy z e91 tak?

Jak to inpa 3 to nie ma tam e90 modelu za stara INPA, aby był musisz zmienić w menu na e90

w C:\INPA\CFGDAT\ plik E90.GER kopiujesz na dysk i zmieniasz nazwę na E90.ENG

i w tym samym folderze CFGDAT\ otwierasz plik INPA.ini i dodajesz E90 (jak jest przycisk F9 to możesz zamienić tak jak na dole pokazane)

F9 = E90

F9_Text = E90 (E91, E92, E93, M3)

F9_ARCHIV = SGBD_E90

Opublikowano

Witam Panowie,

Coś mnie bierze bo po raz drugi postepuje wg instrukcji na pierwszej stronie i nie bardzo działa. Juz kiedyś udało mi się zainstalować INPE i śmigało ale potem sie zes.....ło. Wstawiam print screena z otwartej INPY. Jak widać brakuje wielu elementów. Możecie mnie nakierować gdzie mogłem popełnić błąd? Dodam że mam win 10. Inpa kabelek widzi (czarne diody, jak odłączam kabel białe)

Dzieki :)

http://images75.fotosik.pl/639/1254c7d014b6ae89.jpg