Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę temat jeszcze raz, ponieważ poprzedni źle napisałem i został zamknięty.

Temat dotyczy klimatyzacji z moim BMW E60 530d LCI z 2009 roku.

Mam klimatronica dwustrefowego.

Otoz klima raz dziala a raz nie.

Jak go odpale na swiezo np. z rana to klima chlodzi az mrozi, po czym gdy pojezdze chwilke to przestaje chlodzic. Znow za jakis czas zaczyna znowu chlodzic i tak w kolko.

Freon jest, cisnienie rowniez ok. Acha... i na kompie wyskoczyl jakis blad komunikacji gdy wybralem bledy w module klima/ogrzewanie.

Macie jakies pomysly ?

Moze cos z elektronika ?

Opublikowano
dobrze jakbyś wrzucił jakie dokładnie błędy pokazało.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Podjadę pod kompa i sprawdzimy ten błąd a wtedy tu na pewno napiszę co to jest za gad jeden :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz czy sie zalacza wentylator w momencie gdy chodzi klima.
Opublikowano

Wentylator się załącza.

Oto błąd jaki mi wyskakuje: E714 - błąd komunikacji z CAN (chyba CAN).

Opublikowano

Już wiem o co chodzi.

Spec od BMW podłączył kompa i stwierdził, że klima się sama wyłącza ponieważ sprężarka dostaje za duże napięcie np. przy przygazowaniu.

Wtedy właśnie wyłącza się wentylator i klima dead :(

Stwierdził również, iż winą jest elektrozawór sprężarki klimatyzacji.

Teraz pytanie do Was: czy ten zawór jest wymienny ? Bo różne opinie chodzą...

Jedni mówią, że jest wymienny a inni, że trzeba wymieniać całą sprężarkę :shock:

Jak to jest w końcu ?

Wiem, że w starszych modelach do sprężarki idzie tylko jeden kabel, u mnie aż cztery :!: :duh:

• 1 rok później...
Opublikowano

kolego czy rozwiązałeś problem klimy?

umnie pojawia sie ten sam błąd e714 , czy wymiana elektrozaworu który jest w sprężarce rozwiąże problem?

chłopaki moze ktoś przerabiał ten temat?

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Nikt nie rozwiazał tego tematu bo mam podobny temat u klienta 530D 2006R zwykła klima

E714 Bootshaft CAN

dodatkowo bład 9C7A zaworu prawego , zawory wymieniane na inne i bład dalej widnieje ?

• 4 lata później...
Opublikowano

Ktoś rozwiązał problem ?

9C7A Prawy zawor wodny, sygnal lub wartosc ponizej progu

E71402

- Nieznany kod usterki

9C54

- Czujnik AUC

- obecny

• Moderatorzy
Opublikowano
Odepnij AUC i wywal do kosza, żeby Ci mechanior (ub Ty sam) za rok nie podłączył wtyzki ponownie, co mi się zdarzyło :P . Na problemy z klimą u mnie pomogło - zaczynała chłodzić a później przełączała się w tryb zamknięty właśnie przez ten AUC co kończyło się grzaniem z klimy. Po wywaleniu jak ręką odjął.