Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem E60 , i zauważyłem coś co bardzo mnie nie pokoi chyba ze to normalne bo znalazłem coś na forum , ale wole się upewnić. Jechałem z zona z rana do pracy dumny jak cholera

parkuje i widzę dym wydobywający się z grila :/ trwało to może około 1 minuty i koniec .Otworzyłem maskę ale nic nie widziałem. Po pracy było ok.To samo przydarzyło mi się 2 dni póznie i dziś . Do pracy mam ok 15 km co śmieszne jak oddaje dziecko do żłobka to nic nie leci tylko jak przyjadę do pracy ok 2 km i parkuje tyłem (nie wiem czy to ważne dla tej sprawy)

Sprawdzałem płyny sa okej olej nie leci , nic nie śmierdzi , otwierałem maskę nic nie widziałem , przymykałem leciało z grila( od strony pasażera para wodna?????) Silnik N52 2.5 benzyna . (Rano jest dość wilgotno ) kiedyś widziałem już coś takiego w e46 , koleżanka przyjechała w zime i leciało z grila , ale z grzeczności nic się nie odezwałem Wcześniej jeździłem róznymi autami ale coś takiego widzę pierwszy raz . Co to może być??

pozdrawiam http://krzysiek4472.wrzuta.pl/film/6AZJxiMpJHX/cam00096 FILM z dymem

PS.Przeszukałem całe forum pod kontem (dym e60) nie znalazlem nic podobnego. Dzis znow to samo bardzo prosze o pomoc , jesli przeoczylem cos na forum to prosze moderatora o podanie linka ;) mam jeszcze jedno pytanie co by nie zakladac nowego tematu:

Jak sprawdzic poziom oleju brak bagnetu i brak wskaznika w iDrive mam tylko wymiana za 24000 i to wsio.I po jakim czasie( ilosci km) powinny malec wartosci km w okienku "service".

Edytowane przez krzysiek4472
Opublikowano

Raczej para/dym nie jest czyms czesto spotykanym w e60. Nawet zima nie widzialem zeby dymilo parowalo w okolicy grila.

W iDrive jest zakladka od sprawdzania poziomu oleju. Tylko czasem dlugo sie aktualizuje stan ;/

A moze dla pewnosci sprawdz na komp. jaka masz temp. w momecie kiedy paruje/dymi Ci spod maski. Rozumiem ze pod maska nie czujesz palonego plastiku/izolacji ?

Opublikowano

Ja mam E60 523i I też przy wilgotnej pogodzie wydostaje mi się para z "grilla"

Oprócz czynności, które opisał kolega powyżej sprawdź czy po prostu nie paruje ci chłodnica, na którą osiadła woda z powietrza podczas jazdy.

Ja u siebie nie mam żadnych klapek i innych wynalazków za "grillem" więc swobodnie cała wilgoć z otoczenia osiada wprost na chłodnicy, co powoduje że gdy ona się nagrzeje ( widocznie wystarczająco mocno ) wilgoć na niej zaczyna parować i wydostaje się po zatrzymaniu powodując "efekt" jak z przegrzanego silnika.

Jeśli temperatura jest u Ciebie OK i układ chłodzący działa poprawnie to według mnie to jest powodem twojej pary.

Wiele razy, po przyjechaniu do pracy po dość dynamicznej jeździe w wilgotny dzień koledzy pytali czy nie zagotował mi się płyn chłodzący bo tak obficie parowało z "grilla" . A to właśnie tylko efekt, który opisałem.

Mam nadzieję, że u Ciebie to tylko to.

Szerokości

Opublikowano

Dziekuje wam za zainteresowanie ,naprawde ja dopiero ucze sie BMW . Mam nadzieje ze to tylko ta para z chlodnicy , nie czuc zadnej spalenizny wszystko odbywa sie bezwonnie. Dzieki za uspokojenie ;) poprostu tez dziwi mnie to ze jeden tak ma a drugi nie . Temp. chetnie bym sprawdzil ale jest tylko ten wynalazek (kreski plus obr.)

a co do oleju to ja po prostu nie mam tej zakladki "spr poziom oleju" wchodze w :service - status i nic wiecej nie mam ... brakuje mi bagnetu ;) trudo uwierzyc ze nie mam zadnej kontroli nad olejem .

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam 530d i czasami tez leci dym z prawej nerki. :shock:

Jak otworze maske nic nie widac skad sie dymi.

W zeszlym tyg. bylem w Szwajcarii,jezdzilem po wysokich gorach i jak stanalem po trasie to dymilo jak z ursusa :D

Poza tym zadnych innych objawow nie zauwazylem.

P.S. Widze ze kolega jest z NL.W jakich rejonach NL mozna Cie spotkac?

Opublikowano

W zeszlym tyg. bylem w Szwajcarii,jezdzilem po wysokich gorach i jak stanalem po trasie to dymilo jak z ursusa :D

Ja przejechalem zaledwie 12km :/ ale pozniej spokoj na 24h :P

+Na koncu swiata w Zeeland :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prowincja Zeeland czy wioska Zeeland?Bo taka jest blisko mnie. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak potrzeba,to sluze pomoca :cool2:
Opublikowano

A wracając do tematu to mam uważać to za całkiem normalne zachowanie i moje E60 po prostu tak ma? Dać sobie spokój czy dalej szukać rozwiązania?

pozdrawiam ;)

Opublikowano

No widzisz kolego a mi leci wlasnie przy spokojnej jezdzie . Z rana nie przekraczam 3tys.obr bo silnik zimny a po drugie nie ma potrzeby depnac :) czy rzeczywiscie chlodnica tak sie grzeje .......

pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdź poziom płynu chlodniczego. U mnie nagle padła chlodnica, przy pęknięciu w górnej części mogą być objawy dymienia
Opublikowano
Sprawdź poziom płynu chlodniczego. U mnie nagle padła chlodnica, przy pęknięciu w górnej części mogą być objawy dymienia

poziom plynu perfect ! sprawdzalem co pare dni ;) a "smok" dalej puszcza pare... przyznam ,że nawet ciekawy daje to efekt jak ludzie sie patrzą jakbym podjechał wściekła "suką" którą katowałem przez ostatnie 2 godziny...... a tak na poważnie to trochę mnie to irytuje ;/

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Hehe U mnie to samo w e65 silnik N62 czyli temp chłodnicy min 105*C jAK termostat zaczyna popuszczac to góra chłodnicy dostaje temp ponad 100*C i wtedy wiadomo co dzieje sie z wilgocią i wodą na zewnątrz chłodnicy Smok z prawej nery :duh:
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF