Skocz do zawartości

brak mocy E46 318i 98'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wygląda tak. Okazało się, że auto strasznie zamula, szarpie i ma skoki na obrotach. W ostatnim tygodniu zostały wymienione świece, kable, odma, przepływka. Przez jakiś czas jeździłem z wyłączonym przepływomierzem bo auto nei wkręcało się na obroty, przy 3/4 tys obrotów już zupełnie nie ciągneło w górę, spalanie wzrosło. Po wymianie przepływki chodzi równo i nie szarpie ale też nie ma pełni mocy. Po 10 sekundach jest dopiero przy 60 km/h :/ !

Pytani co to może być?

Opublikowano

jakiej firmy przepływomierz zapodałeś ?

błędy wykasowałeś ?

gg5553463
Opublikowano
  • Autor
Hmm używka Bosha, wszystko bylo podpiete pod komp. żaden check nie wyskakuje. Zakładane w Wiltronicu wiec lipy to raczej nie ma, żadna kontrolka się nie pali. Jak sie daje gaz to jakby przez dosłownie pół sekundy/sekundę nie zaskakuje, albo sie ksztusie dopiero wskazówka na obrotomierzu zaskakuje. Dziwne, nie wiem od czego to może być. W tym momencie do 100 rozpedza sie pewnie w jakies 17-20 sekund.
Opublikowano
Hmm używka Bosha, wszystko bylo podpiete pod komp. żaden check nie wyskakuje. Zakładane w Wiltronicu wiec lipy to raczej nie ma, żadna kontrolka się nie pali. Jak sie daje gaz to jakby przez dosłownie pół sekundy/sekundę nie zaskakuje, albo sie ksztusie dopiero wskazówka na obrotomierzu zaskakuje. Dziwne, nie wiem od czego to może być. W tym momencie do 100 rozpedza sie pewnie w jakies 17-20 sekund.

obstawiam że przepływka nie do końca sprawna

u mnie walnięta była i nie było żadnych błędów

chyba będziesz musiał jednak zainwestować w nową bo z używkami to wiesz jak jest ;/

nowa bosch jakieś 400 do 450,- kosztuje

przerabiałem ten temat

czyściłem - używkę też montowałem ze szrotu

a skończyło się wymianą na nową - przez kombinowanie i cudowanie 4 miesiące się męczyłem starając się ustalić przyczyną

Pozdr.

gg5553463
Opublikowano
  • Autor

No właśnie o to chodzi, że nikomu nie przychodzi nic do głowy co to może być innego?

Trzeba będzie dorzucić 250 zł pewnie i kupić :(

zobaczymy jak będzie. Jak będzie wszystko gitara to dam znać.

Opublikowano
adaptacje skasowałeś?

gdzie w inpie się to wykonuje dokładnie

bo ja nic nie robiłem auto działa dobrze a przepływke prawie rok temu wymieniałem :)

może jednak warto to zrobić

Edytowane przez spine

gg5553463
Opublikowano
w benzynie też TRZEBA skasować adaptacje :mrgreen:
Opublikowano
Jeszcze jest takie coś jak podgląd parametrów to coś może podpowie.
Opublikowano
  • Autor
Jesli nie skasowałem adaptacji to jakaś kontrolka będzie się paliła ?
Opublikowano
Nic nie będzie sie paliło.Ja nie robiłem adaptacji i działa normalnie.
Opublikowano
  • Autor
Dzis rano na nierozgrzanym silniku zupelny brak mocy. Prz 20 km/h totalna sciana :(
Opublikowano
Odepnij przepływkę i się przejedz.Na jałowych obrotach będzie falować ale zobacz czy jest różnica na obrotach podczas jazdy.Jeśli tak to przepływka do wymiany
never again N46
Opublikowano

u mnie jest podobnie... zauważyłem, że na zimnym silniku i chłodnym powietrzu (na zewnątrz, kiepska pogoda) silnik jako tako ma moc. Jeździłem niedawno po lekkich wzniesieniach, okolice Karpacza... masakra, bo pod te wspomniane wzniesienia w ogóle nie miała siły...

W najbliższym czasie wymienię lambdę i przepływkę i dam tu znać czy coś się zmieniło.

Opublikowano
Widzę że nic nie umiecie obadac tylko wymieniac podłącz wakuometr na podciśnienie wepnij woltomierz w przepływke i coś będziesz wiedział.
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie jak było opisane. Po odpięciu na jałowych faluje mocno, przy jeździe pracuje równo aczkolwiek jest zamulony sporo. Oddam tą używaną (tydzień na rozruch) i podepne nową.
Opublikowano
  • Autor
Mam już nową przepływkę. Dzwoniłem do 2 dobrych warsztatów w okolicy (Warszawa Tarchomin) i stwierdzili, że mogą założyć to ale bez autoryzacji. Samo założenie podejżewam, że to sam mogę zrobić ale rozchodzi się o autoryzację. Pytanie czy muszę ją robić? Czy można jeździć bez niej i nie będzie problemu? Ew. jeśli trzeba ja robic to gdzie najlepiej?
Opublikowano

stary nie słuchaj głupot i nie daj się na jakąś autoryzację wkręcać

zakładaj sam - max 5 minut roboty uwzględniając w tym otwarcie browara i przed przystąpieniem do pracy wypicie go do połowy a po wymianie przepływki dopicie do końca :)

i ciesz się z jazdy

Pozdr.

gg5553463
Opublikowano
  • Autor
Okazało się że to przepływka. Wszystko lata jak powinno. Dzięki za pomoc
Opublikowano
Samo założenie podejżewam, że to sam mogę zrobić ale rozchodzi się o autoryzację.

O jaką autoryzację Ci chodzi tak z ciekawości?

uwzględniając w tym otwarcie browara

Ja bym wolał sprawdzić jak samochód działa po wymianie ale co kto woli.