Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

znalazłem wypowiedzi od 22 do 60 tyś km

poproszę uprzejmie o zabranie głosu kogoś kto jest pewny tego co pisze, mam na myśli potwierdzenie tezy o nowszych niż w instr zaleceniach bmw co do tego silnika - czy to prawda, że z powodu licznych awarii skrócili interwał ? o ile ?

pozdrawiam

Edytowane przez loco

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

Opublikowano
Co prawda nigdy nie miałem M40 ale tak się składa że wiem co ile się wymienia rozrząd i potwierdzam co 40 tys. km :)
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

Ja rowniez potwierdzam ze co 40tys. Jak sie bardzo spokojnie jezdzi to mozna wydluzyc do 60 ale bedzie to juz ryzykowne.

Polecam paski Goetza z podwojnym szyciem (dodatkowo wzmocnione)

Opublikowano
Ja juz mam ponad 50 tys lekko i nic sie nie dzieje, moze to zalezy od stylu jazdy czy pasek i rolki sie macniej niszczą... mówisz pasek Goetza tak a rolki jakie SKF???
Opublikowano
Ja juz mam ponad 50 tys lekko i nic sie nie dzieje, moze to zalezy od stylu jazdy czy pasek i rolki sie macniej niszczą... mówisz pasek Goetza tak a rolki jakie SKF???

może ci sie udac zrobić i sto tysięcy, :mrgreen: ,ale jak masz juz 50 to nie znasz dnia ani godziny.......potwierdzam to co powyżej 40tyś.pozdro

Opublikowano

Dokładnie tak jak przedmówcy, wymieniaj co 40 tyś. u mnie docieranie do 60 tyś zakończyło się uszkodzeniem silnika.

Niech to będzie przestroga dla kolegów.

Pozdrawiam
Opublikowano

Hans R. Etzold w "Sam naprawiam BMW serii 3 (E30) określa termin wymiany na 80 tys. km :shock:

Jeżeli wymiana paska była zrobiona zgodnie z reżimami serwisowymi BMW (firmowy pasek, wszystkie nowe rolki, idealne napięcie paska nie "na oko", tylko z pomocą przyrządu), a samochód jeździ na długich trasach, używany rozsądnie, bez popisów, to jest to realny bezpieczny dystans między wymianami :!: :!:

Jazda po mieście i pałowanie silnika są wskazaniami do wcześniejszej wymiany paska.

Wszyscy piszecie o przebiegu, a zapominacie o upływie czasu. Pasek się starzeje. MUSI być wymieniony po 4-5 latach, niezależnie od przebiegu :!:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

lukas23 nie ryzykuij i wymień pasek.

koszt remontu silnika i w 6 tys. się nie zmieści.

czasami się mylę
Opublikowano
lukas23 nie ryzykuij i wymień pasek.

koszt remontu silnika i w 6 tys. się nie zmieści.

6 tys. :think: "trochę" przesadzasz- chyba, że w ASO na nowych i oryginalnych częściach.

Za 1500 zł. kupi cały inny silnik :)

Z resztą nieważne - tematem jest pasek rozrządu ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
wedlug tabliczki znamionowej pierwsza wymianke moje auto mialo po 100tys km druga juz po 150tys teraz mam 198tys i powoli sie przymiezam 316 91r.
Opublikowano
Macie racje koledzy w tawymianą rozrządku, ale wymienic tylko pasek czy te z te 3 rolki i jakiej firmy najlepiej roli bo pasek to juz wiem. Co do kwestii wymian, autko kupiłem od starszego pana z niemiec, z książką serwisową, aż po dzisiejszy przebieg 230tyś, wszystko wymieniał w serwisach BMW, nie żadnych innych,więc może dlatego wygląda wszystko , że jest okej, a wymiana byla przy 178tyś teraz mam 231 tys, nie wiem natomiast co było wymieniane wtedy, całkiem mozliwe, ze cały rozrząd jak to robią starsi ludzie którzy się nie znają i wymianiająpewnie kompleksowo, słyszałem że co 60tyś jest że tak powiem gwarancja producenta, ale to pewnie zalezy od częsci czy oryginalne ...nie wiem...ale napewno wymienię, tylko nie wiem czy pasek, ale chyba komplet tylko jakiej firmy najlepiej zakupic rolki??